Provincie selecteert fietspad door Roodemolenpolder als Slim Reisidee

Teylingen n De provincie Zuid-Holland kreeg 47 ideeën ingediend tijdens de campagne Slimmer Reizen. Inwoners werd gevraagd mee te denken over hoe Zuid-Holland ook na de coronacrisis goed bereikbaar blijft en iedereen snel, veilig en duurzaam van A naar B kan reizen. Een idee uit Teylingen is verkozen om verder te onderzoeken.

Een jury met deskundigen van de TU Delft en de provincie Zuid-Holland toetste hoe goed de ideeën uit te voeren zijn en of ze bijdragen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van onze provincie. Alle ideeën zijn gejureerd en gepresenteerd aan de gedeputeerde Floor Vermeulen van Verkeer en Vervoer van de provincie.


Een van die ideeën is een 'Een beter fietspad naar station Sassenheim'. De indiener wil een snelle fietsroute van Voorhout-Oosthout en station Sassenheim. Het voorstel is een fietspad tussen de Snoeklaan in Voorhout en een de Vliegeniersweg in Sassenheim. Daardoor zouden forenzen niet meer 'kilometers hoeven omfietsen', volgens de indiener. De jury waardeert dit idee omdat het de leefomgeving van de inwoner verbetert en verschillende vormen van vervoer beter op elkaar aansluit. De provincie schrijft dat ze met de gemeente Teylingen in gesprek gaat over de mogelijkheden van een beter fietspad naar het station. De gemeente zal dit idee in ieder geval herkennen. Al jaren is gesproken over een fietspad tussen Voorhout en Sassenheim, door de Roodemolenpolder. In september 2018 werd de stekker uit het project getrokken, met name vanwege de hoge kosten. De provincie zou in eerste instantie alle kosten van het nieuwe fietspad op zich nemen, maar later werd vijftig procent van de kosten bij de gemeente gelegd. Ook zou het werven van de grond waarop het fietspad aangelegd moet worden, heel veel tijd gaan kosten.


Naast het fietspad, zijn ook een Thuiswerkhub (thuiswerken dichtbij huis, in een professionele omgeving) en het voorspellen van brugopeningen uitgekozen. De drie ideeën worden verder onderzocht door de provincie in samenwerking met de TU Delft.        


Economic Forum: Plannen genoeg, uitvoeren nu!

Regio n “Wie zijn wij als Duin- en Bollenstreek? Weet wie je bent en stem daar je ambities op af. De uitdagingen zijn bekend, ambities en plannen genoeg bij de Economic Board Duin- en Bollenstreek (EBDB). Tijd om samen de Economische Agenda met projecten te gaan uitvoeren. Woorden in daden omzetten. Breng dynamiek in de regionale economie door te vernieuwen en te verbinden. De bestuurlijke rust en samenwerking tussen gemeenten is nu op orde. Een belangrijke voorwaarde voor een bloeiende regionale economie”.

Door Jos Draijer

Met deze ferme oproep deed de Commissaris van de Koning Jaap Smit de aftrap voor het (vanwege corona digitale) Economic Forum in NH Leeuwenhorst op 4 februari. Voortreffelijk georganiseerd door de EBDB in samenwerking met de Stichting Greenport Duin- en Bollenstreek. Veel sprekers en deelnemers en ruimte voor digitaal netwerken in de middagpauze dat 302 matches opleverde.

Een congres voor en door de regio Duin- en Bollenstreek met als hoofdthema: samenwerken aan economische dynamiek in de regio met behoud van de open ruimte. Sectoren zoals toerisme, cultuur sport en recreatie, horeca, winkels, logistiek en vervoer zijn hard geraakt zijn door de coronacrisis, zo blijkt uit de Blaauwberg rapportage over de economische staat van de regio. In de teeltsector is herstel ingezet, meldde Kees van der Zwet, voorzitter van de stichting Greenport: …“in 2020 is ruim voor een miljard meer geëxporteerd”.

Maar krapte op de arbeidsmarkt, de juiste aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en vergijzing van de bevolking zijn uitdagingen die om actie vragen. Veel mensen wonen in de Duin- en Bollenstreek maar werkt erbuiten. Er is een onnodige ‘braindrain’ van jonge ondernemende mensen naar kennissteden terwijl de ‘high tech sector’ hier volop kansen biedt. “Space Business Park in Noordwijk is een broeinest van innovatie met een enorme spin-off voor de regio” merkte Commissaris Jaap Smit op.


Uitdaging

“De grootste economische uitdaging voor de streek is daarom het samen uitvoeren van de gekozen projecten van de Economische Agenda”, benadrukt Lars Flinkerbusch, directeur/bestuurder van de EBDB. Daarmee verwoordde hij goed het algemeen gevoel van de congresdeelnemers dat concrete actie nu vereist is. De kansen liggen er in de thema’s Greenport, Space, Gezondheid en Toerisme. Maar wel in balans met de leefbaarheid en open ruimte. Want op de vraag van de uitstekende dagvoorzitter Joost Hoebink of economische ontwikkeling en bollenteelt samen gaan antwoordde maar liefst 82 procent ja en 18 procent nee. Voorwaarde voor die economische en duurzame ontwikkeling is wel dat de bereikbaarheid van de Duin- en Bollenstreek sterk verbeterd wordt, zo bleek uit een peiling onder de congresdeelnemers.


Puzzelen met de Zonnebloem

Warmond n Ook in de maand januari heeft de Zonnebloemafdeling Warmond niet stil gezeten. Alle gasten hebben van de vrijwilligers een spreekwoordenpuzzel gekregen.

Op een tekening stonden dertig spreekwoorden verstopt. Het viel nog niet mee om ze allemaal te vinden, maar veel deelnemers kregen hulp van hun kinderen of kleinkinderen. Onder de vele juiste inzenders werd een aantal orchideeën verloot. De winnaars waren verrast met hun mooie plant, en beaamden dat ze deze puzzelactiviteit als een welkom verzetje beschouwden. De Zonnebloem gaat ook in februari hun gasten verrassen. Ook deelnemer worden van de Zonnebloem? Neem dan contact op met de secretaris Lia Smit: 06-42099693.