Aad Overgaag, Joop de Rooij, Ada Schuiling, Jan Laman en Nel van der Voet.
Aad Overgaag, Joop de Rooij, Ada Schuiling, Jan Laman en Nel van der Voet. Foto: pr.

Zuidelijke Randweg verlicht druk op Herenstraat nauwelijks

Voorhout n Een doortrekken van de Zuidelijke Randweg van de Oosthoutlaan naar de Leidsevaart (N444) zorgt slechts voor een beperkte afname van het verkeer op de Herenstraat in Voorhout. Dat is de uitkomst van een verkenning naar het inmiddels oude plan. B&W heeft besloten om geen verder gevolg te geven aan de realisatie van een Zuidelijke Randweg.

Door Nico Kuyt

In de huidige situatie rijden circa 8.000 motorvoertuigen per etmaal over de Herenstraat. Door de aanleg van de Noordelijke Randweg daalt het aantal in het meest gunstigste geval met circa 3.500 per etmaal. De aanleg van een Zuidelijke Randweg leidt vervolgens tot een extra afname van circa 750 per etmaal op de Herenstraat. Uit een variantenstudie blijkt verder dat alleen verkeersmaatregelen in de Herenstraat zelf echt leiden tot een forse afname van het aantal per etmaal. Ook is een Zuidelijke Randweg alleen zinvol wanneer overwogen wordt om de snelwegafrit 5 op te heffen. Echter, hierdoor raken de afritten van en kruispunten bij de afritten 4 en 6 overbelast. Rijkswaterstaat ziet dan ook geen meerwaarde in het afsluiten van afrit 5. Het onderzoek adviseert om geen nadere uitwerking te geven aan een verkenning naar een Zuidelijke Randweg en verder te gaan met de uitvoering van en onderzoek naar maatregelen vanuit de lopende trajecten, zoals Centrumvisie Teylingen en Veiligheid Spoorwegovergangen Teylingen. B&W volgde dit advies.


Steun voor renovatie park

Sassenheim n De al twintig jaar durende renovatie van Park Rusthoff nadert zijn voltooiing. Als sluitstuk wordt de ingang aan de Hoofdstraat opgepoetst, zo schrijft het stichtingsbestuur van het park aan de gemeenteraad.

Het is het kostbaarste project van de jarenlange renovatie, maar het lukte de stichting de financiering rond te krijgen. Via de Erfgoedtafel Landgoederen Zone is subsidie bij de provincie Zuid-Holland aangevraagd en verkregen, de definitieve goedkeuring is wel afhankelijk van de toekenning van de gemeentelijke vergunning. Daarnaast heeft Holland Rijnland subsidie toegezegd en de Stichting Vrienden Park Rusthoff neemt ook een deel van de kosten voor haar rekening. Hiermee is de financiering van de kosten, begroot op circa 84.000 euro, onder voorwaarden rond. De aanvraag voor de vergunning is inmiddels bij de gemeente ingediend. De stichting realiseert zich dat met name het rooien van de lindebomen weerstand kan oproepen; maar hoopt dat iedereen dit wil zien als 'tijdelijk ongemak' op weg naar een prachtig eindresultaat. Het bestuur doet met het schrijven een warme oproep aan B&W en gemeenteraad om het unieke project te ondersteunen. (NK)


Zwerfafval; wie pakt er mee?

Warmond n Hoewel het statiegeld op plastic flesjes en blikjes er aan komt is het nog steeds nodig zwerfafval op te ruimen. Sinds jaar en dag is een groep Warmonders op diverse plaatsen in Teylingen hier actief mee bezig.

Onlangs is de afslag bij het motel Sassenheim weer eens onder handen genomen, waarbij in korte tijd bijna 10 zakken afval bij elkaar werden geraapt. SchoonWarmond neemt regelmatig een bepaalde locatie in Warmond onder handen. "We doen dat voor een deel gezamenlijk, maar er zijn ook mensen die gaan prikken op een eigen tijdstip," schrijven Nel van der Voet en Aad Overgaag. "Het zou mooi zijn wanneer meer Warmonders hun afval niet op straat gooien en af en toe iets oprapen. Wanneer iedereen elke dag één stuk plastic, blik of sigarettenpakje opraapt en in een afvalbak gooit blijft Warmond met weinig inspanning nog veel schoner en mooier." Contact opnemen met WarmondSchoon kan via Nel van der Voet: 06-12175953 of 071-3011625. | Foto: pr.