Commissie vindt motie windturbines te voorbarig

Teylingen n Er was in de raadscommissie Bestuur weinig animo om zich nu al uit te spreken over het niet inpassen van zonneweides en windturbines in de openbare ruimte van het buitengebied van Teylingen.

Door Nico Kuyt

Regionaal wordt bekeken waar mogelijke locaties zijn voor windturbines en zonneweides, bijvoorbeeld langs spoor-, snel- en N-wegen. Dat moet in alle gemeenten leiden tot een lokaal plan. De fractie van het CDA en Groen en Leefbaar Teylingen dienden evenwel een motie in om zulke locaties in Teylingen op voorhand uit te sluiten. "De Randstad is te klein voor grote turbines- en zonneparken", stelde Fred Koot (Groen en Leefbaar Teylingen) vorige week in de commissie.



Niets beloven

Maar de fracties vonden het te prematuur om nu al die windturbines en zonneweides op voorhand uit te sluiten. De regio en gemeenten zitten nog midden in het proces om een plan op te stellen. Je moet het in het geheel afwegen. Frans Nederstigt (ChristenUnie) waarschuwde de commissie de inwoners niet te beloven dat het niet gaat gebeuren, bijvoorbeeld met deze motie. Hij wees bijvoorbeeld naar het idee dat leeft bij de provincie iets met windturbines te gaan doen. "Inhoudelijk kan ik mij op zich wel in de motie vinden. Ik begrijp deze. Maar vandaag nog geen ja of nee", aldus Nederstigt.


Het is nog onduidelijk of de motie voor een besluit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad op 17 december of wordt aangehouden tot de behandeling in de raad over de mogelijke locaties.


Digisterker: Regel voortaan zelf online overheidszaken

Voorhout n Belastingaangifte doen, een afspraak maken met de gemeente of zorgtoeslag aanvragen. Steeds meer zaken regel je via internet. Voor iedereen die in Teylingen woont en nog niet weet hoe dat werkt start in de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Voorhout, de cursus ‘Digisterker: werken met de e-overheid’. De eerste van vier lessen is op vrijdag 11 december.

Tijdens deze cursus leren deelnemers: een DigiD aan te vragen, hoe deze DigiD te gebruiken en om handiger gebruik te maken van overheidssites. Zij leren ook hoe je informatie kan aanvragen bij de gemeente Teylingen en andere overheidsinstanties.


Deelnemers maken gebruik van een laptop van de bibliotheek. Om de cursus goed te kunnen volgen is wel wat ervaring met het gebruik van computers en internet nodig. Er wordt zorgvuldig omgegaan met privacy en veiligheid. Na deze cursus hebben deelnemers meer zelfvertrouwen om zaken thuis ook online te regelen.


Het maximumaantal deelnemers is 4. De groepen zijn klein, zodat iedereen de aandacht kan krijgen om nieuwe vaardigenheden te leren. Uiteraard worden de corona maatregelen gehandhaafd.


Aanmelden

De cursusdagen zijn vrijdag 11 en 18 december en 8 en 15 januari van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek in Voorhout. De kosten zijn 15 euro voor leden en 20 euro niet-leden. Aanmelden in alle vestigingen van de bibliotheek, of via www.bibliotheekbollenstreek.nl.


Heb je een andere digitale vraag? Kom dan naar het digitale inloopspreekuur. In de bibliotheek van Voorhout vindt dit spreekuur iedere dinsdag plaats van 10.00 tot 12.00 uur. De inloop is gratis.