Maandagmiddag 17.00 uur: nog even snel in de rij bij de winkel voordat deze tot en met 19 januari sluit. | Foto: MV
Maandagmiddag 17.00 uur: nog even snel in de rij bij de winkel voordat deze tot en met 19 januari sluit. | Foto: MV Foto: pr.

Scholen weer dicht, ook veel winkels moeten deuren sluiten

n Veel lokale ondernemers bezorgen tijdens lockdown

Teylingen n Het kabinet kondigde op maandag 14 december een tweede lockdown aan. Sinds maandagnacht 0.00 uur zijn alle scholen dicht en moeten niet-essentiële winkels gesloten blijven. De supermarkten, bakkers en slagers blijven wel open. De maatregelen gelden tot en met 19 januari.

Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino’s en sauna’s, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels zijn dicht. Dat betekent bijvoorbeeld dat theaters 't Onderdak en Het Trefpunt de deuren weer moeten sluiten.


Ook winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht, kunnen wel openblijven, net als bijvoorbeeld apotheken, drogisterijen en tankstations.


Contactberoepen zoals kappers, nagelstylisten en tatoeëerders zijn gesloten. Alleen (para-)medische contactberoepen, zoals tandartsen en fysiotherapeuten mogen hun werk uitvoeren.


Scholen

De scholen in het basis- en voorgezet onderwijs zijn vanaf woensdag 16 december gesloten. Zij mogen wel uitzonderingen maken voor leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs, voor het afnemen van examens en tentamens en voor kwetsbare kinderen. De rest van de kinderen krijgt de komende dagen les op afstand. Vanaf 19 december is het Kerstvakantie. Die duurt tot 3 januari, waarna de leerlingen dus nog twee weken thuis zijn om op afstand hun lessen te volgen.


De kinderopvang is gesloten. Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar het basisonderwijs of de kinderopvang.


Horeca

Voor de horeca blijven de maatregelen hetzelfde: restaurants en cafés moeten dicht blijven. Veel horeca, ook in Teylingen, zijn daarom over gegaan op het bezorgen van lunches en maaltijden. Ook voor bij de borrel of tijdens de Kerst hebben ze diverse mogelijkheden.


Veel lokale ondernemers die dicht moeten, gaan ook over op bezorgen. Onder andere juweliers, boekhandels, maar ook bijvoorbeeld de lingeriewinkel bezorgen bestellingen aan huis. Veel ondernemers roepen op om toch vooral lokaal te bestellen, om hen zo te helpen in deze moeilijk tijd.


Oorlogsgraven in ere hersteld

Voorhout n Burgemeester Carla Breuer en Rob de Bruijn, voorzitter van de Kerkenraad, hebben op woensdag 9 december in de Kleine Kerk in Voorhout de grafakte getekend voor de twee oorlogsgraven die daar liggen op de begraafplaats. Dit gebeurde in het bijzijn van begraafplaats-beheerder Kees Visser. Daarna legde de burgemeester, namens de gemeente, een graftak op de graven.

De twee oorlogsgraven bij de Kleine Kerk in Voorhout lagen er slecht bij. De grafstenen waren gebroken en verweerd. Gemeente Teylingen en Protestantse Gemeente Voorhout hebben de stenen laten restaureren. De breuken zijn gelijmd, de stenen zijn verstevigd en de letters zijn aangescherpt zodat ze beter leesbaar zijn. Rondom de graven zijn nieuwe planten geplaatst.


Op de muur bij de ingang van de begraafplaats aan de Doctor Aletta Jacobslaan hangt een bordje van de Oorlogsgravenstichting. Zo kunnen geïnteresseerden tijdens een wandel of fietstocht de graven makkelijker vinden. Alle oorlogsgraven in Nederland zijn terug te vinden op de site van de Oorlogsgravenstichting.


Tien jaar

De gemeente en de kerk hebben nauw samengewerkt; het kerkbestuur heeft de grafrechten voor de komende tien jaar ter beschikking gesteld aan de gemeente. Zo blijven deze graven voor de gemeenschap van Voorhout behouden. Na de oorlog werden grafrechten mondeling besproken en voor eeuwigheid onofficieel vastgelegd, maar vanaf nu zijn deze grafrechten geborgd in een grafakte. | Foto: pr.

De graven van Boudewijn Timmers en Gerrit van Rheenen zijn gerestaureerd.