'Wegdek Linnaeuslaan opknappen'

Voorhout n Een inwoner klaagt de gemeenteraad aan over de deplorabele staat wegdek Linnaeuslaan. Het oplossen duurt nu al jaren.

Door Nico Kuyt

De staat van het wegdek van de Linnaeuslaan levert volgens de schrijver nu gevaren op. Sinds 11 jaar bestaat dit wegdek al uit een noodbestrating en de permanente bestrating is tot op heden nog niet aangebracht. De bouw van het Herenstaetecomplex vormde aanvankelijk de reden voor deze ‘tijdelijke’ oplossing, maar is nooit hersteld, zelfs niet provisorisch, ondanks het inspreken van bewoners, correspondentie naar wethouders en ingezonden brieven in ‘De Teylinger’.


"En dat nog los van de voortdurende parkeeroverlast door bouwvakkersbusjes in onze smalle laan, tot nu toe levert de noodbestrating al jaren gevaarlijke situaties op voor ouderen en schoolgaande kinderen. Die fietsen door het spoortunneltje naar de Oosthoutse scholen en vice versa. Het toeval wil dat er gisterochtend wederom een fietsend kind onderuitging in een geul, bedekt met natte bladeren. Het wegdek is namelijk aan beide zijden ernstig verzakt door zwaar bouwverkeer, zodat ook regenwater niet wordt afgevoerd. Het wachten is op vorst, waardoor er ernstiger ongelukken kunnen ontstaan. Bij deze wil ik u met klem verzoeken in de raads- dan wel commissievergadering aandacht te besteden aan de kwestie voor een spoedige herbestrating", aldus de schrijver.


De mail staat als ingekomen stuk op de agenda van de raadscommissie Ruimte van 24 november.


Gemeenteraad roept op tot meer biodiversiteit

Teylingen n Tijdens de behandeling van de Begroting deed de meerderheid van de gemeenteraad een oproep aan B&W om het gesprek aan te knopen met de Stichting MEERgroen om haar vrijwilligers het onderhoud rondom de bomen te laten verzorgen en zo de biodiversiteit te versterken.

Door Nico Kuyt

De Stichting MEERGroen beheert onder andere bossen, buurtgroen, bloemenweiden, natuurvriendelijke oevers, insectenhotels, nestkasten en educatieve paden. Zo hebben de Stichting Nationale Boomfeestdag, Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda onlangs de handen ineen geslagen om minimaal 1 miljoen bomen gratis weg te geven. “Het zou een geweldige stap zijn als de gemeente de bosmaaier voortaan thuislaat en alle ondergroei door de vrijwilligers van MEERgroen laat weghalen om te verplanten”, stelde PvdA-raadslid Sandra Groenendal de fracties vorige week voor. Dat zorgt voor een verrijking van de biodiversiteit en bezuiniging van kosten.


Teylingen stelt volgend jaar een nieuw Groenbeheerplan op en het was in de ogen van Groenendal wenselijk dat B&W vooraf in gesprek gaat met deze stichting wat de mogelijkheden zijn. Mede-indieners van de motie waren de fracties van GroenLinks, Groen en Leefbaar Teylingen en de ChristenUnie. Alleen de VVD stemde tegen, waardoor de motie werd aangenomen.


AhaalBieb weer in gebruik door tijdelijke sluiting

Teylingen n Door de huidige maatregelen moeten ook alle vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek tijdelijk dicht tot en met 18 november. Het is wel mogelijk om boeken te reserveren en af te halen. Ook is de BezorgBieb beschikbaar voor leden die niet zelf naar de bibliotheek kunnen komen.

Bij de eerste lockdown in het voorjaar zette de Bibliotheek Bollenstreek de AfhaalBieb op. Omdat de bibliotheken een week erna weer open mochten, werd er weinig gebruik van gemaakt. Nu alle vestigingen opnieuw dicht moeten, wordt er opnieuw gebruik van gemaakt.


Bij de AfhaalBieb kunnen leden via www.bibliotheekbollenstreek.nl boeken reserveren en vervolgens de gereserveerde boeken ophalen bij hun eigen bibliotheek.

Luisterboeken en e-books zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar in de Online Bibliotheek.

                        

BezorgBieb

Indien leden door fysieke omstandigheden niet zelf naar de bibliotheek kunnen komen, kunnen zij gebruik maken van de Boeken BezorgBieb. Vrijwilligers brengen de materialen dan naar de leden toe. De bibliotheek wil haar capaciteit zoveel mogelijk beschikbaar houden voor mensen die het écht nodig hebben, maak daarom alleen gebruik van deze service als het echt niet anders kan.

                

Geen boetes

Geleende boeken hoeven niet direct ingeleverd te worden. De uitleendatum schuift drie weken op. Er worden geen boetes uitgeschreven vanwege te laat inleveren, de uitleentermijn schuift drie weken op. Als de deuren weer open gaan, krijgen leden ook meer tijd om materialen weer inleveren.

                        

Telefonisch spreekuur

Voor vragen over de bibliotheek is er elke werkdag een telefonisch spreekuur van 10.00 tot 12.00 uur: maandag (0252-215033), dinsdag (071-3013429), woensdag (0252-373621), donderdag (071-5237351) en vrijdag (0252-415782). Ook voor vragen over het lenen en lezen van e-books en luisterboeken kunnen leden hier terecht.