Uitbreiding Andreasschool kan weer door

Voorhout n Wethouder Arno van Kempen is er met het bestuur van de Andreasschool aan de Rembrandtlaan uitgekomen over de kosten voor de uitbreiding met vier lokalen, zo bleek uit de afgelopen raadscommissie Welzijn.

Door Nico Kuyt

Het bestuur van de school had eerder een aanvraag ingediend voor de vergunning met een opgave van de kosten voor de uitbreiding, maar die stegen ver boven de door de gemeente beschikbaar gestelde gelden van 1,5 miljoen euro uit. Het zorgde voor vertraging van de realisering, omdat de vergunning niet werd verstrekt. De wethouder heeft daarop met het bestuur van de school gesprekken gevoerd. “We hebben met het vingertje door de begroting voor de uitbreiding gelopen. Vrijdag 2 oktober zijn we tot een bedrag uitgekomen. Op basis daarvan ga ik een raadsvoorstel maken. Dat zal 23 november in de raadscommissie Welzijn op de agenda staan”, zo maakte Van Kempen aan de commissie helder.


Boven de 1,5 miljoen euro

Het bedrag zal wel boven de de 1,5 miljoen uitkomen, zo gaf hij alvast een winstwaarschuwing. Dit vanwege inflatie, verhoogde bouwkosten en extra kosten voor de gemeente voor de aanleg van parkeerplaatsen. “Het is nu wel een aanmerkelijk lager bedrag dan de school eerder indiende. Ik vind dat dit nu rechtvaardig is. De overeenstemming is bereikt. We gaan gezamenlijk verder.” De fracties in de commissie spraken hun teleurstelling uit hoe het zo gelopen is, maar er klonk ook hier en daar enige blijdschap dat er nu eindelijk schot in de zaak zit.


Fracties benaderd over ophalen oud papier

Teylingen n Het artikel in de Teylinger over het mislopen voor de verenigingen van veel geld omdat het oud papier door corona niet wordt opgehaald, heeft bij enkele fracties in de gemeenteraad tamelijk wat reacties van verenigingen opgeleverd.

Door Nico Kuyt

In de raadsvergadering van 24 september stelde D66-raadslid Edith Alkemade vragen over het missen van veel inkomsten voor de verenigingen door het niet kunnen ophalen van oud papier aan huis. De inzameling staat al maanden stil. Alkemade vroeg om een oplossing. Zij wees er op dat in andere gemeenten inmiddels weer oud papier wordt opgehaald door goede afspraken te maken. Wethouder Heleen Hooij verklaarde destijds aan de raad dat B&W zich beraadt over een mogelijke tegemoetkoming voor de verenigingen.


Op de agenda

De melding heeft in de aanloop naar de raadscommissie Welzijn op 5 oktober bij in ieder geval de fracties van D66 en het CDA tot veel reacties van verenigingen geleid. “Wij zijn bezig om deze uit te zoeken”, meldde Alkemade de commissie . Zij vroeg het onderwerp in de volgende commissie te agenderen om die resultaten te delen met de commissieleden. De voorzitter en de griffie gaan de komende tijd kijken wanneer het snel op de agenda kan worden gezet.


Besmettingen in regio van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’

Regio n Het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands Midden - waar Teylingen onder valt - is zo hard opgelopen dat de situatie niet langer ‘zorgelijk’ wordt genoemd, maar ‘ernstig’. Dit hoogste risiconiveau is zaterdag ingegaan. De situatie in een regio wordt ernstig wanneer in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 inwoners positief zijn getest, of als meer dan 10 procent van de uitgevoerde tests positief is.

Ook in drie andere veiligheidsregio’s - Utrecht, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid - zijn zaterdag naar ‘ernstig’ opgeschaald. Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden waren dat al eerder.


Het aantal besmettingen loopt verder op. De grootste toename bevindt zich nog steeds in de groep 55+. De groep die het meeste risico loopt op een ernstiger ziekteverloop, meldt de GGD.


Risiconiveau

“Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie’, legt de overheid uit op het coronadashboard. Het kabinet maakte dinsdag mogelijk nieuwe maatregelen bekend om de verspreiding van het virus in te dammen. Volgens de overheid is bij risiconiveau ‘ernstig’ intensief maatwerk nodig om kwetsbare groepen te beschermen. Ook betekent het hoogste risiconiveau dat het bron- en contactonderzoek niet meer effectief is, waardoor het zicht op de verspreiding afneemt. "Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De zorgcapaciteit is onvoldoende. Maatregelen zijn erop gericht om (regionale) overbelasting van de zorg te voorkomen, kwetsbaren te beschermen en weer zicht op de verspreiding van het virus te krijgen.”


Nieuwe testlocatie in Leiden

De testlocatie in Leiden is vanaf maandag 12 oktober open. De ingang is aan de Verbeekstraat. Deze week wordt het aantal van 100.000 afgenomen coronatesten bereikt in de teststraten in Hollands Midden. Hoewel de aanleiding verre van positief is, is de GGD blij dat zoveel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep zich bij klachten te laten testen.