Theo en Clara Warmenhoven vieren hun 60 jarige huwelijksjubileum. | Foto: pr.
Theo en Clara Warmenhoven vieren hun 60 jarige huwelijksjubileum. | Foto: pr. Foto: pr.

Felicitaties voor diamanten bruidspaar

Voorhout n Het echtpaar Warmenhoven - Sikking uit Voorhout was op dinsdag 12 januari 60 jaar getrouwd. Burgemeester Breuer verraste het diamanten bruidspaar met een persoonlijke videoboodschap, waarin ze hen veel geluk en liefde toewenste. De burgemeester sprak de hoop uit op een persoonlijk bezoek aan het bruidspaar wanneer de maatregelen dit weer toelaten.

Theo Warmenhoven en Clara Sikking leerden elkaar in 1953 kennen. Theo – toen 23 jaar – ging op de fiets naar Warmond, naar toneel met bal na. Hij zag de 19-jarige Clara, maar durfde haar niet direct aan te spreken. Die week daarna gelukkig wel. Na zeven jaar verkering krijgt het paar eind 1960 de sleutel van hun huis in de Margrietstraat in Voorhout. Het huwelijk wordt bekroond met één dochter, en later volgen nog drie kleinkinderen. Theo en Clara pasten graag op de kleinkinderen en gingen regelmatig een dagje met ze op pad.


De bruidegom woont nog steeds in het huis aan de Margrietstraat, de bruid woont al 3,5 jaar in een woonzorgcentrum in Oegstgeest. De liefde is er echter nog volop. Tot op hoge leeftijd reed Theo nog zelf auto en hij bezocht zijn Clara trouw elke dag. Nu hij afhankelijk is geworden van vervoer, gaat hij nog altijd 4 tot 5 keer per week op bezoek en dat is altijd gezellig. Het laatste jaar was zwaar, want verpleeghuizen werden gesloten voor bezoek. Daarom leerde Theo op de leeftijd van 89 jaar nog Facetimen, zodat hij zijn vrouw toch kon zien. Bijzondere momenten, zoals de 90e verjaardag van Theo in oktober, en dit diamanten huwelijksjubileum, kunnen niet groots gevierd worden. Theo kan alleen even op bezoek bij zijn vrouw. Zowel bruidegom, als ook de bruid, houden de hoop dat straks, als ze gevaccineerd zijn én de horeca weer open is, ze met hun dierbaren het glas kunnen heffen en kunnen proosten op de liefde en gezondheid.


Geen tijdelijke vergunning voor zelfoogsttuin aan 's-Gravendamseweg

Voorhout n Het ligt niet in de lijn van verwachting dat de groenten-zelfoogsttuin verhuist van het volkstuincomplex Elsgeest naar de door de initiatiefnemers Ingrid Verdegaal en Jacqueline Bader gewenste locatie aan de ’s-Gravendamseweg. B&W ziet weinig kans van slagen van een aanvraag voor een vergunning en ook niet een tijdelijke. De locatie is bollengrond.

door Nico Kuyt

Op het gewenste perceel werden eerder paarden geweid, maar daartegen heeft de gemeente gehandhaafd. Voor een mogelijke komst van de eco-moestuin ´Elsgeesterhof’ heeft B&W een agrarisch advies door een bureau laten opstellen. Hieruit blijkt dat de moestuin volgens het geldende bestemmingsplan niet is toegestaan. Op de bollengrond mogen alleen bolgewassen, snijbloemen en tuinplanten als hoofdactiviteit worden geteeld. Het is in strijd met gemeentelijk en ook regionaal beleid, namelijk de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG) die bollengrond beschermt. Verder trekt het initiatief aanzienlijk verkeer aan en en B&W vreest voor verkeeronveilige situaties. B&W geeft aan dat het in de lijn der verwachting ligt dat de gemeente geen medewerking kan verlenen voor een moestuin op deze plek, mochten de initiatiefnemers een aanvraag voor een vergunning indienen.

Tijdelijke vergunning

Het CDA stelde over de waarschijnlijke afwijzing vragen aan B&W. De fractie vraagt zich af of er niet toch een mouw aan te passen valt, bijvoorbeeld door een tijdelijke vergunning. Maar B&W antwoordt dat de verwachting is dat dit initiatief ook hiervoor de toets niet kan doorstaan, want ook een aanvraag voor een tijdelijke vergunning dient aan verschillende ruimtelijke aspecten te worden getoetst voordat die kan worden verleend. B&W geeft verder aan met de initiatiefnemers te blijven zoeken naar alternatieven. Tot nu zijn een aantal alternatieven samen onderzocht maar evenwel afgevallen.



Weinig plekken

De initiatiefnemers hebben een reactie opgesteld over het agrarisch advies. Zij geven aan dat in aanloop naar de verhuizing zij al veel plekken hebben onderzocht, maar stootten steeds op beperkingen, zoals locaties met eerste klas bollengrond of zoals bij de ruïne van Teylingen waar de locatie tot 2023 is verhuurd, Het is hen duidelijk geworden dat er geen andere locaties zijn die het mogelijk maken om Elsgeesterhof in 2021 te kunnen huisvesten en dat de ‘s-Gravendamseweg dé uitgelezen plek is voor hun onderneming. Voor hen dringt de tijd, want ze moeten nu aan de slag om in april te kunnen oogsten. | Foto: archief

In september presenteerden Verdegaal en Bader hun plannen.