Gert van Soest (Chocolaterie Pierre), Marjolijn Balk (To Maat) en Thomas Clavaux (deBloemist.nl).| Foto: Goulmy Design & Fotografie.
Gert van Soest (Chocolaterie Pierre), Marjolijn Balk (To Maat) en Thomas Clavaux (deBloemist.nl).| Foto: Goulmy Design & Fotografie. Foto: Goulmy Design & Fotografie

Bloemen pakken de hoofdprijs bij de Duurzaamheidsprijs

Regio n In een afgeslankte finale riep de jury vrijdag 9 oktober uiteindelijk Thomas Clavaux van DeBloemist.nl uit tot winnaar van de Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek 2020. Deze prijs is een initiatief van de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk en Teylingen en wordt jaarlijks uitgereikt. De andere finalisten waren To Maat uit Voorhout en Chocolaterie Pierre uit Hillegom.

Volgens de jury presenteerde deBloemist.nl uit Rijnsburg zich in de voorronde al als een onderneming, die breed over duurzaamheid nadenkt en er bewust met bezig is. “Met zonnepanelen, warmtepomp, natuurlijke verlichting en een bewust verpakkings- en afvalbeleid. En na de voorronde en de gesprekken met de promotors nam hij nog meer stappen: nóg meer inkoop van bloemen met het hoogste MPS-certificaat, nóg meer lokale samenwerking en een samenwerkingsproject met kwekerij De Groene Cirkel. En allemaal als vast onderdeel van zijn bedrijfsvoering.” Het gaf de doorslag in de keuze van de jury.


To Maat

De groenteburgers van To Maat, het bedrijf van Marjolijn Balk uit Voorhout worden met voornamelijk regionaal ingekochte ingrediënten bereid. De burgers zijn een volwaardige vleesvervanger op basis van groente. “Als je mensen wilt overtuigen wat vaker vlees te laten staan, dan moet je met een prettig alternatief komen," uitte de jury hun enthousiasme over het vegetarische, lokale product.


Marjolijn had een leuke avond, vertelt ze. "Ondanks dat we niet konden verliezen, wilden we wel allemaal de winnaar zijn. De filmpjes die in beeld kwamen van de finalisten hadden we zelf ook nog niet gezien. Dat was dus een mooie verrassing. De jury heeft ons alle drie heel mooi in het zonnetje gezet."


De jury gaf aan het lastig te hebben tot een definitieve keuze te komen. “Jureren van de Duurzaamheidsprijs is eigen appels met peren vergelijken. Alle drie finalisten behalen goede resultaten voor duurzaamheid. Het zijn gewoonweg goede ondernemers." Zij kozen uiteindelijk voor DeBloemist.nl van Thomas Clavaux als winnaar. Alle drie de finalisten ontvingen een cheque van 1.000 euro.


Balk wil To Maat de komende tijd verder ontwikkelen en in de markt zetten. "De plannen zijn om als een olievlek de rest van Nederland te gaan veroveren. We gaan de groenteburger laten inburgeren als officieel streekproduct van de Bollenstreek. De consument vraagt om het product, maar kan het niet overal krijgen. Dat betekent dat de verkrijgbaarheid beter moet, want we willen deze consumenten niet kwijtraken. Hierbij botsten we nog wel eens op tegen traditionele ondernemers, die niet goed weten wat ze ermee aan moeten. We hebben hele leuke plannen hiervoor klaarliggen. Daar kan ik nu nog niet te veel over zeggen. Ik zou zeggen: hou To Maat in de gaten!"


'Theater wordt vrijwel onmogelijk'

n Trefpunt en Onderdak krijgen geen dispensatie

Regio n De Veiligheidsregio Hollands Midden verleent ontheffing aan negen culturele instellingen in de regio zodat zij meer dan 30 bezoekers per voorstelling mogen ontvangen. De Teylingse theaters 't Onderdak en Het Trefpunt krijgen die ontheffing niet.

Het gaat om een uitzondering op de maatregel van het kabinet dat in binnenruimten nog maar 30 personen zijn toegestaan. Het kabinet staat deze uitzondering aan de veiligheidsregio’s toe bij ‘gebouwen die van groot belang zijn voor de regio’. Voor theaters 't Onderdak en Het Trefpunt geldt de uitzondering dus niet. "We hebben ook een ontheffing aangevraagd, maar nog geen reactie daarop gehad," laat Onderdak-voorzitter Albert Olthof weten. "Theater wordt vrijwel onmogelijk met slechts dertig man publiek, behalve dan voor de zes voorstellingen in 2021, waarvoor de gemeente garant wil staan." Ook bij Theater Het Trefpunt in Warmond is een extra poging gedaan om voor dispensatie in aanmerking te komen, vertelt Caroline Zantonique. "Deze procedure loopt nog. En ja, dat is heel kort dag voor de voorstelling van deze woensdag. Als het niet lukt, zullen er zeker aanpassingen moeten worden gedaan en zullen we tegen een aantal bezoekers nee moeten verkopen." Voor andere voorstellingen waarbij al 30 kaarten zijn verkocht, is de verkoop gesloten. De kosten van de zaalhuur lopen ondertussen gewoon door. Zantonique: "Daar is momenteel overleg over tussen het bestuur en de gemeente".


In beide theaters is het afwachten of er nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt op dinsdagavond 13 oktober. Daar wordt vervolgens het programma op aangepast. Het vergt veel van beide organisaties, die draaien op vrijwilligers. Zantonique: "Het is een mooi teken om als regionaal theaterbaken open te blijven, maar je kunt je inmiddels wel afvragen hoelang dat nog kan. Wij zijn geen grote machinerie, maar een kleine organisatie die draait op vrijwilligers die alle werkzaamheden naast hun reguliere bezigheden doen. Het keer op keer aanpassen van voorstellingen vergt voortdurend overleg met impresariaten, de afdeling kaartverkoop en de afdeling publiciteit. Zij draaien overuren." Een klein lichtpuntje: in 't Onderdak gaat de wekelijks film op donderdag vooralsnog wel door. Olthof: "Met 30 man publiek draaien we geen verlies."


In de regio Hollands Midden hebben overigens meerdere theaters in Leiden wel een ontheffing gekregen, net als de Goudse Schouwburg en Sint Janskerk in Gouda, De Muze in Noordwijk, Parkvilla in Alphen aan den Rijn en de TheaterHangaar in Katwijk (Soldaat van Oranje).