Het basketbalveld en een deel van het park zouden bij de keuze voor variant 1 plaats maken voor twee tennisvelden. | Foto: pr.
Het basketbalveld en een deel van het park zouden bij de keuze voor variant 1 plaats maken voor twee tennisvelden. | Foto: pr. Foto: pr.

Buurt verrast door plan gemeente voor uitbreiding STV in Ter Wegen Park

Sassenheim n De commissie Welzijn gaat op maandag 23 november spreken over de uitbreiding van het complex van STV in de Roodemolenpolder. Deze fase 2 stond al lang op de planning en nu zijn twee varianten gepresenteerd. De omwonenden maken zich vooral boos over Variant 1: het Ter Wegen Park met een derde verkleinen, zodat er twee extra tennisbanen en twee kinderbaantjes aangelegd kunnen worden.

Tennisvereniging STV opende in 2018 het gloednieuwe tenniscomplex op sportpark Roodemolen. Met negen banen en een nieuw clubhuis was daarmee Fase 1 van de verhuizing uit het Mennepark afgerond. In Fase 2 zouden nog twee tennisbanen en twee kinderbanen extra aangelegd worden. Daarvoor was de gemeente vanaf 2018 in onderhandeling met de provincie en de grondeigenaar, om op het land van de Roodemolenpolder deze uitbreiding te kunnen realiseren. De verwachting was destijds dat dat zou gaan lukken en dat de STV met 11 banen klaar zou zijn voor de toekomst.


Onderhandelingen stopgezet

Des te groter was de verrassing voor de bewoners van onder andere de Anthony Fokkerlaan en Albert Plesmanlaan toen half oktober op de agenda van de ALV van STV het onderwerp 'Fase 2' stond. Sam van Egmond, zelf ook lid bij STV en omwonende, bekeek de plannen en las tot zijn schrik dat de onderhandeling voor uitbreiding naar de westkant was stopgezet. Hij las ook over twee andere opties: Variant 2: uitbreiding naar het Langeveld, waardoor de sloot en het fietspad verlegd moeten worden; en Variant 1: uitbreiding van twee banen in het Ter Wegen Park.


"Die laatste variant is precies het eerste plan dat in 2013 werd gepresenteerd," memoreert Van Egmond. Toen maakten omwonenden al bezwaar. Niet alleen tegen licht- en geluidsoverlast, maar ook omdat een derde van het Ter Wegen Park wordt opgeofferd. En nu bleek dat opeens weer een optie. En dus zijn veel boze buurtbewoners in de pen geklommen en hebben de gemeente al laten weten hoe ze over Variant 1 denken.


'Tussen gemoffeld'

Van Egmond, die zegt te spreken namens 100 omwonenden, snapt niet dat de gemeente op deze manier doorpakt. "Ter eerste moesten we zelf contact opnemen met de gemeente na het lezen van de agenda van ALV van STV. Naar aanleiding daarvan werd de buurt pas geïnformeerd." Bovendien mist hij een derde variant: geen uitbreiding. "Waarom wordt niet eerst gekeken naar de bezettingsgraad van de banen. Breng dat duidelijk in kaart. Vervolgens moet je de afweging maken: zijn die twee extra banen echt nodig, en is dat in verhouding ten opzichte van het beperkte groen, en de ruimte voor recreatie die er straks zal zijn? Waarom is het bijvoorbeeld geen optie om het gebruik van de huidige negen banen te optimaliseren? Zorg voor meer spreiding zodat de druk op de piekmomenten minder wordt".


Daarbij merkt Van Egmond op dat niet duidelijk is voor buurtbewoners wat de precieze afspraak is tussen de STV en de gemeente met betrekking tot de realisatie van de laatste banen. "Bovendien zouden er ook nog twee kinderbaantjes moeten komen naast die twee extra banen, maar dat komt in de communicatie van de gemeente nergens naar voren. Dat geeft het gevoel dat die er gewoon tussen gemoffeld worden."


Als de gemeenteraad kiest voor Variant 2, uitbreiding naar de kant van het Langeveld, dan zijn de omwonenden daar blij mee. "Maar," zegt Van Egmond, "de gemeente heeft daar woningbouw gepland. Een deel van de grond bestemd voor woningen zou dan worden ingezet voor twee tennisbanen. En een woonwijk direct naast een tennispark met hoge lichtmasten plaatsen? Ik moet het nog zien."


Geen transparantie

De buurtbewoners hebben niets tegen STV, benadrukt Van Egmond. "Het gaat ons om de intransparantie van de gemeente. Zij geven niet de volledige informatie, en informeren ons veel te laat." Hij wil niet met lede ogen aanzien dat er eenderde van het Ter Wegen Park afgaat. "Zoveel groen is er niet in Sassenheim, en dit park wordt veel gebruikt om te recreëren. Veel mensen wandelen hun dagelijkse rondjes. En dan hebben we het nog niets eens gehad over het basketbalveldje, dat behoorlijk wordt gebruikt, en dat ook weg zou moeten. Het is voor ons vooral de vraag: is het plan van uitbreiding naar het Ter Wegen Park gerechtvaardigd in het licht van de beperkte ruimte die er nu al is?".

Op maandag 23 november spreekt de commissie Welzijn over het plan. Meerdere buurtbewoners, waaronder Van Egmond, maken gebruik van hun spreekrecht om hun bezwaren te uiten.