Ontwikkelaar ziet toch geen brood in woningen voor spoedzoekers

Voorhout n Het plan om aan de Teylingerdreef een tijdelijk complex te realiseren voor inwoners met opeens een zeer dringende behoefte aan een woning, de spoedzoekers, heeft tegenslag opgelopen.

Door Nico Kuyt

Voor het project, met de naam 'Teydelijk', was de gemeente in overleg met Camelot Real Estate, als beoogd ontwikkelaar en beheerder van het complex. Maar deze heeft laten weten geen mogelijkheden te zien om het wooncomplex te ontwikkelen. De gemeente was ruim een jaar in overleg met Camelot, dat destijds de enige serieuze en geschikte kandidaat was voor dit project, zo verklaart de gemeente. Camelot is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen en beheren van gebouwen voor tijdelijke woonruimte. Tijdens de overleggen het afgelopen jaar werd duidelijk dat het lastig is om het project financieel haalbaar te maken. Dit heeft onder meer te maken met de kleinschaligheid en tijdelijkheid van het project en het feit dat de maximale huuropbrengst van de woonunits lager is dan in de steden. De gemeente was bereid enige financiële ondersteuning te bieden. Eerst leek het erop dat dit voldoende mogelijkheid bood voor een financieel haalbaar project. Maar deze week heeft Camelot laten weten geen mogelijkheden meer te zien voor het ontwikkelen ervan. Het is te risicovol. Camelot heeft aangegeven zich nog in te spannen om te zoeken naar een andere investeerder, waarbij Camelot het beheerdersdeel van het complex voor zijn rekening zou kunnen nemen. Intussen gaat B&W ook verder met het verkennen van de mogelijkheden om voor de doelgroep spoedzoekers woonruimte binnen de gemeente te creëren.


Meevaller voor jeugdzorg Katwijk verontrust fracties

Teylingen n Onlangs vond er overleg plaats tussen de regiogemeenten over de verdeling van de kosten voor jeugdzorg. Het Katwijkse college van B&W gaf aan een 'meevaller' te hebben bedongen. Nu vragen de fracties van CDA en VVD zich af of Teylingen hierdoor niet meer moet gaan betalen en hebben hierover vragen aan B&W van Teylingen gesteld.

Door de meevaller zou voor Katwijk de kosten voor 2024 gezakt zijn van 3 miljoen naar 1,9 miljoen. Wethouder Corien van Starkenburg van Katwijk zou, maar eigen zeggen, in het overleg hiervoor 'met haar vuist op de tafel hebben geslagen', zo lazen de raadsleden Sybrinne de Vries (CDA) en Ewout Braggaar (VVD) in het Leidsch Dagblad en raakten verontrust. Betekent dit niet dat Teylingen dan door deze veranderde verdeling meer moet gaan betalen? Beide raadsleden willen nu van B&W weten hoe de verdeling voor Teylingen uitviel voor die vuist op de tafel werd geslagen en erna. En als er een verhoging is voor Teylingen, waarom B&W zich daartegen niet heeft verzet. Tevens welke gevolgen een verhoging heeft op de Teylingse kinderen die jeugdzorg nodig hebben. "Zij moeten niet in het gedrang komen of langer op de wachtlijst komen te staan", zo geven beide raadsleden aan. (NK)


Gemeenteraad meer in beeld in jumelage

Teylingen n De gemeenteraad en gemeentelijke organisatie kunnen meer in beeld komen tijdens het tweejaarlijkse bezoek van een delegatie uit het Franse Champigné aan Warmond, die beide een stedenband met elkaar hebben. Gedacht wordt aan een ontvangst op het gemeentehuis en een 'gast in de raad' of een themabijeenkomst, om zo een iets meer representatieve invulling van de gemeente te bewerkstelligen in de jumelage.

Zo'n achttien jaar geleden werd door vrijwilligers de jumelage opgericht om vriendschapsbanden tussen Warmond en Champigné aan te knopen en zo bij te dragen aan een gemeenschappelijk Europa. Er volgden sindsdien diverse onderlinge ontmoetingen. Het ene jaar toog een delegatie naar Champigné, het andere jaar kwamen de Fransen op bezoek in Warmond. Een aantal raadsleden sloot zich vorig jaar oktober bij het gezelschap van in totaal 37 personen aan en toog naar Champigné. De ervaring werd door iedereen als heel positief ervaren, zo gaven zij destijds aan. Naar aanleiding van het bezoek werd de toekomstige rol van de gemeente nog eens tegen het licht gehouden. Er vond afgelopen 5 oktober een overleg plaats tussen burgemeester Carla Breuer en vijf raadsleden.


Meer verbinding

Uit het overleg kwam onder meer naar voren dat het gemeentebestuur het nodige kan betekenen zonder dat Teylingen daadwerkelijk subsidieert. Bijvoorbeeld in de vorm van het houden van een ´gast in de raad´ met een ontvangst. Daarmee wordt duidelijk gemaakt wat de gemeente doet en draagt zo bij aan meer verbinding en presentatie van Teylingen aan het Franse dorp. Het is verder aan de raadsleden zelf om te bepalen of ze daarin meer willen betekenen. Aan het bezoek kan een thema worden verbonden, zoals water, bloembollen of schaatsen, met een verbinding met de gemeenteraad en gemeentelijke organisatie. De gemeente wil wel op afstand blijven en niet de rol van de vrijwilligers overnemen. Dit jaar kon overigens een bezoek van de Franse delegatie aan Warmond niet plaatsvinden door corona. (NK)