Commissie achter burgerinitiatief Teylingen Noord

Teylingen n Het burgerinitiatief van het burgercomité Teylingen Noord is door de raadscommissie Ruimte omarmd. Teylingen schuift daarmee aan bij de zogeheten “Regietafel Bereikbaarheid Bollenstreek-Haarlemmermeer”. Deze is afgelopen november ingesteld door de gemeenteraad van Haarlemmermeer voor het uitwerken van voorstellen voor het verkeer in die gemeente, onder andere over de Ringvaart richting Lisse.

Het burgercomité Teylingen Noord is ontstaan als protestgroep van omwonenden tegen het provinciaal plan om aanpassingen in de doorstroming te plegen aan onder andere de Carolus Clusiuslaan en Teylingerlaan. Bewoners willen niet meer, maar juist minder verkeer door hun buurt. Zij zien een oplossing voor het knelpunt Sassenheim Noord elders, bijvoorbeeld in een ‘alternatieve route in de regio'. Mede als gevolg van de protesten loopt er op dit moment een regionale studie naar oplossingen voor het verkeer voor de hele streek. Het burgercomité wilde het nog breder trekken en diende in Teylingen een burgerinitiatief in, met als kern dat de gemeente aan tafel schuift aan de "Regietafel Bereikbaarheid Bollenstreek-Haarlemmermeer”. Bij de behandeling in de commissie bleek dat wethouder Marlies Volten al handelend had opgetreden en reeds de eerste uitnodigingen had ontvangen en als gemeente deelneemt aan dat platform. Geen van de fracties durfden of wilden daarna er nog tegen zijn. (NK)


Roep om weidevogelreservaat

Teylingen n In de raadscommissie Bestuur klonk vorige week treurnis over het niet realiseren van een weidevogelreservaat in de gemeente.

Het weidevogelreservaat is een project binnen de Leidse Ommelanden. Deze projecten dienen om het open gebied rond Leiden op te plussen voor bewoner, bezoeker en natuur. De commissie besprak op verzoek van de fractie Groen en Leefbaar Teylingen (GLT) de laatste stand van zaken en het viel Carla Hilverda (CDA) op dat het reservaat niet is uitgevoerd. Het verbaasde haar, omdat het slecht gaat met de weidevogels, zoals de grutto. Zij verzocht B&W dringend om toch ermee aan de slag te gaan. Wethouder Heleen Hooij wees er op dat uit onderzoek naar weide- en bollenvogels blijkt dat de aantallen in Teylingen hoger zijn dan in de omringende gemeenten. "Er is geen reservaat, maar wat niet is kan komen", besloot zij.


Minder uitvliegers

Haar antwoord bevredigde de commissie niet. Zo kan niet zomaar bollen- en weidevogels bij elkaar worden opgeteld. Het gaat juist met de weidevogel slecht. Bart van der Ploeg (D66) memoreerde dat, toen hij vroeger op de fiets naar school ging, hij in het voorjaar moest bukken voor de kievieten die achter elkaar aan zaten en dat is nu niet meer het geval. Dus zo goed gaat het niet. Fred Koot (GLT) haalde de verminderde populatie van patrijzen en leeuweriken aan. Hilverda citeerde op haar beurt een onderzoek waarin te lezen valt dat sinds 2014 het aantal jonge vogels dat uitvliegt steeds lager wordt. "De grutto zijn we straks definitief kwijt", somberde zij en wees op de vele mogelijkheden die Teylingen biedt voor een reservaat. Peter Scholten (CDA) voegde verder toe dat het bovengemiddelde aantal vogels wellicht komt door de aanwezigheid van de vele polders in Teylingen. De wethouder zegde toe nog even na te gaan waarom het reservaat nu precies als project binnen de Leidse Ommelanden is gesneuveld. (NK)


Ingezonden: En dat is vier!

Ingezonden n "Wat is dat toch met burgers en bestuurders om steeds weer een aanslag te willen doen op open gebied. Ditmaal gaat het over het zoveelste plan voor de Roodemolenpolder, het enige groene gebied tussen Sassenheim en Voorhout. Een gebied dat als natuurlijke buffer tussen beide dorpen dient en waar nog weidevogels als Kievit, Tureluur, Scholekster en Grutto broeden. En dat zijn soorten waarvan iedereen weet dat het er niet goed mee gaat.

Nadat de Roodemolenpolder eerst het gemeentelijke plan voor een fietspad had overleefd, volgde het project Droomdemolenpolder van de gemeente waar de internetstemming een heel duidelijk antwoord opleverde: houd de polder open! Daarmee leek het gedaan met de aanslagen op de polder, maar helaas was daar weer de gemeente die voor de uitbreiding van het Sassemse tennispark een deel van de Roodemolenpolder wil gebruiken; gelukkig zijn daarmee dusdanig hoge kosten gemoeid dat de gemeente daar van af lijkt te zien.

En nu is daar aanslag nummer vier: een inwoner van Voorhout heeft het oude plan voor een fietspad door de polder uit de mottenballen gehaald en ingediend bij de provincie als onderdeel van het plan voor een snellere fietsroute tussen Voorhout en station Sassenheim. In een artikel over dit voorstel in dit weekblad van woensdag 10 februari wordt gemeld dat volgens de indiener bij realisatie van het fietspad door de polder “forenzen niet meer kilometers hoeven om te fietsen”. Dit lijkt een geweldig idee, immers als je de afstand naar het station aanzienlijk verkleint, zullen er naar alle waarschijnlijkheid meer forenzen op de fiets naar het station gaan.

Maar zijn het nou echt “meer kilometers” die zonder het fietspad door de Roodemolenpolder volgens de indiener moeten worden omgefietst? Een test op de website afstandmeten.nl leert iets heel anders: het verschil tussen de huidige verbinding en de door de indiener gewenste verbinding door de polder is slechts 900 meter! Ik heb de afstand gemeten van de huidige verbinding tussen de Snoeklaan (Voorhout) en de kruising Hoofdstraat/Vliegeniersweg (Sassenheim) via de Van den Berch van Heemstedeweg en de Zandslootkade (1,73 km) en de afstand van de gewenste verbinding door de Roodemolenpolder en over de Vliegeniersweg (0,85 km).

Toegegeven, als je vijf keer per week vanuit Voorhout naar station Sassenheim fietst, scheelt het inderdaad (negen) kilometers, maar dat zal de indiener vast niet bedoelen."


Hans van Stijn,
Sassenheim