Een moestuin voor de buurt, aan de Kagerdreef in 2017. | Foto: pr.
Een moestuin voor de buurt, aan de Kagerdreef in 2017. | Foto: pr. Foto: Marieke Voorn

Organisaties staan klaar om te helpen bij grote én kleine ideeën

n 'Zo'n prachtig netwerk kom je niet vaak tegen'

Teylingen n Een buurttuin starten, of iets organiseren voor ouderen. Grote en kleine ideeën zijn er regelmatig, maar hoe zorg je dat zo'n idee uitgroeit tot een bloeiende tuin of gezellige bijeenkomst? In Teylingen kunnen inwoners bij veel organisaties terecht, maar hoe weet je waar je precies moet zijn? Op woensdag 2 december was de eerste online editie van Hulp bij Ideeën. Vertegenwoordigers van Welzijn Teylingen, HLT Uitdaging, de gemeente Teylingen en het Jacoba van Beierenfonds schoven aan om samen mee te denken, tips te geven en door te verwijzen.

"Er is altijd een mogelijkheid om een idee dat Teylingen mooier maakt, te bespreken." Wijkregisseur Irma Crooijmans vat het met deze opmerking eigenlijk precies samen. "We willen de drempel verlagen. Prille ideeën, nog helemaal niet uitgewerkt, zijn juist leuk om te bespreken. Wie kan jou helpen? Misschien hoef je het niet alleen te doen en zijn er meer mensen geïnteresseerd," legt Maria Zwart van Welzijn Teylingen verder uit.


Zwart organiseerde de eerste online editie van Hulp bij Ideeën. Vorig jaar was er een fysieke bijeenkomst, maar door de maatregelen kon dat dit jaar niet. De overstap naar hulp en overleg via de computer is goed bevallen, zegt ze. "We hadden twee deelnemers, waardoor we echt de tijd hadden om meteen de diepte in te gaan. Het was inspirerend, ook voor onszelf. Je vult elkaar aan. Een deelnemer zei zelfs: 'Zo'n prachtig netwerk kom ik niet vaak tegen."


In Teylingen is er met het Jacoba van Beierenfonds Teylingen, HLT Uitdaging, de wijkregisseurs van de gemeente en Welzijn Teylingen genoeg ondersteuning mogelijk.


Financiële bijdrage

Het Jacoba van Beierenfonds ondersteunt projecten financieel met bijdrages. Zo heeft Theaterschool Teylingen heeft in het begin van de coronatijd een muzikaal programma gemaakt en in de tuin van wooncomplexen en woonzorgcentra in de gemeente Teylingen ten gehore gebracht. Daarvoor ontvangen zij een bijdrage. Net als Scouting Boerhaavegroep in Voorhout, maar dan voor de aanschaf voor kookpitten voor het scoutingkamp. Een initiatiefgroep van bewoners in Warmond heeft een bijdrage ontvangen voor het aanleggen van groen op schuurdaken achter te woningen.


Match met bedrijfsleven

HLT Uitdaging werkt juist met gesloten beurs, en matcht vrijwilligersorganisaties, verenigingen en andere enthousiaste mensen met ideeën, met het bedrijfsleven. Dit jaar zijn 57 matches gemaakt. Sociaal makelaar Erika van der Heijden: "Zo is in de Havenkerk in Sassenheim uiteindelijk een nieuwe keuken geplaatst, na een intensief traject met fondsen aanvragen, donaties en bemiddeling."


Ondersteuning in de buurt

Ook de gemeente is belangrijke partij als het gaat om ideeën voor een buurt of omgeving. Irma Crooijmans, wijkregisseur: "We hebben ondersteund bij de inrichtingen van een gezamenlijke ruimte in een woonflat, zodat de inwoners en de organisaties die er gebruik van maken, optimaal de ruimte kunnen gebruiken.


Ook was er ondersteuning bij het opzetten van groenparticipatie; inwoners die zelf aan de slag willen in de buitenruimte om hun buurt aangenamer te maken."


Collectieve oplossingen

Welzijn Teylingen stimuleert en ondersteunt vrijwilligerswerk in Teylingen. Maria Zwart: "We proberen individuele vragen uiteraard te beantwoorden, maar zullen deze vragen ook zoveel mogelijk vertalen naar collectieve oplossingen. Zo hebben we naar aanleiding van meerdere vragen van vrijwilligersorganisaties een workshop Social Media aangeboden."


Altijd op de goede plek

De organisaties zouden graag zien dat nog meer inwoners met een idee of plan bij hen aanschuiven. Daar zijn ze immers (deels) voor. Ze kunnen advies geven, maar sommigen hebben ook budget om financieel te ondersteunen. Zwart benadrukt dat het eigenlijk niet uitmaakt waar mensen aankloppen. "Als organisaties kennen we elkaar, en kunnen we makkelijk naar elkaar doorverwijzen als dat nodig is." Het is dus niet zo dat het stopt als een idee niet direct bij de juiste organisatie terecht komt. Juist niet, benadrukt Erika van der Heijden van HLT Uitdaging: "Vragen staat vrij, schroom niet! Hoe veelzijdig, ingewikkeld lijkend, niet voor de hand liggend of heel ambitieus: wij helpen vooruit. Samen leven, samen werken, samen doen, en het leven een stukje fijner maken!".


Digitaal spreekuur in 2021

De eerste online editie is zo goed bevallen, dat besloten is om dat idee te herhalen. Er komt een digitaal spreekuur, waar inwoners met ideeën na het maken van een afspraak terecht kunnen. Ze kunnen dan in alle rust aan de vertegenwoordigers van de organisaties hun idee voorleggen, daarover overleggen en eventuele afspraken maken. De digitale bijeenkomsten zijn één op één en duren - afhankelijk van het totaal aantal aanmeldingen- ongeveer een half uur.


Het eerstvolgende spreekuur staat gepland op 2 februari 2021. Meer informatie over aanmelding volgt, onder andere in deze krant en op www.welzijnteylingen.nl.


Waar kan ik terecht met mijn idee voor buurttuin of etentje voor ouderen?

De vertegenwoordigers van vier organisaties leggen uit wat zij voor inwoners kunnen betekenen bij de volgende ideeën:


Ik wil een buurttuin beginnen.


Jacoba van Beierenfonds:

Een bijdrage leveren aan de materialen, zoals beplanting.


HLT Uitdaging:

Je kunt bij ons terecht voor extra handen om de grond bijvoorbeeld gebruiksklaar te maken. Ook kan de vraag aan ons gesteld worden om bijvoorbeeld bloemen, zaden of andere planten te regelen. Mocht het nodig zijn om vervoer te regelen, dan zou dat ook een vraag kunnen zijn, net als de vraag om passend tuingereedschap voor aanleg en onderhoud.


Wijkregisseurs:

Hierbij kan er advies gegeven worden over de gemeentelijke stappen die je hierbij moet ondernemen. Zoals kan dit op dit gebied, van wie is dit gebied, wat zijn de voorwaarde als dit een gemeentelijk stuk is, kan er advies gegeven worden over de mogelijke concrete invullingen vanuit de gemeente, contacten leggen met andere initiatiefnemers die hun ervaringen kunnen delen. Ondersteunen bij het vinden van financiële middelen intern of extern. Bij dit laatste verwijzen we door naar het Jacoba van Beierenfonds.


Welzijn Teylingen:

Buurtinitiatieven zijn in de eerste plaats een vraag voor de wijkregisseurs. Aanvullend zou ik kunnen bekijken of de buurttuin aansluit bij andere activiteiten in de buurt of meedenken over het bereiken van omwonenden.


Ik wil een bijeenkomst organiseren, waarbij achtstegroepers gaan koken voor ouderen, en vervolgens samen gaan eten.


Jacoba van Beierenfonds (JvBF):

Omdat het een eenmalige activiteit is, zal het JvBF de aanvraag onderzoeken en met de aanvragers is gesprek gaan. Het fonds draagt bij voorkeur bij aan duurzaamheid, aanschaf van materialen die vaker gebruikt kunnen worden. Als de kookmaterialen vaker gebruikt gaan worden, behoort het tot de mogelijkheden.


HLT Uitdaging:

Aan ons kan gevraagd worden om faciliteiten: bijvoorbeeld een mooi restaurant of kantine in een bedrijf, lokale kookinitiatieven met beschikking over een keuken, maar ook horeca gelegenheden zitten in ons netwerk. Materialen kunnen gevraagd worden om de maaltijden te kunnen koken en bijvoorbeeld ingrediënten en andere boodschappen.


Ook kan een horecaondernemer jongeren leren hoe ze efficiënt kunnen inkopen, en wellicht kan een kok meehelpen als vrijwilliger.


Wijkregisseurs:

Advies over welke partijen hier al bij betrokken zijn en/of zich al op die wijze inzetten zodat men ervaringen uit kan wisselen. Doorverwijzen naar andere organisaties.


Welzijn Teylingen:

Hier kunnen we meedenken en contacten helpen leggen als er een locatie nodig is. Wij kunnen ook ouderen in de buurt bereiken. Het kan ook zijn dat ze begeleiders nodig hebben. Allereerst zal ik natuurlijk vragen waar de hulp bij nodig is. Heel veel initiatieven drijven in de eerste plaats op enthousiasme en inzet van de idee-hebbers. En daar kom je heel ver mee. En dan moet je vooral eerst heel goed luisteren naar de vraag, want die zit vaak in onverwachte hoek. En omdat we ook een welzijnsorganisatie zijn, zouden we deelnemers kunnen bereiken. Maar nogmaals: eerst de vraag onderzoeken, anders ga je invullen.


Ik ben voor een nieuw buurthuis op zoek naar meubels en andere dingen voor de inrichting. De wanden kunnen ook nog een nieuwe kleur gebruiken. Waar kan ik terecht?


Jacoba van Beierenfonds:

Dit idee komt in principe in aanmerking voor een financiële bijdrage.


HLT Uitdaging:

Meubels en allerlei andere materialen kunnen altijd aangevraagd worden bij ons. Regelmatig willen grote bedrijven in verband met nieuwe kantoorinrichting af van de oude die nog prima bruikbaar is. Duurzaamheid is ook één van onze pijlers. Ook overige materialen als verf, posters, behang of anderzijds kunnen aangevraagd worden. Wij hebben een wooninrichter in onze matchgroep, die al eerder spullen voor niets geleverd heeft.


Wijkregisseurs:

Advies over welke partijen hier al bij betrokken zijn. Voornamelijk doorverwijzen naar Welzijnskwartier en Jacoba van Beieren en HLTuitdaging. In een situatie waarbij het de buurt en omliggende omgeving verbeteren, kan er vanuit ons gekeken worden of er ook financiële ondersteuning plaats kan vinden.


Welzijn Teylingen:

Hiervoor zou ik al snel doorverwijzen naar De HLT-Uitdaging voor een oproep naar spullen en mogelijk ook inzet van vrijwilligers bij het opknappen. En naar het Jacoba van Beierenfonds om mee te denken over een bijdrage in de aanschaf. Maar ik zou zeker ook het gesprek aan kunnen gaan om de verbinding te zoeken met ons buurtwerk en activiteiten.