'Genuanceerde mening over 30 km-zone op de hele Herenweg'

Ingezonden n "In uw krant van 18 november staat een artikel “Warmondse school en ouders maken zich hard voor 30 km/u zone”. Dit eenzijdige artikel belicht de kant van verontruste ouders en blijkbaar ook die van de basisschool in Warmond. Vooropgesteld dat ik ook van veilige situaties houd en begaan ben met de schoolgaande jeugd wil ik laten weten dat ik een genuanceerdere mening heb over het in te voeren traject.

Het gaat om het stuk van de Beatrixlaan tot aan de Laan van Oostergeest. Dat stuk is voer voor de discussie. Als je Warmond inrijdt kom je vanuit het Oosteinde van een 60 km/u weg. De overgang van 60 km/u naar 30 km/u is een forse, naar mijn mening. Nu gaat het glooiend van 60 km/u naar 50 km/u en in de nieuwe situatie vanaf de laan van Oostergeest verder Warmond in naar 30 km/u. Dat lijkt mij een goede aflopende situatie waar automobilisten goed op in kunnen spelen door steeds vanaf de Beatrixlaan wat gas terug te nemen.


In een abrupte situatie waarin van 60 km/u naar 30 km/u moet worden gegaan is het zeer de vraag of dat haalbaar is; automobilisten die daadwerkelijk bij aanvang van de Beatrixlaan op de 30 km/u zitten, zullen op een hand te tellen zijn.


In het artikel wordt verder gesteld dat “juist het tracé Beatrixlaan tot Laan van Oostergeest een onoverzichtelijk en gevaarlijk traject is waarop (veel) te hard gereden wordt”.


Mijn ervaring is dat echter helemaal niet. Ik rij dagelijks op dat traject vanuit Warmond richting Sassenheim rond kwart over acht in de ochtend. Dat is juist een tijd waarop de kinderen naar school gebracht worden. Over de gehele route vanaf de Lockhorstlaan kun je niet eens harder rijden dan ca. 30 km/u omdat het grote aantal weggebruikers, waaronder kwetsbare schoolgaande kinderen, dit eenvoudig weg niet toelaat. En dat vind ik een goede zaak. Rustig rijden en iedereen de ruimte gunnen. Veiligheid voor alles.


Er is een zebrapad met klaarovers én een werkend verkeerslicht om de kinderen veilig over te laten steken bij het Trefpunt. Even verderop is nog een zebrapad met klaarovers naar de Laan van Oostergeest. Ook veilig en voor wie dat niet vindt is er de keuze om iets om te lopen of fietsen naar het tweede verkeerslicht, maar die klaarovers staan er niet voor niets. Daarna is de noodzaak om 30 km/u te blijven rijden wat mij betreft weg en kan het naar 50 km/u. Mijn ervaring is helemaal niet dat ‘de automobilist' er dan plankgas vandoor gaat.


Als ik de andere richting op rijd vanuit werk naar huis merk ik overigens vaker dat mensen langzamer dan 50 km/u rijden dan harder en dat is ook prima.


Kinderen moeten en kunnen veilig naar school. Als de Herenweg te druk is voor jonge fietsers kan uitgeweken worden naar de Dorpsstraat of aan de andere kant binnendoor via de Kloosterwei. Er kan op twee punten veilig worden overgestoken. Over het algemeen houden weggebruikers rekening met elkaar en wordt er niet geracet. Er zal heus wel eens iemand te hard rijden, maar dat zal ook gebeuren als de maximum snelheid drastisch wordt verlaagd. Sterker nog; ik denk dat dit eerder zal gebeuren bij een verlaging naar 30 km/u waar 50 km/u ook veilig kan. Die lagere snelheid is dan in mijn ogen niet verdedigbaar.


Kortom, laten we elkaar ter wille zijn. Niet heel Warmond wil overal 30 km/u en het is ook niet overal nodig. Doe het waar het nodig is en waar 50 km/u kan, laat dat blijven. Dat komt het draagvlak zeker ten goede."


Ingrid Tijsen,

Warmond