Uitreiking van de Teylinger Trofee door wethouder Arno van Kempen aan Dima Abu Zeidanl en Wim van Vliet van de Stichting Kookkracht. | Foto: pr.
Uitreiking van de Teylinger Trofee door wethouder Arno van Kempen aan Dima Abu Zeidanl en Wim van Vliet van de Stichting Kookkracht. | Foto: pr. Foto: pr.

Teylingen Trofee naar Kookkracht

Teylingen n De Paraplu en de Stichting Kookkracht streden dit jaar om de Teylingen Trofee. De verschillen tussen de twee finalisten die eerder dit jaar al een vrijwilligersprijs van 250 euro binnen sleepten, zijn gering. Ook de voorkeurstemmen van het publiek gaven geen grote verschillen te zien.

Door Piet de Boer

In totaal hebben ruim 1200 bewoners gestemd. De jury onder leiding van Els Koster ging in beraad vanwege het kleine verschil tussen het aantal stemmen voor beide organisaties. Wethouder van Kempen las vrijdag 11 december het juryrapport over de twee stichtingen live voor. De jury van Maria Zwart (welzijn Teylingen), Els Koster en Manon van Dijk hadden speciaal gelet op drie criteria. De projecten moeten bijdragen aan de samenleving, duurzaam verbindend en inspirerend zijn.


De Paraplu is begonnen als pop-upwinkel met aantrekkelijk geprijsde seizoenskleding en cadeau artikelen van lokale ondernemers. Drie geloofsgemeenschappen respectievelijk, baptisten, protestanten en katholieken, namen het initiatief. De vrijwilligers maken deze ‘winkel met een missie’ tot een laagdrempelige ontmoetingsplek in Voorhout. De initiatiefnemers willen zo in Teylingen verbinding stimuleren door middel van een goed gesprek. Bezoekers kunnen aan de tafel een kop koffie drinken, een praatje maken met elkaar of met een van de vrijwilligers. De winkel heeft inmiddels zijn waarde bewezen en is nu ook een leerplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bestuursleden Piet Overduin en Gert Jan Poot zaten vanwege de corona voorschriften vanuit de winkel te luisteren naar de wethouder.


Kookkracht

De tweede finalist , de Stichting Kookkracht, is een project voor Syrische vrouwen in Teylingen en omgeving. Ze leren de Nederlandse taal, koken samen onder leiding van een chef kok en exploiteren het cateringbedrijf Kookkracht. Het cateren zal de vrouwen vaardigheden bijbrengen en eenvoudiger aan een baan kunnen helpen. Deelname aan het Kookkracht moet integratie makkelijker maken. Koster omschreef Kookkracht als het meest vernieuwende project.


Een van de eerste activiteiten in 2020 was bijzonder een maaltijd koken samen met hun mannen. Op 19 december verzorgen de vrouwen met financiële steun van de Rabobank 60 maaltijden voor alleenstaanden in de gemeente. Woordvoerster Dima Abu Zeidanl legt uit wat de keuken uit Syrië en het Midden-Oosten bijzonder maakt. Een van haar favoriete gerechten is tabouleh. Een gerecht met peterselie, tomaat en fijne bulgur. Haar absolute topper is Kibbeh: bulgur-bolletjes gevuld met vlees en walnoten. Ze lacht en zegt heel blij te zijn met de erkenning, de prijs van 1000 euro en de trofee van kunstenaar Corry Ammerlaan. Ze houdt de trofee trots in de lucht. Wim van Vliet van Kookkracht wil nu vooruit en serieus beginnen. Door de pandemie staat het initiatief uit 2019 eigenlijk nog in de startblokken. De twee prijzen (1.000 en 250 euro) zijn zeer welkom, zegt Van Vliet. ‘'Goed voor een vliegende start en publiciteit voor Kookkracht in 2021''.


Parel

Naast Kookkracht hadden vijf projecten zich gemeld voor de trofee van 2020: Theater op afstand van de Theaterschool Teylingen, Behoud van de Molen van Speelman, ‘Opdat wij niet vergeten’ een project van de Historische Kring Voorhout over de Tweede Wereldoorlog, de modernisering van Spelewey ontmoetingscentrum voor jong en oud in Voorhout (SJJV). De Paraplu en de vier andere deelnemers, vertelde Els Koster, ontvangen van Welzijn Teylingen als blijk van waardering een parel.