In 2018 werd de door Bollenstreekhout gemaakte bank aan de St. Antoniuslaan geplaatst. | Foto: pr./FB Hoek Hoveniers
In 2018 werd de door Bollenstreekhout gemaakte bank aan de St. Antoniuslaan geplaatst. | Foto: pr./FB Hoek Hoveniers Foto: pr./Facebook Hoek Hoveniers

Partijen willen meer samenwerking met non-profit Bollenstreekhout

Teylingen n Moet de gemeente een structurele samenwerking aangaan met het not-for-profit platform Bollenstreekhout voor het hergebruik van haar gekapte bomen? De meningen in de raadscommissie Ruimte waren verdeeld.

Door Nico Kuyt

Bollenstreekhout werkt samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en inwoners en hergebruikt geoogste bomen. Van de stammen worden allerlei producten getimmerd. Niets gaat verloren, want het resthout wordt voor allerlei doelen versnipperd. Zo ontstaat een circulair leven van de boom. En het platform zorgt voor een herplant van drie exemplaren voor elke boom. Teylingen levert al op incidentele basis bomen aan Bollenstreekhout en neemt ook producten af. Maar de fractie van D66 wil de verbinding wat vaster klinken, namelijk een samenwerking/gelegitimeerd Partnership met het platform. En het zou leuk zijn als daarbij ook een samenwerking mogelijk zou kunnen zijn tussen Bollenstreekhout en werkverschaffer Maregroep. D66 diende, samen met de fractie Piket en GroenLinks, een motie in.


Niet nodig

Maar wethouder Heleen Hooij meende dat het niet noodzakelijk is een samenwerkingsverband expliciet aan te gaan. De gemeente doet al heel veel met Bollenstreekhout. In 2017 en 2019 zijn er bomen naar toe gegaan en naar verwachting weer in 2021. De gemeente neemt ook producten af, zoals 30 kasten voor bestrijding van de processierups. Zij was wel bereid het gesprek te gaan met de MareGroep en Bollenstreekhout, maar daar blijft het bij. Doorgaan op de oude voet. Een mening die de VVD, Trilokaal en ChristenUnie huldigden. Je nergens aan vastleggen, het is prima geregeld en een samenwerking voegt niets toe. Je kunt als gemeente ook niet zomaar met één partij gaan samenwerken en andere ondernemers negeren. Maar dat zagen de overige fracties anders. Het is een win-win situatie, biedt kansen, zeker als ook de MareGroep wordt betrokken. En in Lisse is zo'n soort motie al aangenomen. Op 17 december zal in de gemeenteraad blijken of ook hier de motie het zal halen. In de commissie had deze in ieder geval met 13-12 een krappe meerderheid.


Lager onderwijs in Voorhouts verleden

Voorhout n Het onderwijzen van lezen en schrijven is eeuwenlang beschouwd als taak voor de kerkgemeenschappen. Tijdens het vierde Concilie van Lateranen in 1215 wordt bepaald dat bij elke parochiekerk een school moet worden opgericht.

In de dorpsschool van de zeventiende eeuw zaten de leerlingen van alle leeftijden nog door elkaar. Van een echt schoolgebouw was nog geen sprake. Er werd een ruimte beschikbaar gesteld door de ambachtsheer of -vrouw die ook de schoolmeester benoemde welke tegelijk koster en voorzanger van de N.H. kerk was. Immers het protestantisme was staatsgodsdienst en kerk en staat waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Logisch dat op 10 maart 1768 de Staten van Holland het besluit namen op drieduizend gulden ter beschikking te stellen voor de opbouw en reparatie van de kerk en de toren, de pastorij en het schoolhuis te Voorhout. Het verschil met de begrote kosten, vijfduizend driehonderd gulden, werd door de ambachtsvrouwe ter beschikking gesteld. De dorpsschool was toegankelijk voor ieder een die de schoolbijdrage kon betalen. De leerplichtwet dateert in Nederland pas van 1901.


Openbare school

In de negentiende eeuw bestaat er in Voorhout alleen openbaar lager onderwijs, dat dus oorspronkelijk door het ambacht en later door de gemeente georganiseerd en gefinancierd wordt. In 1906 stichtten de zusters een R.K. meisjesschool, gevolgd door een christelijke lagere school in 1922 en de overname van de openbare lagere school door de R.K. parochie in 1923. Daarna wordt er vele jaren geen openbaar lager onderwijs in Voorhout aangeboden. Vanaf de oprichting van De Boekhorstschool in 1974 is dat opnieuw beschikbaar. Met De Avonturier is er in 2020 ook een interconfessionele school beschikbaar, die kinderen opleidt tot wereldwijze, kritisch denkende wereldburgers. Dat de Avonturier in een behoefte voldoet blijkt uit haar snelle groei. Met de overgang naar deze nieuwe schoolvorm is de voormalige Antoniusschool net geen honderd jaar geworden.


De Historische Kring Voorhout (HKV) besteedt in haar nieuwe editie van Dwars Op uitgebreid aandacht aan de ontwikkeling van het lokale lager onderwijs tijdens de laatste twee eeuwen.

De Herenstraat met spelende kinderen omstreeks 1929.