Pauw Coco gaat in een kooi mee naar Sassenheim. | Foto: pr.
Pauw Coco gaat in een kooi mee naar Sassenheim. | Foto: pr. Foto: pr.

'Onze dochters kozen de naam; het is 'Coco' geworden'

Sassenheim n Een park zonder pauw, dat kan niet, vond de familie Kooijman uit Sassenheim, en dus zorgde zij dat Park Rusthoff een nieuwe bewoner heeft: pauw Coco.

"Op zondag 30 augustus gingen we met onze dochters naar het park om daar te spelen. Daar vonden we al snel de pauw in de sloot," vertelt Mariƫlle Kooijman. "Mijn man Niels zei meteen: 'Een pauw hoort bij het park, dus laten we ze een nieuwe pauw geven'."


Trouwe klant

Het overlijden van de pauw zorgde voor groot verdriet bij de medewerkers en bezoekers van Park Rusthoff. De kleurrijke vogel woonde al veertien jaar op de kinderboerderij, maar 'liep' ook regelmatig een rondje in het dorp. Hij was de trouwste klant van de bakkers in het centrum van Sassenheim, stak de drukke Parklaan regelmatig over en gedroeg zich als een echte macho.


Coco

Ondertussen was de familie Kooijman druk op zoek en dat leek voorspoedig te gaan. Mariƫlle: "We hadden een pauw op het oog in Voorschoten. Op landgoed Duivenvoorde zouden ze er eentje voor ons vangen. Maar dat bleek nogal lastig en daar hebben we lange tijd op gewacht." Uiteindelijk bracht een digitaal kijkje op Markplaats de familie afgelopen zondag naar Woerden, waar ook een pauw werd aangeboden. De vogel werd voorzichtig in een kooi gezet en meegenomen naar Sassenheim. "Onze dochters Roos en Julie mochten de naam bedenken. Het is Coco geworden."


Twee jaar

Coco is twee jaar en heeft reeds een verenkroontje op zijn kop. Een sleepstaart krijgt hij pas na het derde jaar, en deze is pas volgroeid als hij zes jaar oud is. Tegen die tijd kan hij dus pas pronken en de vrouwtjes imponeren. Coco zit nog wel drie weken bij de kippen in de ren om aan de omgeving te wennen, anders bestaat de kans dat hij wegloopt.


Witte pauw

Meer inwoners en bezoekers bleken geraakt door het overlijden van de pauw. Er is nog een persoon die geld heeft gedoneerd voor de aanschaf van een nieuwe pauw. "Er wordt door de medewerkers reeds gezocht, maar dan bij voorkeur naar een witte vogel, want dat staat ook wel mooi in het park," laat het bestuur van Park Rusthoff weten. De Stichting Oud Sassenheim wilde ook direct een nieuwe pauw doneren en zo zijn er nog vele reacties binnen gekomen.