Ingezonden: Warmond, Mariëngaerde, parkeren en verkeersveiligheid

Ingezonden n "Vier maanden geleden sloegen wij de handen ineen. Veel Warmonders hebben bezwaar gemaakt tegen de voorgestelde parkeerplannen bij de Bisschopslaan en de Seminarielaan. Met huis-aan-huisflyers en handtekeningenacties lieten we van ons horen. En ook daarna hebben we niet stilgezeten. Met de projectontwikkelaar, de gemeentelijke projectleider, de wethouder en de ambtenaren bespraken we onze ideeën, onze vragen en onze alternatieve parkeeroplossingen. Gaat onze missie slagen? Misschien wel, misschien niet, misschien voor een deel. Vorige week stuurden we de gemeenteraad nog een extra brief met ideeën en aandachtspunten. Hieronder drie punten uit die brief.


1. Berekening aantal parkeerplaatsen

Naast en achter Mariëngaerde zijn tijdelijke parkeerplaatsen. Samen met de al bestaande parkeerplaatsen zijn er nu 143 plaatsen. Uit tellingen - ook in het weekend - blijkt dat een deel niet wordt gebruikt. Terwijl bijna alle appartementen al bewoond zijn. Dus als je van de tijdelijke parkeerplaatsen vaste plaatsen maakt, dan hoeven er langs de Bisschopslaan en Seminarielaan misschien geen extra plaatsen te komen… Een rekensom waar ook de gemeente zich nu over buigt. De projectontwikkelaar vindt dat er rond de appartementen ‘geen parkeerasfalt maar groen’ moet komen. Maar is dat particuliere groen daar belangrijker dan het openbaar groen rond de Bisschopslaan?


2. Verkeersveiligheid

Mariëngaerde, de Doorgaande Route en de Centrumvisie. Drie projecten die in de gemeenteraad aan de orde komen. Het lijkt alsof de gemeente die drie plannen helemaal los van elkaar ziet. Maar voor inwoners hebben ze alle drie te maken met parkeerbeleid, verkeersdrukte en (on)veiligheid voor kwetsbare verkeersdeelnemers. De veiligheidsmaatregelen op de doorgaande route zijn weer verder uitgesteld. Maar het aantal auto’s op de kruising Herenweg-Bisschopslaan neemt toe. Ook dat vraagt om aandacht.


Over verkeersveiligheid gesproken: De Tweede Kamer heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin wordt gezegd: ‘30 kilometer per uur als standaard in de bebouwde kom’. Een aansporing voor Warmond!


3. Inspraak en verantwoording

Vier maanden geleden kreeg de gemeente ruim vijfhonderd inspraakreacties. Het wordt tijd dat die inwoners te horen krijgen wat er met hun reactie is gedaan. En waarom. De gemeente belooft dat eind november te doen. Helaas kan dat vanwege corona niet anders dan met een zogenoemde webinar: dus via het scherm. We hopen in elk geval dat het geen éénrichtingverhaal wordt. En dat inwoners ruim van te voren de informatie krijgen. Zodat er tijdens dat webinar genoeg tijd is om ook vragen te stellen."


- Hans Goudsmid en Albert Salman

namens Vereniging Betrokken Teylingers)

- Aad Boer en Bert Tuijthoff

namens Historisch Genootschap Warmelda)

- Miriam van Ieperen-van Duijn en Ko van der Vlist

Initiatiefnemers petitie ‘Behoud Bisschopslaan en Seminarielaan Warmond en voorkomen parkeerproblematiek in de aangrenzende wijken’

- Renate Weijers en Ilona Hüppler

Initiatiefnemers petitie ‘Een veilige en groene schoolomgeving en Herenweg’ namens de Oudervereniging BS De Buitenplaats.

- Parkeerwachtersberaad Warmond