De gemeenteraad vergadert digitaal over de begroting.
De gemeenteraad vergadert digitaal over de begroting. Foto:

Raad neemt crisisbegroting aan

Teylingen n De gemeenteraad kon bij meerderheid de begroting voor 2021 vaststellen. Een miljoenennota die alleen dat jaar sluitend is, want de jaren erna tonen rode cijfers. En dan doemt corona nog aan de horizon.

Door Nico Kuyt

Een begroting in crisistijd. "Als je door de dorpen fietst zie je duidelijk wat de gevolgen zijn. Het doet ons verdriet. Laten we voor ogen houden waar we het voor doen, de medemens en de maatregelen om de medemens gezond te houden. Een gemeenschap die zorgt en omziet naar elkaar en geduld blijft opbrengen", zo opende burgemeester Carla Breuer de digitale zitting van de gemeenteraad. De raadsleden bespraken een begroting vol onzekerheden met ombuigingen en een lastenverhoging. Maar de meerderheid ging akkoord, weliswaar met één kleine wijziging. Om de begroting sluitend te maken stijgt het OZB-tarief met 8,5 procent. Unaniem wilde de raad dat ook de forensenbelasting met eenzelfde percentage verhoogd wordt. Andere voorstellen voor wijziging haalden het niet. Zoals deze van Groen en Leefbaar Teylingen(GLT) en CDA om te bezuinigen op de vernieuwing van het pontje over de Zijl en een aanlegsteiger bij de Nagelbrug. Ook strandde een voorstel van deze fracties om 20.000 euro beschikbaar te stellen voor de bestrijding van eenzaamheid en een QuickScan uit te voeren naar het omvormen van een deel van het Bestuurscentrum in Voorhout tot een multifunctionele accommodatie. Over zo´n centrum loopt nog een behoeftenonderzoek en diverse fracties wilden eerst wachten op de uitkomst hiervan. Bij het uiteindelijk vaststellen van de begroting stemden PvdA en GLT tegen. Fred Koot (GLT) verklaarde de begroting niet genoeg structureel sluitend te vinden.


Lokaal eerst

Naast de begroting passeerden een scala aan voorstellen met wisselend succes de revue. Aangenomen werd om als gemeente zoveel mogelijk eerst lokaal, dan regionaal en dan pas wijder in te kopen, een voorstel van D66, Trilokaal, VVD en GroenLinks. Om zo de schade van corona op de economie en werkgelegenheid te verlichten. Het kreeg een ruime meerderheid. Zo ook de wens van D66, Trilokaal en VVD om maximaal 30.000 euro te gunnen voor het vervolg van de pilot Burgerbegroting. Die is afgelopen augustus uitgevoerd om zo de inwoners actief te betrekken bij de financiële keuzes en toekomst van de gemeente. De respons was groot en bijna 500 inwoners willen verder met de gemeente in gesprek gaan.

Woningen

Een motie van PvdA, CDA, GroenLinks en GLT over het opstellen van een actieplan om voldoende woningen te realiseren, en dan in het bijzonder sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen, dat kreeg de steun van de hele raad. Om zo snelheid te brengen in de bouw. Volgend jaar komt B&W met een document naar de raadscommissie Ruimte. Om geen windturbines en zonneweides te plaatsen op unieke bollengronden, een idee van CDA en GLT, die werden aangehouden voor een latere bespreking in de commissie. Zo ook deze van de fractie Piket over een vervroeging van de geluidsmaatregelen langs de A44. Een voorstel van CDA en GLT om onder andere de controle, opsporing en handhaving van onrechtmatig en oneigenlijk gebruik van de jeugdhulp aan te pakken, haalde het niet. Wel kon een meerderheid zich vinden in het beschikbaar stellen vanaf 2023 van 97.000 euro voor het bestrijden van ondermijning.

Na zo'n zeven uur vergaderen met levendig debat, kon de zitting worden afgesloten. "Corona is nog niet zichtbaar in de begroting. Hoe dat het volgend jaar wordt, daarover nog geen enkel idee, maar we hopen dat corona snel eindig is", besloot wethouder Marlies Volten met een wens.