Voor het eerst meer dan honderd besmettingen

Teylingen n In Teylingen zijn vorige week 123 mensen positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de GGD Hollands Midden. Dat is een flinke toename ten opzichte van een week eerder. Toen werden 89 mensen positief getest op het virus.

De afgelopen vier weken zijn in totaal meer dan 300 besmettingen vastgesteld. Sinds maart zijn in Teylingen alles bij elkaar 460 inwoners positief getest. Het merendeel dus in de laatste maand.


Horeca dicht, mondkapjes op

Dinsdag werd bekend dat de Rijksoverheid nieuwe maatregelen neemt. De horeca is dicht, mondkapjes worden verplicht in publieke binnenruimte, een verbod op evenementen, en een maximaal aantal van vier personen samen buiten. Volgens minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zal de gedeeltelijke lockdown zeker vier weken aanhouden.


Zeer ernstig

Het aantal coronabesmettingen in Hollands Midden is zo hard opgelopen dat de situatie niet langer ‘ernstig’ wordt genoemd, maar ‘zeer ernstig’. Dit nieuwe - hogere - risiconiveau is woensdag ingegaan.

De reguliere zorg in de veiligheidsregio’s Hollands Midden en Haaglanden wordt verder afgeschaald. Het aantal Covid-patiënten dat wordt verpleegd of op de ic ligt neemt nog steeds toe. Daarom heeft het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) regio West besloten om de reguliere zorg in de regio nog verder af te schalen. Zestig procent van de planbare, reguliere zorg kan straks niet meer geleverd worden.


Bibliotheken helpen bij installeren Corona-app

Regio n Al meer dan 3,2 miljoen mensen hebben de CoronaMelder-app gedownload. De app informeert je als je mogelijk bent besmet met het coronavirus. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet.

Als je het installeren van de app lastig vindt, kun je in de meeste bibliotheken hulp krijgen. Ook kun je de DigiHulplijn 0800-1508 bellen. Zo kan iedereen met een geschikte telefoon CoronaMelder downloaden. Het gebruik van de app is altijd vrijwillig.


Hoe werkt CoronaMelder? De app stuurt je een melding als je langer dan 15 minuten dicht bij iemand in de buurt bent geweest die later het coronavirus blijkt te hebben. Dit kan een bekende zijn, maar ook een app-gebruiker die je niet kent. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kan nemen en of je je kan laten testen. Want je kunt het coronavirus al doorgeven voordat je je ziek voelt. In de meeste Nederlandse gemeentes zijn er bibliotheken die hulp bieden bij het installeren van CoronaMelder. Kijk op www.bibliotheekbollenstreek.nl/..


Eén streek, duizend verhalen: Nederland leest

Teylingen n Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek, dat leden cadeau krijgen van de bibliotheek, hét centrum voor ontmoeting en gesprek. Het thema van Nederland Leest bij Bibliotheek Bollenstreek sluit daar perfect bij aan: Eén streek, duizend verhalen.

Aan de hand van dit thema zijn er verschillende sprekers, lezingen en activiteiten waarbij deelnemers in hun eigen geschiedenis duiken met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van hun eigen familie of van de woonplaats of streek waarin ze wonen. Die geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en luistert en je verdiept in het verleden, is er altijd een groot verhaal te vinden.


Activiteiten

Gedurende de maand november zijn er allerlei activiteiten in Bibliotheek Bollenstreek. Hieronder volgt een selectie en kijk voor het volledige overzicht op www.bibliotheekbollenstreek.nl:

Cursus Levensverhalen schrijven met Marlen Visser op dinsdag 3 november bij de Volksuniversiteit Oegstgeest.


De verhalenvertellers met Marjolijn van der Jagt op zaterdag 7 november, met scheidsrechter Allard Lindhout op maandag 9 november, en met Jan van Vliet op woensdag 11 november.


Lezing van Judith Koelemeijer over haar boek 'Het zwijgen van Maria Zachea', op dinsdag 24 november in het Dorpscentrum Oegstgeest.


En op donderdag 26 november is de Pop-up leeskring over het boek 'Het zwijgen van Maria Zachea' in de bibliotheek Sassenheim.


Boek cadeau

Leden van Bibliotheek Bollenstreek krijgen het boek 'Het zwijgen van Maria Zachea' van Judith Koelemeijer cadeau. In dit boek vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie dat zich afspeelt in de jaren vijftig en zestig. Met hun familiegeschiedenis ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. Leden kunnen dit boek de hele maand november gratis ophalen in de Bibliotheek. Aanmelden kan via www.bibliotheekbollenstreek.nl.