Door de Puzzelruil kan iedereen tijdens de lockdown even ontspannen puzzelen. | Foto: pr.
Door de Puzzelruil kan iedereen tijdens de lockdown even ontspannen puzzelen. | Foto: pr. Foto: pr.

Puzzelen populair in lockdown

Teylingen n Ontspanning, afleiding, goede gesprekken. Puzzelen kan voor alle drie zorgen, afzonderlijk of tegelijkertijd. Welzijn Teylingen zette eind december voor inwoners een Puzzelruil op in supermarkten Vomar (Sassenheim) en Aldi (Voorhout), om zo de lockdown door te komen. Het blijkt een groot succes.

Pauline Zwinkels probeert elke week even te kijken hoe het ervoor staat. "Maar eigenlijk is dat niet nodig," zegt ze met een lach. "Vaste bezoekers voelen zich echt verantwoordelijk, merk ik. In een van de eerste weken wilde ik een puzzel meenemen voor iemand, maar ik werd teruggefloten. Ik had zelf niets neergelegd. Daar moest ik wel om lachen, vooral omdat ik het namens Welzijn Teylingen heb opgezet." Zwinkels is welzijnsadviseur bij de organisatie. "Ook voor ons is het zoeken naar wat we wél kunnen doen in deze tijd. Ik hoorde al langere tijd van meerdere mensen uit mijn omgeving dat ze puzzelen. Zo ging het lampje branden: boeken kun je onderling ruilen, bijvoorbeeld ook via de minibieb's die buiten staan, maar voor puzzels bestaat zoiets nog niet."


Ook zonder te ruilen

Zwinkels ging op zoek naar geschikte plekken om puzzels neer te kunnen zetten. Genoeg ruimte was, vanwege de huidige maatregelen, het belangrijkste. En een plek waar inwoners nog heen mogen. Het werden de supermarkten Vomar in Sassenheim en Aldi in Voorhout. Ze kocht via de kringloopwinkels in Lisse en Sassenheim een groot aantal puzzels, legden die neer en hoopte dat het zou aanslaan. Dat was het geval: al snel waren de eerste twintig puzzels weg, en ingeruild voor andere exemplaren. Het is een van de regels van de Puzzelruil: een puzzel meenemen mag, maar wel als je er ook een teruglegt. "Maar, als mensen geen puzzel hebben om te ruilen, mogen ze er best één meenemen hoor," zegt Zwinkels. "Ik heb er nog een aantal in voorraad. En bovendien hebben die mensen dan meteen ook een puzzel om de volgende keer mee te ruilen."


Bijzonder in deze tijd ook zijn de vele briefjes met gelukswensen bij de puzzels, en met bedankjes aan Welzijn Teylingen voor de actie. "Het was een gok, maar het is fijn dat het zo aanslaat," glundert Zwinkels. Voorlopig wordt de Puzzelruil doorgezet, in ieder geval zolang de huidige lockdown duurt.


Nieuwe locaties

Welzijn Teylingen is nog op zoek naar geschikte locaties, met name in Warmond. De locatie moet genoeg ruimte hebben, zodat de coronamaatregelen in acht kunnen worden genomen. Inwoners met ideeën, kunnen contact opnemen via 0252-231805 en info@welzijnteylingen.nl..



De Puzzelruil. We krijgen nog steeds veel positieve reacties via Facebook. Daarom zullen we de actie in ieder geval doorzetten tot en met 19 januari (misschien met verdere verlenging). Ik vroeg mij dan ook af of De Teylinger interesse heeft om in de eerste reguliere krant van 2021 (nogmaals) aandacht te schenken aan deze actie. Aangezien het veel herhaling is van hetzelfde bericht vroeg ik mij af of een stukje in interviewvorm beter aanspreekt. Misschien met de bedenker van de actie, of iemand die heeft meegedaan aan de puzzelruil?

Ik ben benieuwd wat je van dit idee vindt en of je de mogelijkheid hebt om hieraan bij te dragen. Ik hoor het graag!


Echt fysieke briefjes zijn er zo’n 10 (misschien nu al meer). Iemand heeft bijvoorbeeld een puzzel meegenomen voor iemand die in quarantaine zat. Op Facebook zijn er veel reacties (zo’n 40) op de gedeelde berichten. Het zijn geen lange berichten, maar reacties zoals: ‘Wat een leuke actie’, ‘mooi initiatief’, ‘wat een leuke actie, ik heb er al een paar geruild!’, ‘wat een originele, leuke actie!’, ‘Ik heb er al een paar geruild, ik ben er erg blij mee!’. ‘meegedaan aan de puzzelruil en wat zat er een lief briefje bij. #dankbaar’.