Brugklascoördinator Bern Persoon: 'Normaal bruist het in de gangen'.
Brugklascoördinator Bern Persoon: 'Normaal bruist het in de gangen'. Foto: MV

Met een muisklik door de gangen van de nieuwe middelbare school

n Een virtuele open dag voor aankomende brugklassers

Sassenheim n Geen opgewonden gezichtjes in de gangen en grote ogen bij het zien van die enorme aula. Middelbare scholen zien hun open dagen in het water vallen, maar springen daar snel op in. Ook op het Rijnlands Lyceum proberen ze groep achters zo goed mogelijk te informeren en mee te nemen in de sfeer van de school.

De gangen van het Rijnlands Lyceum liggen er wat verlaten bij. Bern Persoon staat al te wachten. De brugklascoördinator en leraar Natuurkunde heeft wel even tijd voor een interview, maar over een half uur moet hij wel weer lesgeven. Digitaal uiteraard, want middelbare scholieren mogen nog niet naar school. De uitzondering is er voor eindexamenleerlingen. Deze groep van 300 leerlingen mag sinds vorige week weer naar school, maar moet nu ook anderhalve meter afstand van elkaar , en de docent, houden.


"Het is wel stil hoor," zegt Persoon." Normaal bruist het in de gangen. In een school horen leerlingen te zijn." Het is zijn derde jaar als brugklascoördinator, en in het afgelopen jaar werd veruit de meest flexibiliteit gevraagd. "Als het om open dagen gaat zeker. Je bent lang van te voren bezig met plannen, maar één persconferentie kan alles weer veranderen. En dan kun je weer iets nieuws bedenken," zegt hij lachend.


Virtuele tour

Voor het Rijnlands betekende het dat de open dag van 9 januari werd verschoven naar 6 februari. Maar ook die kan niet doorgaan op de 'oude manier'. Geen drukke gangen, nieuwsgierige gezichten en volle lokalen, maar wel een digitale open dag. Daarover volgt later meer informatie. Daarnaast heeft de school gezorgd voor een virtuele tour, vertelt Persoon. “Ondanks dat fysiek bezoek aan de school niet mogelijk is, kun je zo de school toch van binnen leren kennen. Je loopt zelf door middel van een muisklik de gangen door, je ontdekt de aula tot en met de pingpongtafel, je neemt een kijkje in de lokalen en verkent ons sciencelab. Ook zie je waar de leerlingen van het Tweetalig Onderwijs en de Leerlijn Expressie les krijgen, maak je kennis met onze mini-leerpleinen, kom je zelfs te weten waar de kluisjes zijn en ervaar je hoe kleurrijk en licht het bij ons binnen is. In de virtuele tour zijn 18 filmpjes te bekijken, onze leerlingen Bente en Cain vertellen daarin over verschillenden plekken.” Via www.rijnlands.nl/groep8 is alle informatie te vinden.


Sfeer proeven

Het is een manier om toch het gebouw te bekijken en door de gangen te kunnen 'lopen'. De sfeer proeven is lastiger, geeft Persoon ook toe. "We hebben wel het geluk dat veel leerlingen vorig jaar in groep zeven al een rondje open dagen hebben gemaakt. Zij hebben toen de scholen kunnen bezoeken. Daarnaast konden we begin december nog een meeloopmiddag voor basisschoolklassen houden. We zijn blij dat die nog kon doorgaan."

Er komt op het Rijnlands geen open dag meer waarbij leerlingen rond kunnen lopen. "De data voor open dagen worden regionaal afgesproken tussen alle scholen. We spreken dan af: of iedereen houdt een open dag, of niemand. Anders krijg je ongelijkheid."


Bij twijfel, maak een afspraak

Voor ouders is dit ook een lastige tijd, want hoe kunnen ze hun kind zo goed mogelijk begeleiden bij hun keuze? Persoon: "Ouders zijn het belangrijkste klankbord voor die leerlingen die nog geen keuze kunnen maken. Normaal gesproken geef ik die ouders het advies: doe een stapje terug en kijk hoe je kind door het gebouw loopt. Dat is er nu niet meer bij. Dus nu wordt het heel erg terugkijken naar vorig jaar. En is er twijfel, dan kunnen ouders met hun kind een afspraak maken en langskomen. Zodra de scholen weer open zijn, mag ik hier een gezin ontvangen. Ik blijf dan op afstand en we gaan buiten lestijden even het gebouw door. Dat is wel belangrijk. Gelukkig hebben niet alle groep achters dat nodig. Er zijn leerlingen met een uitgesproken keuze. Het is echt op individuele aanvraag, als er een behoefte voor is."


De nieuwe leerlingen hebben tot 15 maart om zich in te schrijven op de school van hun keuze. Daarna is het voor de nieuwe brugklassers wachten tot september voor hun nieuwe schooljaar gaat starten. Persoon hoopt dat dat op de normale manier kan, niet digitaal. " We besteden hier de eerste weken zoveel aandacht aan het vormen van een klas. Het gaat over samenwerking en nieuwe vriendschappen. Dat lukt niet achter een scherm."


Kennismaking per klas

Toch heeft de corona ook positieve punten opgeleverd. 'Wat we meenemen, is dat we de kennismaking van de brugklassers anders gaan inrichten. Voorheen deden we dat altijd massaal, maar in verband met corona kon dat dit keer niet met 250 leerlingen tegelijk. Dit keer kozen we ervoor om iedere keer één klas op een tijdstip uit te nodigen. Dat was eigenlijk heel fijn, want daardoor kwamen de leerlingen individueel aan. Ze waren allemaal van één nieuwe klas. Het gaf meteen al de ervaring van hoe het brugklasjaar start. Dat was heel fijn, en gaan we zeker volgend jaar weer doen."

Geen drukte dit jaar, zoals bij de open dag in 2020. | Foto: archief