Afbeelding
Foto: pr./Sven van der Vlugt

Felicitaties voor oudste inwoner (104)

Voorhout n Burgemeester Carla Breuer bracht op vrijdag 20 november een bezoek aan de oudste inwoner van Teylingen. Mevrouw Phaff-Kramer uit Voorhout werd 104 jaar. De burgemeester heeft haar persoonlijk felicitaties, bloemen en wijn gebracht op anderhalve meter afstand. Zij trof een optimistische, opgewekte, vitale dame aan die nog steeds zelfstandig woont. Mevrouw Phaff en burgemeester Breuer hopen dat er volgend jaar weer een normaal verjaardag bezoek mogelijk is. | Foto: pr./Sven van der Vlugt


Eerste nieuwe velden voor sportpark Elsgeest in 2021

Voorhout n De eerste twee kunstgrasvelden, één voor de voetbal en één voor de hockey, kunnen naar verwachting in de zomer van 2021 worden aangelegd. Het verplaatsen van de handballocatie en de aanleg overige velden en groen-, paden- en verkeersinfrastructuur komen dan in 2022 aan de orde.

Door Nico Kuyt

Naar de huidige verwachting zal het project Elsgeest in 2022 worden afgerond. De uitbreiding kende een traject van enige strubbelingen. Regelgeving uit andere overheden bleek een obstakel. "Moeizaam verlopen", betitelt B&W het in een brief aan de gemeenteraad. Een eufemisme. Stikstof, het behouden van de woonfunctie voor de verkochte boerderij Leidsevaart 3, aanvullende onderzoek en uiteindelijk ook nog aanvullende maatregelen, dat alles bleek niet eenvoudig te maken. Maar een start op het nieuwe sportseizoen van augustus/september 2021, daar gaat B&W nog voor. Er heeft een sterke stijging plaatsgevonden van de prijzen door de marktconjunctuur. Gekeken is naar optimalisaties. Veel bracht het niet. De projectbegroting naar boven bijgesteld met 600.000 euro.


Andreasschool mag van commissie uitbreiden

VOORHOUT n De raadscommissie Welzijn kan zich vinden in het verstrekken van een investeringskrediet voor de uitbreiding van de Andreasschool.

Door Nico Kuyt

De uitbreiding van de Andreasschool met vier lokalen heeft even geduurd, maar maandag 23 november nam de gemeenteraad de beslissing. "We zijn als gemeente verantwoordelijk voor een goede huisvesting", vond Ewout Braggaar (VVD). En ook de overige fracties konden zich er in vinden, maar stelden wel vragen bij de parkeerplaatsen en het groen. Niettemin vonden zij dat er aan de slag moet worden gegaan. "Het wordt tijd dat er iets gaat gebeuren", bedacht Edith Alkemade (D66). Wethouder Arno van Kempen gaat met de brede steun vanuit de raad door met de uitbreiding. Het groen compenseren, een vraag vanuit de raad, daarbij gaat hij doen wat kan.


College van B&W wil verbod op carbidschieten

Teylingen n Carbidschieten wordt, als het aan het college van Burgemeester en Wethouders ligt, binnenkort verboden in Teylingen. Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen.

Het college wil voorkomen dat het carbidschieten in de plaats komt van vuurwerk, dat dit jaar geheel verboden is. Grootschalig gebruik van carbid kan mede door ondeskundig gebruik grote gezondheidsschade opleveren.


Druk op zorg en handhaving

Op 13 november besloot de landelijke overheid tot eenmalig vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling 2020-2021. Het besluit werd genomen om extra druk op de toch al zwaar belaste zorg en handhaving te voorkomen.


Hoog veiligheidsrisico

Carbidschieten is juridisch gezien geen vuurwerk. Het is niet te voorspellen hoe populair het carbidschieten in Teylingen kan worden, maar het blijkt dat de verkoop van carbid op nationaal niveau sinds de aankondiging van het vuurwerkverbod aanzienlijk is gestegen. “De veiligheidsrisico’s zijn groot”, zegt burgemeester en portefeuillehouder Carla Breuer. “Ondeskundig gebruik van de melkbussen kan veel schade en letsel veroorzaken. Dat willen we niet in Teylingen.”

Teylingen kent geen grootschalige traditie in het carbidschieten. Er is bijvoorbeeld geen vereniging zoals in andere gemeenten die deze traditie levend houdt. Dat is mede de reden om het verbod in te stellen. Op 25 november gaat de raadscommissie Bestuur over een verbod praten, daarna gaat het verbod naar de gemeenteraad. Ook Lisse en Hillegom willen een verbod instellen.