Burgemeester Breuer feliciteert het echtpaar Schouten. | Foto: pr.
Burgemeester Breuer feliciteert het echtpaar Schouten. | Foto: pr. Foto: pr.

CHG ontstemd over bouw woning aan Frank van Borselenlaan

Voorhout n Voorzitter Alfred Pop van het Cultuurhistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) heeft zijn onvrede geuit bij B&W en gemeenteraad over het verlenen van een bouwvergunning aan Frank van Borselenlaan 1b en 1c.

Door Nico Kuyt

Eerder diende het genootschap een zienswijze in over de voorgenomen nieuwe woning naast een historische bollenschuur. Het gaat daarbij om ernaast gelegen ensemble op de hoek van de Van den Berch van Heemstedeweg met de Frank van Borselenlaan. Het gemeentelijk monument bestaat uit een kwekerswoning uit 1910 en een achtergelegen bollenschuur uit 1913. Het bouwen van een nieuwe woning vindt het genootschap een slecht plan, want deze komt veel te dicht bij de herbestemde bollenschuur en het kavel wordt ook te dicht bebouwd. Daardoor wordt in de ogen van het genootschap het ensemble van de kwekerswoning en bollenschuur onevenredig aangetast. Het genootschap verzocht B&W de vergunning niet te verlenen. Maar onlangs vernam Pop dat de vergunning toch is verleend. In een schrijven geeft hij aan dat de vergunning volgens hem gepaard had moeten gaan met een wijziging van het geldende bestemmingsplan. Graag verneemt hij of B&W en gemeenteraad zijn mening deelt.


Gesteggel over handhaving bij paardenweiden houdt aan

Teylingen n De stichting ‘Waarom Weg’ i.o. heeft een brief gestuurd naar de gemeenteraad voor een 'generaal pardon' voor de eigenaren en huurders van paardenweiden en moestuinen op bollengrond. Dit heeft meteen tot een felle reactie geleid van de land- en tuinbouworganisaties LTO Noord en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Door Nico Kuyt

De stichting Waarom Weg stelt een integrale oplossing voor. Zij beweert dat er teveel bollengrond is. Veel van de paardenweiden en moestuintjes liggen ook op onbruikbare stukken bollengrond. Er is geen reden om tegen deze te handhaven. Maar de land- en tuinbouworganisaties verwijzen het naar het land der fabelen. Vooral de opmerking dat het slecht gaat met de sector en veel bedrijven aan het infuus liggen, schoot in het verkeerde keelgat. In een 'Fabeltjeskrant', zoals de organisaties het noemen, doet in hun ogen de stichting Waarom Weg de sector tekort en poogt zij deze te beschadigen.


Als de agenda niet wordt aangepast, gaat de gemeenteraad op 11 maart spreken over een tweetal moties. De ene vraagt om opschorten van de handhaving en een herijking van de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek, die deze stukken bollengrond beschermd. Een tweede betreft het verlenen van maatwerk in de handhaving paardenweiden en moestuinen en deze achterwege te laten bij die percelen, waarvan duidelijk is dat deze oppervlakten bollengrond niet meer bedrijfsmatig rendabel te maken zijn.


Burgemeester op bezoek bij diamanten bruidspaar Schouten

Voorhout • Burgemeester Carla Breuer bracht zaterdag 13 februari een boeket bloemen langs bij het jubilerende echtpaar Schouten uit Voorhout. Zij vierden op zondag 14 februari hun zestigjarig huwelijk.

Leen (87) en Lenie (83) Schouten stelden het bezoek van burgemeester Carla Breuer erg op prijs, al moest ze natuurlijk op afstand blijven. "Heel gezellig”, vond mevrouw Schouten. Tien jaar geleden vierde het echtpaar hun gouden huwelijksfeest met een groot feest, ditmaal zette corona daar een streep door. "Hopelijk houden we het nog tegoed! Onze zoon heeft gezorgd dat we op onze huwelijksdag konden beeldbellen, zo hadden we toch iedereen in de kamer.”


Vaccinatie

Vorige week kregen de jubilarissen hun eerste vaccinatie tegen het coronavirus. Daar zijn ze blij mee, vertelden ze de burgemeester. "Als we het virus zo kunnen tegenhouden, dan moeten we dat doen.” In de gemeenteberichten in De Teylinger vertelt het echtpaar volgende week meer over hoe ze de coronatijd ervaren en hoe ze tegenover vaccinatie staan.