Twijfels in commissie over eerdere plaatsing geluidsschermen A44

Sassenheim n De raadscommissie Bestuur had nog zijn twijfels over het idee van de fractie Piket om als gemeente een investering vooraf te doen voor geluidsschermen met zonnepanelen langs de A44.

Door Nico Kuyt

De voorlopige planning van Rijkswaterstaat (RWS) voor het aanleggen van stiller asfalt en geluidsschermen langs de A44, is 2027. Raadslid Dion Piket wil dat de gemeente bekijkt of zij de schermen niet alvast zelf kan plaatsen en deze later verrekenen met RWS. En door zonnepanelen erop te zetten, levert het gelijk extra inkomsten op. "De inwoners langs de A44, die nu grote last hebben, kunnen zo zes jaar eerder genieten van een goede nachtrust", stelde Piket. De gemeente heeft veel geld op de plank en zo kun je dat laten renderen.


Werkt niet mee

Maar wethouder Heleen Hooij heeft zo haar bedenkingen. Zij heeft gesproken met RWS en die werkt hieraan niet mee. En dat het gaat verdienen is nog maar de vraag, en die zonnepanelenworden supersnel vies, daarnaast is het onzeker dat de uitvoering in 2027 plaatsvindt. Ook onder enkele fracties woekerde de scepsis. Dat geld uit de reserve halen in de hoop die later weer terug te krijgen, en dat terwijl RWS niet meewerkt, dat is wat kras. In meer of mindere mate spraken Trilokaal, CDA, VVD en ChristenUnie zich alvast kritisch uit over het voorstel. D66 liet horen zich er nog even over te gaan beraden. Maar de PvdA en Groen en Leefbaar Teylingen konden het steunen. Piket bestreed het antwoord van de wethouder. Zo zijn de hedendaagse panelen amper vuil te krijgen. De raadsleden gaan er op 17 december verder over spreken.