Afbeelding
Foto: pr.

Scherpe discussie over herinrichting Herenweg

Warmond n De raadscommissie Ruimte hield vorige week een opiniërende discussie over de raadsbrief van B&W over de voorgenomen herinrichting van de Herenweg. Fracties van de oppositie vonden dat B&W niet voldeed aan het besluit die de gemeenteraad heeft genomen. Het zou een zelf handhavende 30 km zone worden, maar de plannen zijn veranderd.

Door Nico Kuyt

De raadscommissie en gemeenteraad heeft de afgelopen jaren al vele uren besteed aan de herinrichting. Er ligt een besluit uit januari 2019. De raad koos voor een 30 km zone die door de inrichting zelf handhavend is, maar wilde niet de fietser de straat opsturen. Het apart van de weg gelegen fietspad blijft. B&W kwam later evenwel met een wijziging. Het plan is nu om tussen de Beatrixlaan en de Laan van Oostergeest een adviessnelheid van 30 km. Je kunt dus harder rijden. Een raadsbrief stelde de fracties op de hoogte. Het CDA en PvdA agendeerden de brief meteen voor een bespreking in de commissie, want zo is het niet in 2019 besloten.


Gevaarlijk

Twee inwoners uit Warmond spraken vorige week vooraf de vergadering toe, waaronder een vertegenwoordiger van de oudervereniging van basisschool de Buitenplaats en hoofd van de klaar-overs. In hun ogen is er ondanks al die inspraak er wel een zeer mager voorstel tot herinrichting overgebleven en zij vrezen gevaar voor de kinderen. Heeft een meerderheid van de Tweede Kamer niet een motie aangenomen, die oproept tot een maximale snelheid van 30 km per uur in de gehele bebouwde kom? De oudervereniging is een petitie gestart om te polsen wat de mening van ouders en omwonenden is.


Adviessnelheid

Paul Witteman (PvdA) begon de bespreking en onderstreepte dat het voorgestelde ontwerp niet is volgens het genomen besluit. Die kan en moet in zijn ogen uitgevoerd worden. Hij wees daarbij op het rapport van Mobycon. Echter, wethouder Heleen Hooij legde de vinger bij een advies van de politie. Bij een 30 km zone dienen de fietsers samen met de auto’s op de weg. Een meerderheid van de raad wilde destijds het aparte fietspad behouden, dus daarom slechts een adviessnelheid.


'Onmogelijke opdracht'

Steun kreeg de wethouder van de fracties van de coalitie. Volgens Frank Beijk (VVD) heeft de raad B&W met een onmogelijke opdracht op pad gestuurd. Die heeft het optimale gedaan. Er volgde vervolgens een nogal fel debat tussen de fracties. Een advies is geen wet en daarvan kan dus worden afgeweken, stelde Witteman. Volgens Dion Piket van de fractie Piket zijn er in Nederland wel meer zulke afwijkingen te vinden en wees daarbij naar de Boulevard in Katwijk. Beijk stelde uiteindelijk een compromis voor om geen vrijliggend fietspad in het plan op te nemen. Maar volgens Mirjam Mack (ChristenUnie) ga je net als de Herenstraat in Voorhout de fietser als snelheidsvertrager voor de auto gebruiken en dat doet geen recht aan de veiligheid. Een aantal fracties was bereid het Beijk-voorstel in de fractie te bespreken. Dit zou in de gemeenteraad van 17 december eventueel tot een motie kunnen leiden. Er zitten nog wel haken en ogen aan. Het tempo van de herinrichting moet er wel in blijven, besloot Bart van der Ploeg (D66).


Commissie stemt in met verbod op carbidschieten

Teylingen n De fracties in de raadscommissie Bestuur konden zich unaniem vinden met het toevoegen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van een verbod op het carbidschieten. Het gaat als een snel hamerstuk naar de gemeenteraad voor een definitief besluit.

De angst leeft dat met het landelijk vuurwerkverbod het carbid als alternatief voor het knallen gaat dienen, terwijl het vuurwerkverbod juist dient om tijdens de feestdagen in deze coronatijd de al overspannen zorg te ontlasten en besmettingen te voorkomen. Diverse buurgemeenten hebben al, of zijn bezig met zo'n verbod op carbid. De raadscommissie kon er zich vorige week volledig in vinden. Het wordt nu opgenomen in de APV en is dan handhaafbaar. "Wij gaan nu goed uitleggen waarom wij dit verbod willen en mensen te motiveren het niet te doen om de druk op de zorg niet groter te maken. We hebben het vertrouwen dat een heel aantal het zal nalaten", aldus burgemeester Carla Breuer. Er blijft wellicht nog een rest over en daarop is de gemeente plannen aan het smeden om extra inzet te plegen. Er worden gesprekken gevoerd tussen gemeente en de politie over handhaving. Volgend jaar, bij de volgende wijziging van de APV, neemt de gemeenteraad opnieuw een besluit op het verbod van het schieten met carbid. De raad kan het dan weer intrekken, of het op slechts bepaalde plekken verbieden, of het verbod voor de hele gemeente te laten voortbestaan. In de discussie betrekt de raad dan tevens het vuurwerk. (NK)