Afbeelding
Foto: MV

'We zijn dicht, maar niet gesloten!'

Teylingen n 'We zijn dicht, maar niet gesloten!' hangt in veel etalages. Vanaf half december moesten ook alle niet-essentiƫle winkels sluiten. Het is geen makkelijke tijd, maar veel ondernemers zijn inventief.

"Via de website, e-mail, whatsapp video en sociale media, ondernemers zijn heel inventief geworden om hun klanten te bereiken." Peter Melman, eigenaar van de gelijknamige herenmodezaak, weet er alles van. Toen de deuren van zijn winkel in Sassenheim vlak voor de kerst dicht moesten, ging hij over op bezorging aan huis.


Het is een weg die veel winkeliers zijn ingeslagen. Naast de horeca, doen bijvoorbeeld ook modezaken aan thuisbezorgen. Guy Seelen, voorzitter van Business Platform Teylingen (BPT) benadrukt ook graag die creativiteit van de lokale ondernemers, maar ziet ook de zorgen. "De ondernemers in de winkelkernen worden het hardst getroffen. Al zie je daar ook een groot verschil: de bakkers en slagers mogen open, maar de kappers, en bijvoorbeeld Hema moeten dicht." Seelen heeft nog geen signalen gehad van ondernemers waarbij het water echt aan de lippen staat. "Maar het is natuurlijk wel zo dat de ondernemers voor de tweede keer thuiszitten, en sommigen al hun spaargeld moeten inzetten. Dan kun je geen kant op."

Vanuit BPT wordt ondernemers hulp geboden indien nodig, ook op het gebied van coaching en geestelijk welzijn, al is daar tot nu toe nog geen gebruik van gemaakt, zegt de voorzitter. Daarnaast is de ondernemersvereniging in gesprek met de gemeente over een noodfonds. Seelen: "Veel kosten, ook kleine bedragen zoals contributies van belangenverenigingen, maar ook huren, lopen door. Het zou fijn zijn als de gemeente daar al kan inspringen." Verder hoopt BPT ook dat de gemeente meer lokaal gaat inkopen, om zo het goede voorbeeld te geven.


Melman merkt dat de klanten in ieder geval een warm hart hebben voor de lokale ondernemer, geluiden die hij - als BPT-bestuurslid namens Sassenheim- ook van zijn collega-ondernemers hoort. "De gemiddelde consument is heel erg begaan met de winkelier. Het is fijn dat zij hun aankopen lokaal doen. Maar, om eerlijk te zijn, het is wel een druppel op een gloeiende plaat, als je kijkt naar wat we normaal gesproken omzetten."

Toch houdt ook hij de moed erin. "We merken ook dat klanten de service extra waarderen. Dan krijg je opeens bij een online betaling ook fooi." Lachend: "Dat maken we in de winkel niet vaak mee."




Afbeelding
Afbeelding
voorhout, herenstraat, lockdown