Marga de Winde (l) ontvangt de cheque en een felicitatie met de elleboog van jurylid Els Koster. | Foto: Piet de Boer
Marga de Winde (l) ontvangt de cheque en een felicitatie met de elleboog van jurylid Els Koster. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

De Paraplu wint Teylinger Prijs

Voorhout n De Paraplu, een project van drie kerkgenootschappen uit Voorhout, kreeg op donderdag 15 september de Teylinger Prijs van de gemeente Teylingen overhandigd. De Paraplu, de ‘winkel met een missie’ is daarmee ook een van de kanshebbers voor de grote vrijwilligersprijs, de Teylinger Trofee. ‘’En we bestaan pas anderhalf jaar’’, zegt vrijwilliger Marga de Winde blij verrast.

Door Piet de Boer

Juryvoorzitter Els Koster reikt de prijs van 250 euro uit aan penningmeester Marga de Winde en daarmee ook aan de aanwezige vrijwilligers. ‘’De Paraplu sprong er met kop en schouders boven uit’’ zegt Els Koster, " en voldoet aan alle drie criteria voor de prijs." De Paraplu levert een bijdrage aan de samenleving, het duurzaam verbinden tussen mensen en inspireert. "Dat komt bijna nooit voor bij een organisatie." Marga de Winde: "De missie is dat mensen elkaar hier kunnen ontmoeten. Elkaar kennismaken en verbinding voelen. We zijn al goed bekend," lacht ze. "Iedereen kan hier een kopje koffie drinken en even rondneuzen. We selecteren de ingebrachte dames- en kinderkleding op kwaliteit. Criterium is dat de vrijwilliger het zelf ook zou willen kopen." Er werken nu 45 vrijwilligers. "Een fijne bijna pastorale groep mensen die een liefdevolle, warme sfeer uitdragen naar elkaar en naar de klanten." Maar de Paraplu is ook een werkervaringsplek. "Zo’n nieuwe activiteit ontstaat bijna vanzelf en de eerste deelnemer is onlangs doorgestroomd naar een reguliere baan."

Alas gezinshuis

De rekken hangen vol en voor de kinderen is er een hoek met speelgoed. De Paraplu verkoopt ook duurzaam, houten speelgoed van een Voorhoutse producent. Het succes van de winkel is zo groot dat de extra opbrengst gebruikt wordt voor een goed doel. Dit jaar het gezinshuis Alas.

Toekomstplannen

‘'Nee we gaan nog geen tweede winkel openen,'' zegt Marga, "maar we willen wel graag herstarten met activiteiten, zoals de lezingen over levenskunst." De Paraplu is ook begonnen met het project ‘geboortekaartjes'. Ouders die met een geboortekaartje de komst van een ‘nieuwe Teylinger' aankondigen, verwelkomen ze met een geboortepakket. De Paraplu wil vooral verbinden. Mensen met elkaar in contact te brengen en een luisterend oor bieden. Winst maken is niet de opzet. Wat wel extra winst is dat de jeugd van de drie kerkgenootschappen elkaar hebben gevonden. Die jeugdafdelingen werken nu samen. De kerkelijke en religieuze verschillen blijken in de Paraplu geen hindernis maar juist bindend te werken. Maria Zwart van Welzijn Teylingen beaamt dat en wijst op het enthousiasme van de medewerkers. ‘'Een hechte groep'', zegt ze.