De vrijwilligers Siukam van Nierop, Ina van Dongen en Jos Alkemade trots naast de nieuwe bus voor de SRGP. | Foto: Piet de Boer
De vrijwilligers Siukam van Nierop, Ina van Dongen en Jos Alkemade trots naast de nieuwe bus voor de SRGP. | Foto: Piet de Boer Foto: Piet de Boer

Cheque van 10.000 euro

Voorhout n Trots staan de drie vrijwilligers naast de bus voor vervoer van gehandicapten in Oegstgeest. De rolstoelbus is mogelijk gemaakt door een grote bijdrage van Kringloopwinkel Herenstraat 63 in Voorhout. Het was een grote donatie eind vorig jaar. Daar is hard voor gewerkt volgens Kringloop-voorzitter Cyp Straathof.

Door Piet de Boer

De Stichting Kringloopwinkel Herenstraat 63 bestond op 23 november drie jaar. Dit vormt de aanleiding voor een bijzondere jubileumactie. Het geven van donaties is een belangrijk activiteit en bijna core-business voor de kringloopwinkel. Het doneren begint al in 2017. Op 24 november, een dag na de opening, schenkt de kringloop een kanariegele vogelkooi aan de kinderboerderij. Er volgt een stroom andere schenkingen. Voorbeelden uit het verleden zijn donaties aan de Theaterschool Teylingen, Stichting Vrienden van het Overbosch, de Voedselbank Teylingen, woongroep van ’s Heerenloo in Teylingen en bijvoorbeeld de Biljartclub Bernardus. De Kringloop Herenstraat verstrekt financiële hulp voor nieuwe hokken voor de dierenopvang en een rolstoel voor de rolstoel-handballers. Ook diverse historische publicaties ontvangen geld. Zoals het veteranenboek en het boek over het Oude Koningshuys in Sassenheim. De hoogte van de donaties groeit nog steeds. Van enkele honderden tot meer dan duizend euro per aanvraag. Twee jaar later kan 10.000 euro geschonken worden voor de aanschaf van een nieuwe bus voor de Stichting Recreatie Gehandicapten Poelgeest (SRGP). De hoogste bijdrage in het korte bestaan van de winkel.


Geen kringloopluchtjes

Deze generositeit is mogelijk gemaakt door het werk van de ruim dertig vrijwilligers. Die vrijwilligers verkopen niet alleen, maar houden de winkel ook vrij van ‘kringloop luchtjes’. Voor de verkoop reinigen zij alle ingebrachte spullen. Cyp verklaart hiermee ook deels het succes van de winkel. Daarnaast is de Herenstraat een toplocatie. "Iedereen komt hier langs. Op een normale zaterdag registreert de kassa ruim honderd betalende bezoekers."


Er is een grote afdeling kleding, een kinderhoek en een veelzijdig assortiment kop en schotels, borden en ander serviesgoed. Er staan ook meubels te wachten op een nieuwe eigenaar. Ook een boekenafdeling en muziek zijn aanwezig. Niet alles is te krijgen bij de kringloop. "Geen witgoed en grote meubels, die zijn moeilijk te plaatsen in deze winkel."


Poelgeestbus

Inmiddels is de bus gearriveerd van de SRGP. De voorzitter Rik Duijn is vanzelfsprekend heel blij met de nieuwe bus. Er kunnen acht volwassenen tegelijk vervoerd worden of vier cliënten met een rolstoel. Combinaties zijn ook mogelijk, benadrukt Rik. SRGP is een vrijwilligersorganisatie waar de cliënten een kleine bijdrage betalen voor hun ritjes. Dat geld is vooral nodig voor onderhoud en benzine.


De omvangrijke bijdrage van de kringloopwinkel is daarom een welkome aanvulling. De nieuwe bus staat te glimmen in de regen voor de winkel. De vrijwilligers inspecteren het interieur. Deze bus is bedoeld voor recreatief gebruik om leuke dingen en uitstapjes voor cliënten mogelijk te maken. Rik hoopt deze nieuwe bus net als de voorganger weer lange tijd te kunnen gebruiken.


De ochtend wordt afgesloten met een klein jubileumfeestje. Schuimgebak met koffie in de met slingers versierde winkel. Als om tien uur de winkel opent, staan er al mensen voor de deur. "We gaan weer aan het werk," lacht Cyp.