Een Automaatje rijdt in eigen auto een inwoner naar een gewenste bestemming. | Foto: archief
Een Automaatje rijdt in eigen auto een inwoner naar een gewenste bestemming. | Foto: archief Foto:

Met Automaatje naar uw vaccinatie

Teylingen n Vanaf nu zullen steeds meer mensen een uitnodiging per post ontvangen voor een vaccinatie tegen Covid19. Heeft u geen mogelijkheid om de priklocatie zelf te bereiken? Dan kunnen de Automaatjes van Welzijn Teylingen voor u een uitkomst zijn.

De Automaatjes van Welzijn Teylingen zijn vrijwillige chauffeurs die graag helpen. De dichtstbijzijnde GGD priklocatie, waar u wordt verwacht, staat aangegeven in uw per post ontvangen vaccinatie uitnodiging. Onze Automaatjes brengen u tot de deur en gaan, indien gewenst, ook even met u mee. Dit alles met inachtneming van de RIVM maatregelen natuurlijk.


De onkostenvergoeding voor vervoer en begeleiding via AutoMaatje bedraagt € 0,30 per kilometer, gerekend vanaf het huis van de vrijwilliger. Daarnaast zijn eventuele parkeerkosten, voor uw eigen rekening.


Een ritje met Automaatje kunt u aanvragen bij Welzijn Teylingen (J.P. Gouverneurlaan 40 B in Sassenheim) via 0252-231805.


Tuinbouw Battle voor basisscholen in de regio

REGIO n Groepen 7 en 8 van de basisschool leren de groene sector kennen tijdens de Tuinbouw Battle (TBB). Op hun eigen mobiele kar telen leerlingen tulpen die zij vervolgens mogen verkopen. Daarmee verdienen zij geld voor een aankoop voor de klas of het schoolplein.

Doel van de Tuinbouw Battle is jongeren (meer) kennis bij te brengen over en te enthousiasmeren voor leren en werken in het sierteeltcluster, wat een groot aandeel heeft in de regionale arbeidsmarkt. De Tuinbouw Battle wordt als compleet project aangeboden: de teeltkar wordt, met alle toebehoren en lesprogramma, kosteloos ter beschikking gesteld en geleverd. Experts uit de sector begeleiden de klas en delen hun kennis om de leerlingen te enthousiasmeren voor het sierteeltcluster. Zowel de mobiele teeltinstallatie als het lespakket en de bollen worden tijdens de battle kosteloos ter beschikking gesteld door Greenport Duin- en Bollenstreek en haar partners (Stimuflori, Holland Rijnland, Container Centralen, lokale Rabobanken en Wellantcollege) in het project. Wil je met jouw school meedoen aan de Tuinbouw Battle? Meld je dan aan via info@oadb.nl en kijk voor meer informatie op www.oadb.nl/bekend-maakt-bemind/tuinbouw-battle/ of greenportdb.nl/tuinbouw-battle/.


Zieke essen op Koudenhoorn worden vervangen

Warmond n De essen op recreatie-eiland Koudehoorn zijn ziek. “De bomen zijn aangetast door een schimmel die de bomen ziek maakt. De gemeente vervangt de bomen. Elk jaar een klein stuk om het eiland gezond groen te houden. Eind februari wordt fase II gekapt,” schrijft de gemeente.

De groenbeheerder van Teylingen, Ivo van der Lee, licht toe: “De bomen sterven geleidelijk. We zien dit aan het afsterven van takken. We noemen dit verschijnsel de essentaksterfte. Helaas is de ziekte niet te genezen. Op een aantal locaties op Koudehoorn bestaat 90 procent van de aanwezige bomen uit es. Op deze plekken zien we veel bomen afsterven, dood gaan en uiteindelijk omvallen.”


De gemeente heeft als eigenaar en beheerder een zorgplicht en is verantwoordelijk voor de veiligheid. Daarom is besloten om de zieke essen te kappen of kort te houden. Ze planten nieuwe bomen en heesters van verschillende soorten terug. Dit gebeurt volgens het bomenbeleidsplan door de raad in 2015 is vastgesteld.

Geen kaalslag

De gemeente vervangt de zieke essen in fases. Dit tast de groene uitstraling van het eiland zo min mogelijk aan. Ze plannen de vervanging over meerdere jaren, zodat aanwezige fauna genoeg andere locaties hebben om een veilig heenkomen te zoeken. Vorig jaar hebben ze ‘het speelbos' aangepakt, dit jaar het stuk bos naast de paardenwei, volgend jaar het stuk bos voor ‘het stilte gebied' en het jaar daarop weer een ander stuk. De gebruikers van Koudenhoorn en de groengroep zijn op de hoogte van de zieke essen en met hen is de zorg voor de bomen op Koudenhoorn besproken en afgestemd.

Verschillende soorten bomen

In het bosperceel naast de paardenwei worden alle essen en de grote, in elkaar gestorte, wilg gekapt. De rand beplanting wordt zoveel als mogelijk gespaard, net alle andere soorten bomen. De stobben blijven in de grond. Deze gaan in het voorjaar weer uitlopen, zodat na 1 groeiseizoen zo'n 1 tot 2 meter loof staat. In het najaar plant de gemeente nieuwe inheemse bomen en struiken. Op deze manier ontstaat er een bos met meerdere soorten bomen. Boomziektes hebben dan minder impact op het bomenbestand en zo wil de gemeente zorgen voor meer biodiversiteit.

Duurzaam boombeheer op Koudenhoorn. | Foto: pr.