Ingrid Bax ontving op 27 november de eerste twee minicontainers uit handen van wethouder Heleen Hooij.
Ingrid Bax ontving op 27 november de eerste twee minicontainers uit handen van wethouder Heleen Hooij. Foto: Piet de Boer

Oranje containers in het straatbeeld

Teylingen n Wethouder Heleen Hooij overhandigt Ingrid Bax twee nieuwe afvalbakken. Een voor Plastic Blik en Drinkpakken (PBD) en een container voor het Groente-, Fruit- ,Tuinafval en Etensresten afval (Gfte). Het afvalbeleid dat sinds 2015 op de politieke agenda staat wordt nu realiteit.

Door Piet de Boer

De gemeente wil zo de landelijke Van Afval Naar Grondstof doelstellingen (Vang) realiseren. Restafval verminderen en huishoudelijk afval opnieuw gebruiken. De restafvalbak moet uiteindelijk in 2050 leeg blijven. Dit jaar is de landelijke Vang-doelstelling 100 kilogram restafval per inwoner. Op de site schrijft de gemeente dat nu 184 kilo restafval per inwoner wordt aangeboden en dat 57 procent van het afval gescheiden wordt. De Vang-doelstelling voor dit jaar 75 procent scheiden.


Haast

Met nog ruim een maand te gaan is dat een grote uitdaging voor het college. De verdeling van de minicontainers voor restafval en PBD (Plastic, Blik, Drinkpakken) begon 27 november in de Nolensstraat. Een container is een verbetering, volgens wethouder Heleen Hooij. Een bak betekent minder zwerfafval dan de plastic zakken die nu gebruikt worden. Al meer dan 5500 huishoudens in een laagbouwwoningen hebben zich gemeld voor de minicontainer met oranje deksel. En het aantal aanmeldingen stijgt nog steeds.


Lange voorgeschiedenis

Het afvalplan heeft een lange voorgeschiedenis. In 2015 vindt een participatietraject plaats. In 2016 wordt het eerste voorstel van het college niet voldoende ondersteund. De plannen liggen daarna stil tot na de verkiezingen van 2018. In januari 2019 krijgt het college de opdracht vaart te maken en door te pakken. Opnieuw krijgt het voorstel met omgekeerd inzamelen geen instemming van de raad. In juli steunt bijna de volledige raad wel het amendement: ‘De betere scheider wordt beloond'. In december vorig jaar wordt nog extra krediet van 950.000 euro goedgekeurd om het plan uit te voeren. Het is de laatste vergadering van milieuwethouder Rob ten Boden.


Op 12 maart 2020 keurt de gemeenteraad het nieuwe afval- en grondstoffenbeleidsplan goed. Heleen Hooij overhandigde op 27 november de eerste twee minicontainers in Teylingen. Een voor restafval en een voor PDB grondstoffen. Ruim acht maanden later. Er is achter de schermen heel hard gewerkt, volgens Hooij ‘'dat vergeten mensen wel eens''. Zij reageert daarmee op de kritiek van Hidde Verhoeve die namens de VVD op 18 november schriftelijke vragen stelde over de voortgang van de invoering van het het nieuwe plan. Er staan volgens hem nog veel oude 240 liter containers in de tuinen en het nieuwe systeem is nog niet getest. Het afvalbeleid gaat op 1 januari 2021 van start.