De oude haven van Sassenheim, rond 1920. | Foto: pr.
De oude haven van Sassenheim, rond 1920. | Foto: pr. Foto: pr.

De Havens staan centraal bij digitale inloop

Sassenheim n De Stichting Oud Sassenheim gaat haar reguliere inloopochtend voor iedereen openstellen. Donderdagmorgen 4 februari om 10.15 uur kan via Zoom de bijeenkomst worden bijgewoond. Op de website van de SOS staat een link en een instructie.

Vorige week is er een proefsessie gehouden, en die verliep goed. Er kunnen maximaal 100 personen worden toegelaten. Vanaf het Hortusplein tot aan de het plein van de Hemelse Vrede in China kan donderdagmorgen gekeken worden naar ‘De Havens van Sassenheim”. Een geweldige documentaire, destijds gemaakt door Cor Spruit en nu gepresenteerd door Frans van der Wiel. Heel illustratief wordt de metamorfose van het Sassenheimse havengebied met al zijn bedrijvigheid van vroeger getoond en hoe de drie havens uiteindelijk zijn verworden tot een plein met een grote fontein, dat later uiteindelijk zijn huidige functie als ‘horecaplein’ (de Oude Haven) verkreeg. Deelnemen via http://www.stichtingoudsassenheim.nl/..

Ontdekking

Na afloop van de presentatie zal melding worden gemaakt van een zeldzame vondst door Erfgoed Leiden en Omstreken van een bijzondere kroniek over Gerardus Cloppenburg en zijn familie. Gerardus Cloppenburg was predikant in ‘Zassenheijn” van 1708 tot 1750. De kroniek beschrijft de periode 1675 - 1772. De SOS heeft de aankoop en de vertaling ondersteund. In de komende week zal er meer over deze ontdekking worden gepubliceerd.


Motie Bollenstreekhout door raad aangenomen

Teylingen n Unaniem schaarde de gemeenteraad zich achter een motie van de fracties D66, Piket en GroenLinks om een intentieovereenkomst aan te gaan met Bollenstreekhout over het recyclen van de gekapte gemeentebomen.

Bollenstreekhout is een non-profit platform dat zich richt op (her)gebruik van geoogste stadse of dorpse bomen. Het platform werkt samen met bedrijven, instellingen, gemeenten en inwoners. Daarnaast werken zij ook samen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en met leerlingen van scholen uit de regio. De geoogste stammen worden omgewerkt naar producten. Voor elke geoogste boom worden middelen gereserveerd voor de heraanplant van drie nieuwe bomen in de gemeente. D66 diende een motie in om een intentieovereenkomst met Bollenstreekhout aan te gaan en in gesprek te gaan over een mogelijke samenwerking tussen het bedrijf en de Maregroep. De motie werd vorige week unaniem gesteund. De VVD en de ChristenUnie onderstreepten wel in een stemverklaring dat met het aannemen van de motie het niet betekent dat andere organisaties dan Bollenstreekhout uitgesloten worden. (NK)