Financiële bijdrage van provincie voor Noordelijke Randweg vastgelegd

Voorhout n De aanleg van de Noordelijke Randweg Voorhout kost veel geld. Het gaat dan om de kosten van de aanleg van de weg zelf, maar ook van de spooronderdoorgang, de nieuwe brug over trekvaart en de aansluiting op de provinciale weg N444. En naast de kosten van de uitvoering zijn er ook kosten voor bijvoorbeeld de aankoop van alle benodigde gronden en de kosten voor het uitvoeren van onderzoeken en het opstellen van het ontwerp. Het totale project kost zo'n 30 miljoen euro.

De gemeente Teylingen kan deze kosten niet zelf dragen. Andere partijen, met name de provincie Zuid-Holland en de regio Holland Rijnland, dragen financieel stevig bij aan het project. De provincie draagt bij aan het project omdat dit de bereikbaarheid van de regio verbetert. Dit geldt voor zowel het autoverkeer als de fiets als het openbaar vervoer. De weg gaat een schakel vormen in de hoogwaardige openbaar vervoer (HOV) verbinding tussen Noordwijk en Schiphol, via Voorhout en Sassenheim.


De HOV-verbinding Noordwijk-Schiphol wordt gerealiseerd door acht samenwerkende partijen: provincies Noord- en Zuid-Holland, Holland Rijnland, de Vervoerregio Amsterdam en de gemeenten Noordwijk, Lisse, Haarlemmermeer en Teylingen. Deze partijen werken al enkele jaren aan de aanpassingen die nodig zijn voor de nieuwe busverbinding. Doordat de bus straks over de Noordelijke Randweg kan rijden, kunnen de Herenstraat en de overweg worden vermeden, wat beter is voor de rijtijd en de betrouwbaarheid.


Afgelopen week hebben de provincie en de gemeente beide een positief besluit genomen over de overeenkomst waarmee de financiële bijdrage van de provincie is vastgelegd. Het gaat om een bijdrage aan de randweg als onderdeel van de HOV-corridor en een bijdrage aan de aansluiting van de randweg op de N444. In de overeenkomst is vastgelegd hoeveel geld de provincie bijdraagt. In de overeenkomst staan ook de voorwaarden die de provincie en gemeente stellen aan de voorbereiding, de uitvoering, het eigendom en het beheer van de randweg. De komende dagen wordt de overeenkomst door beide partijen ondertekend.


Wethouder Marlies Volten is blij met de overeenkomst en de goede samenwerking met de provincie in dit dossier. En met de bijdrage die de provincie aan het project doet. "Dankzij de goede samenwerking en de focus op het gezamenlijke belang van een goede bereikbaarheid van onze regio, realiseren we nu een project dat al zo lang een wens is van heel Voorhout.”