Kees Heemskerk neemt vanaf 1 januari het stokje over van Peter van der Veer. | Foto: Piet van Kampen
Kees Heemskerk neemt vanaf 1 januari het stokje over van Peter van der Veer. | Foto: Piet van Kampen Foto: pr.

Groentespecialist Peter van der Veer: ‘Mooi dat de winkel open blijft’

n Jonge ondernemer Kees Heemskerk neemt stokje over

Sassenheim n Vanaf 1 januari 2021 is Kees Heemskerk de nieuwe eigenaar van de bekende groente- en fruitspeciaalzaak ‘De Groenteman’ aan de Oude Haven/Hoofdstraat in Sassenheim. Peter van der Veer, de man die 25 jaar lang het gezicht en eigenaar van deze winkel was, heeft dan het stokje overgedragen aan de jonge en enthousiaste ondernemer Kees Heemskerk.

Door Piet van Kampen

Kees is inmiddels al werkzaam in de winkel. Veel klanten kennen hem uit de periode dat hij werkzaam was bij een plaatselijke supermarkt, en vanuit filialen uit de regio waar hij versmanager is geweest. Dus heeft hij de nodige kennis en ervaring in het boeiende vak opgedaan.


Van der Veer is na in totaal 47 jaar werken in de zaak -waarvan 25 jaar als eigenaar- aan het afbouwen. Maar na zijn ‘ondernemerspensioen’ zal hij nog de nodige uurtjes als man achter de schermen zijn diensten aan de nieuwe ondernemer aanbieden. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Van der Veer: "Ik heb mijn leven lang keihard gewerkt en nu is het tijd om er mee te stoppen," glimlacht hij veelbetekenend want zoals gezegd, helemaal stoppen is er niet bij als hij nog wat hand- en spandiensten voor Kees zal verrichten. Vanaf 1 januari blijven ook de medewerkers de vertrouwde gezichten achter de toonbank vol heerlijke versproducten.


'Je moet het goede behouden'


Onderscheidend

Kees, die het een hele mooie uitdaging en tevens ook een mooie stap vindt om voor zichzelf te beginnen, heeft dus de nodige ervaring. Hij wil zich met de speciaalzaak duidelijk blijven onderscheiden ten opzichte van de supermarkten. "Ik ga verder met meer specialisatie van eigen gemaakte verse maaltijden, rauwkosten en salades. De consument wil graag een keuze uit gemaksmaaltijden en het assortiment zal ik dan ook langzamerhand steeds meer gaan uitbreiden. Door dagelijks vers en zelf bereiden kan je jezelf onderscheiden in de markt. Ook biologisch en vegetarisch gaan een steeds belangrijkere rol in de vraag spelen," weet de jonge ondernemer die met de tijd mee gaat. "Je moet de markt blijven volgen," is zijn terechte visie. Kees tenslotte: "Je moet het goede behouden maar er toch er je eigen draai aan geven".


Avonturier snelst groeiende basisschool in Teylingen én de regio

Voorhout n Het aantal leerlingen op de nieuwe basisschool de Avonturier is afgelopen jaar met 18 leerlingen gestegen, flink meer dan welke andere basisschool in de gemeente Teylingen. Ook elders in de regio zijn er, op de Kindercampus Joseph in Lisse na, geen scholen die meer zijn gegroeid dan de school in Voorhout.

Van de vijf basisscholen in Voorhout zijn afgelopen jaar ook de Andreas (+2) en Emmaüs (+9) gegroeid, maar zo stevig als de toename op de Avonturier is alleen ook bij de Joseph in Lisse gemeten. De Avonturier is een kleinschalige school die vorig jaar op 1 oktober, de officiële jaarlijkse teldatum, nog 118 leerlingen kende. Afgelopen 1 oktober waren het er 136, een toename van ruim 15 procent.


Kleuters

Een deel van de groei is te verklaren doordat de Regenboog haar dependance in het Clustergebouw, waar ook de Avonturier is gehuisvest, heeft opgeheven. Veruit de meeste leerlingen van die dependance zijn echter naar het hoofdgebouw van de Regenboog aan de Distelweg verhuisd. De groei van de Avonturier komt dan ook vooral door 4-jarigen van wie de ouders voor deze school kozen.


Vernieuwde school

De school ging tot voor kort door het leven als de Antonius en heeft een rijke historie van bijna 100 jaar. Men heeft echter niet alleen de naam, maar ook het onderwijs vernieuwd. Zo worden de traditionele vakken als geschiedenis, aardrijkskunde, natuur en techniek geïntegreerd en in thema’s aangeboden, waarbij toekomstgerichte vaardigheden een hoofdrol spelen. Dat spreekt veel ouders aan. Ook is er een leerlijn digitale geletterdheid voor de groepen 1 tot en met 8. In deze Vreedzame school is ‘samen’ het toverwoord. De school is een oefenplaats voor sociale vaardigheden en democratisch burgerschap. De leerlingenraad is hier een mooi voorbeeld van.


De katholieke oorsprong van de school is verbreed naar alle levensbeschouwingen.


Regio

De enorme stijging van leerlingen is niet alleen opmerkelijk in Voorhout, maar ook regionaal. Elders in de gemeente Teylingen is geen andere school zo stevig gegroeid. Zelfs regionaal valt het op. In de Duin- en Bollenstreek is alleen Kindercampus Joseph ook met 18 leerlingen gegroeid.


Scholen kunnen nog tot eind deze maand correcties aangeven op de officiële 1 oktober telling van de overheid.