Vertraging voor bewaakte fietsenstalling bij station

Sassenheim n Prorail zit een beetje klem met corona, zo onthulde wethouder Marlies Volten tijdens de raadscommissie Ruimte. De ingebruikname van een bewaakte fietsenstalling bij station Sassenheim lijkt daardoor vertraging op te lopen.

door Nico Kuyt

Dit antwoordde de wethouder op vragen van CDA-raadslid Sybrinne de Vries. Die wilde witte rook zien over de fietsenstalling, maar zal zich wel nog een tijdje in nevelen weten te huldigen. Drie jaar geleden heeft de gemeenteraad een motie aangenomen voor het oprichten van een bewaakte stalling. Om zo het aantal diefstallen van fietsen te verijdelen. Maar dit jaar heeft het virus, zoals zoveel, de prioriteiten anders gelegd. Er zijn met ProRail contracten afgesloten, maar er is nog geen datum van realisatie bekend. Ook ProRail zit wat klem door corona. “Het heeft de aandacht en we zijn aan het duwen, maar ProRail heeft een eigen tijdspad, hoe hard wij ook aan het duwen zijn”, zo meldde de wethouder.


Uitbreiding sportpark Elsgeest scoort

Voorhout n Het vaststellen van het bestemmingsplan voor de uitbreiding van het sport- en recreatiepark Elsgeest, heeft de algemene instemming gekregen van de raadscommissie Ruimte.

Na een voortsjokken met een tijdsoverschrijding, een verloren match met de provincie, de blessure van een aantal wethouders die de arena verlieten en recent nog een overschrijding van het budget met 6 ton, ligt er na jaren van moeizaam bewegen toch een bestemmingsplan voor de uitbreiding van Elsgeest. Het sportpark gaat zich in westelijke richting vergroten. De bespreking in de raadscommissie kon niet korter. De fracties gingen supersnel akkoord. Er klonken slechts woorden als 'meteen mee doorgaan', 'de schop de grond in', 'voortvarend aan de slag' en 'blij dat ie er eindelijk ligt'. Wethouder Arno van Kempen bedankte voor de steun. Het bestemmingsplan gaat als hamerstuk naar de gemeenteraad voor een besluit. Daarna ligt het nog 6 weken ter inzage. Als niemand in beroep gaat is daarna het bestemmingsplan onherroepelijk. Het hoofdpijndossier kan dan eindelijk worden afgesloten en de schop de grond in. (NK)


Uitstel van aanwijzen vuurwerkvrije zones

Teylingen n Er zijn dit jaar bij de gemeente drie aanvragen binnengekomen voor het instellen van een vuurwerkvrije zone. Deze hebben een voldoende consensus onder buurtbewoners om deze ook toe te wijzen. Maar dit wordt nog even uitgesteld, want vanwege corona mag er dit jaar helemaal geen vuurwerk worden afgestoken.

Vanwege de pandemie geldt dit jaar een landelijk verbod op vuurwerk. Dit om de overspannen zorg te ontlasten. B&W is van mening dat het aanwijzen van vuurwerkvrije zones daarom verwarrend voor de inwoners kan zijn. Men zou kunnen denken dat Teylingen een uitzondering maakt op het landelijke beleid en dat hier alleen in de aangewezen zones een vuurwerkverbod geldt en dat is zeker niet het geval. Daarom wordt het besluit tot aanwijzen van vuurwerkvrije zones uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2021. De zones worden voor onbepaalde tijd aangewezen. Alle aanvragers zijn deze maand van het uitstel op de hoogte gebracht. (NK)


Gratis mondkapjes in de bijstand

Teylingen n Teylingse huishoudens met een bijstandsuitkering krijgen van de gemeente een gratis setje mondkapjes thuisgestuurd. Huishoudens met jongeren tot 18 jaar die op het voorgezet onderwijs zitten of een mbo-opleiding volgen kunnen via Stichting Leergeld gratis mondkapjes aanvragen.

Sinds 1 december 2020 geldt in Nederland een plicht voor alle inwoners vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen. Deze mondkapjesplicht geldt in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Wethouder Arno van Kempen: “Het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan raken ons allemaal. Voor mensen die het toch al moeilijk hadden, zijn dit extra zware tijden. De kosten van mondkapjes vormen voor inwoners met een laag inkomen een extra financiële belasting. Wij willen niet dat mensen bezuinigen op hun gezondheid en veiligheid. Daarom hebben wij besloten om alle inwoners van Teylingen die een bijstandsuitkering ontvangen gratis mondkapjes te verstrekken. De kosten hiervoor worden vergoed vanuit het bestaande armoedebudget van de gemeente.”


In de setjes zitten 5 stoffen wasbare mondkapjes. Deze setjes worden per minima-huishouden per post verstuurd, samen met een brief met instructies over het juiste gebruik van de mondkapjes. Vorige week zijn de pakketjes samengesteld, naar verwachting zullen ze vanaf deze week worden bezorgd.


Jongeren

Voor jongeren tot 18 jaar kunnen gratis mondkapjes worden aangevraagd door een e-mail sturen naar Stichting Leergeld via: info@leergeldleidenenomstreken.nl. Als mailen niet lukt, kan er in de ochtend gebeld worden naar 0252 - 278 308.