Rechts het tennispark van de STV, de uitbreiding moet aan de linkerkant komen, in het Langeveld.
Rechts het tennispark van de STV, de uitbreiding moet aan de linkerkant komen, in het Langeveld. Foto: MV

Partijen nog vol vragen over uitbreiding STV op Langeveld

Sassenheim n In de raadscommissie Welzijn bleven maandag 8 februari de meningen verdeeld over het maken van een principekeuze voor uitbreiding van het tennispark STV op Langeveld. Er leefden nog wel wat vragen, mede omdat enkele stukken pas die maandag aan de leden werden toegezonden en een deel die nog niet had kunnen lezen. De roep klonk voor een verdagen.

door Nico Kuyt

Eind 2014 heeft de gemeenteraad ingestemd met de verplaatsing van de Sassenheimse Tennis Vereniging (STV) naar Sportpark Roodemolen. De STV week voor woningbouw. De verhuizing gebeurt in 2 fases. De eerste fase betrof de aanleg van negen banen en het clubhuis en is afgerond. De tweede fase gaat over de aanleg van een permanente opslag en de realisatie van twee tennis- en twee kinderbanen. Gekeken is naar een uitbreiding in de Roodemolenpolder, maar het lukte niet de grond te verwerven. Richting het Ter Wegenpark stuitte weer op verzet van omwonenden. Blijft over de richting van het nu nog lege Langeveld, maar dat gaat mogelijk ten koste van woningbouw die daar staat gepland.


Late aanlevering

B&W stelt de gemeenteraad voor te kiezen voor variant Langeveld. Die heeft ook de voorkeur van de STV, zo hield de voorzitster van de club de commissie maandag voor. Zij wees op de afspraken die in 2014 zijn gemaakt en een betrouwbare gemeente komt die na. Zij drong aan op enige voortvarendheid. Het heeft zeven jaar geduurd om deze variant te vinden en zij sprak de hoop uit dat het niet nog zeven jaar duurt. Die voortvarendheid werd meteen uitgedaagd, want enkele fracties stelden voor de behandeling van de agenda af te voeren en te bespreken in een volgende commissie. Reden was dat op maandag nog twee stukken door B&W werden aangeleverd en een deel van de commissie had de tijd nog niet gehad om deze te bestuderen. Het ging daarbij over de financiën en de aard van de verplichting die de gemeente destijds was aangegaan. Wethouder Arno van Kempen brak een lans voor een behandelen en kreeg een meerderheid van vijf fracties mee.


Aard van afspraken

De fracties gaven tijdens de bespreking aan flink te worstelen met de principekeuze. "Alsof je in de Middeleeuwen gevierendeeld wordt", schilderde de VVD. Het is een trekken aan de kosten, de omwonenden, de woningbouw en de afspraken gemaakt met de STV. De vraag werd door diverse fracties gesteld hoe hard die afspraken nu wel zijn voor die extra velden. Eveneens werden bij de kosten en de onderbouwing vraagtekens geplaatst. "Dit kunnen de duurste tennisbanen van Nederland worden", schertste de PvdA, die scherper dan de meeste andere fracties ook de woningbouw ter discussie stelde. "Jongeren en ouderen wachten al vele jaren op een woning. Moet je die nog meer laten oplopen om te voorkomen dat de STV een wachtlijst krijgt?". De fractie koos ronduit voor geen uitbreiding, maar zo scherp spraken de overige fracties zich niet uit. Het CDA wilde nog eens kijken naar de variant in de polder. Was onteigening niet mogelijk? Voor D66 woog het zijn van een betrouwbare overheid 'heel zwaar', maar zat naar eigen zeggen in een spagaat. De fractie Piket had daar als enige helemaal geen last van. Die was helemaal voor. Het duurde al zo lang dat de STV bungelde, er moesten knopen worden doorgehakt.


Kosten

De wethouder onderstreepte dat B&W heeft uitgevoerd waar de raad in 2014 om heeft gevraagd en daarin ligt een bestuurlijk/ politieke uitspraak voor elf tennisbanen. De keuze van de plek is nog pas 'in principe'. B&W gaat het vervolgens uitwerken en komt dan met een indicatie van de kosten terug. De gevolgen voor de woningbouw zijn ook nog niet duidelijk, daar ligt nog geen definitief plan. En nog eens kijken naar de polder, dat zag hij niet zitten. De eigenaar kwam met heel hoge bedragen en bijkomende eisen, daar zijn zij niet uitgekomen. De commissie gaf aan het nog te bespreken in de afzonderlijke fracties en de gemeenteraad gaat dan op 11 maart verder over de worsteling spreken, zo besloot een meerderheid.


Complimenten voor de Volkskrant van KTS en Stichting Makkelijk Lezen

Voorhout n De Stichting Makkelijk Lezen heeft, samen met de KTS, op donderdag 4 februari een taart aangeboden aan de redactie van de Volkskrant. De honderdjarige krant heeft zijn opmaak veranderd. Er is gekozen voor een grotere letter en meer afstand tussen de regels. Dit maakt het lezen prettiger.

Chris Tetteroo, voorzitter van de Stichting Makkelijk Lezen, heeft samen met leerlingen van de KTS de taart met de complimenten voor de Volkskrant aangeboden.


De Stichting Makkelijk Lezen is een niet commerciële organisatie die zich inzet om alle geschreven taal, in welke vorm dan ook, toegankelijk te maken voor alle Nederlanders. Linguïsten geven voorlichting over hoe teksten toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dit gaat over kranten, websites, brieven van gemeentelijke/rijksinstellingen en apotheken. Zo is bijvoorbeeld ook de bijbel in begrijpelijke taal herschreven, zijn bijsluiters en voorlichtingsmateriaal en folders van ziekenhuizen en apotheken aangepast en literaire werken in boekvorm toegankelijk gemaakt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de inzet van de stichting. Dit betekent niet dat het kinderlijke taal wordt, maar dat de tekst wordt omgezet in goed en prettig leesbare taal. Het initiatief van de Volkskrant om de opmaak te veranderen, sluit aan bij de doelstellingen van de stichting.


Ook op het Teylingen College KTS is het gebruiken van goed toegankelijke teksten voor ouders en leerlingen een belangrijk aandachtspunt. Dat de beide organisaties de handen in elkaar hebben geslagen is dan ook niet verwonderlijk. De taart, die is aangeboden, is gemaakt door leerlingen van de afdeling HBR. De redactie van de Volkskrant was blij verrast met dit zeer sympathieke gebaar. | Foto: pr.

Chris Tetteroo (voorzitter) en leerlingen van de KTS bieden een taart aan aan de Volkskrant.