Meerderheid commissie heroverweegt kap kastanjebomen niet

Sassenheim n De meerderheid van de fracties in de raadscommissie Ruimte zijn tevreden hoe het traject van participatie is gevoerd over het vervangen of laten staan van de kastanjebomen rond het Gemeentekantoor. Alleen het CDA en GroenLinks toonden zich ontevreden.

door Nico Kuyt

Vorige week hield de raadscommissie een opiniƫrende discussie over de kap van de bomen. In de aanloop zijn er uit de buurt een aantal brieven bij de gemeente ingekomen die spreken over een gebrekkige participatie. Het CDA stipte aan dat een motie unaniem door de raad is aangenomen waarbij gezonde bomen die de veiligheid niet bedreigen, blijven staan. Enkele gezonde bomen zijn nu toch geruimd tot ontevredenheid van omwonenden. De motie is dus niet goed uitgevoerd. Ook GroenLinks wees hierop. Beide wilden van de fracties de mening horen.


'Mooi slot'

Maar volgens wethouder Heleen Hooij is de participatie zorgvuldig gelopen. De insteek is dat bewoners baas zijn in hun eigen straat en aan hen wordt overgelaten om te beslissen. Dus alleen met de direct aanwonenden in drie deelgebieden, namelijk de Wilhelminalaan, Koningspark en de Prins Hendriklaan. Daarbij gold 1 stem per huishouden. Een meerderheid stemde in de bomen te vervangen. Een 'mooi slot' achtte de wethouder het.


Baas in eigen straat

Een meerderheid van de fracties was het hiermee eens. De VVD was blij met het compromis. Het is goed dat de straat het voortouw neemt in het eigen straatbeeld. Trilokaal oordeelde dat wethouder en ambtenaren hun uiterste best hebben gedaan. Ook D66 was volledig overtuigd door de wethouder. De direct aanwonenden, diens bomen het zijn. De fractie sprak het vertrouwen uit in de eigen kracht van de inwoners. Er zijn altijd mensen die niet tevreden zijn. Eveneens was de fractie Piket blij met het resultaat en Groen en Leefbaar Teylingen bracht een hulde uit aan de inwoners. Daarmee zag een meerderheid van de commissie geen aanleiding voor een heroverweging.