Marieke van Duijn, Paul Witteman (PvdA Teylingen) en Ingrid Verdegaal (Elsgeesterhof). | Foto: pr.
Marieke van Duijn, Paul Witteman (PvdA Teylingen) en Ingrid Verdegaal (Elsgeesterhof). | Foto: pr. Foto: pr.

Provincie: 'Geldtekort dwingt gemeenten tot hardere keuzes'

Regio n Als het kabinet niet structureel met meer geld komt, worden Zuid-Hollandse gemeenten gedwongen hardere keuzes te maken over bijvoorbeeld wie nog zorg krijgt en of een zwembad open blijft. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Roeien met te korte riemen’ van Bureau Berenschot in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

Eerder bleek al dat gemeenten structureel geld tekort komen, maar de situatie dreigt in de toekomst nog veel erger te worden. Zo is het nog onduidelijk hoe de kosten voor de overstap naar schone energiebronnen betaald worden. Dit geldt voor meer wensen van het kabinet waar gemeenten bij betrokken zijn. Afspraken over structureel extra geld voor de jeugdzorg en de huishoudelijke hulp worden overgelaten aan een nieuw kabinet. Daar komt bij dat de gevolgen van de coronacrisis nog onduidelijk zijn. Als dit tot een nieuwe economische crisis leidt, belanden meer mensen in de bijstand. Volgens Bureau Berenschot kunnen de kosten in het ergste scenario voor gemeenten in Zuid-Holland oplopen tot 700 miljoen euro per jaar.


Interen op vermogen

De meeste gemeenten hebben de afgelopen jaren hun financiën nog op orde kunnen krijgen door te bezuinigingen, belasting te verhogen en hun reserves aan te spreken. In Zuid-Holland teerden gemeenten met bijna een vijfde in op hun vermogen in de periode van 2010 tot 2019. Samen hadden ze 1,3 miljard euro minder achter de hand voor financieel moeilijke tijden, berekende Bureau Berenschot.

Meer dan de helft van de Zuid-Hollandse gemeenten slagen er niet in een structureel sluitende begroting te hebben of te laten zien hoe ze toekomstige plannen kunnen betalen. Uit de analyse blijkt verder dat gemeenten zoeken naar besparingen binnen de huishoudelijke hulp en de jeugdzorg. Zo worden regelingen uitgekleed of geschrapt.


Oproep voor meer financiën

De provincie roept het kabinet op snel de financiën van decentrale overheden beter in balans te brengen zodat ze de taken kunnen uitvoeren die van hen verlangd worden. “Voor gemeenten wordt het steeds moeilijker kiezen waarop bezuinigd kan worden. Langzamerhand raken de keuzes het dagelijks leven van inwoners. “De problemen kunnen gemeenten en wij als provincie niet alleen oplossen. Hiervoor hebben wij het rijk en de Tweede Kamer nodig”, schrijven Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland in een brief aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.


Start bouw woningen Spoordijk

Voorhout n De bouw van 36 eengezinswoningen in Hooghkamer gaat op woensdag 10 maart van start. Onder andere wethouder Marlies Volten geeft het startsein.

De kopers van de woningen kijken via de livestream vanaf de bouwlocatie mee. Van der Hulst Bouwbedrijf realiseert na de 36 eengezinswoningen in project Spoordijk nog 14 appartementen en 7 herenhuizen. De herenhuizen worden biobased en in hout gebouwd. De verkoop van de appartementen en herenhuizen is in het tweede kwartaal van dit jaar. In totaal komen in Hooghkamer 877 woningen, die zijn verdeeld over vijf woonbuurten. Hooghkamer zal eind 2022/begin 2023 klaar zijn.


Fietstocht langs Elsgeesterhof

Voorhout n Om in tijden van corona toch de regio in te kunnen om de mensen te ontmoeten, is de nr. 38 op de lijst van de PvdA op de fiets gesprongen en elke provincie doorgefietst. Marieke van Duijn is langsgegaan bij vrijwilligersinitiatieven en mensen die zich inzetten voor een duurzame, gezonde en sociale leefomgeving en wil graag de verhalen uit de streek horen.

De Groene 1000 - een tocht van twaalf dagen door heel Nederland – werd zaterdag 6 maart afgesloten met 1122 kilometer op de teller. Onderweg werden groene initiatieven bezocht. Van Duijn ontmoette in deze verkiezingstijd veel betrokken vrijwilligers die hun leefomgeving duurzamer, gezonder en socialer maken. Ze vroeg ook de mensen een videoboodschap in te spreken zodat ze die weer kon doorgeven aan de volgende, wat een leuk verbindend effect geeft.


Zelfoogsttuin

In Teylingen werd Van Duijn warm ontvangen bij de nieuwe locatie van de Elsgeesterhof. Deze zelfoogsttuin is een succesvol initiatief en wil aan de ’s Gravendamseweg verder groeien. Hiervoor is bij de gemeente een tijdelijke omgevingsvergunning aangevraagd. Paul Witteman (PvdA Teylingen) was ook aanwezig bij het bezoek. Witteman: “We staan zeer positief tegenover de Elstgeesterhof aan de ’s Gravendamseweg. Op deze manier kan een stuk grond dat niet rendabel is als bollengrond, open gebied blijven. Alle stukjes grond binnen Teylingen die niet worden gebruikt als bollengrond, kunnen worden gebruikt als volkstuin of paardenweide.”


Duurzame leefomgeving

Van Duijn: “Het is bij elk initiatief weer geweldig om te zien dat zoveel mensen hun steentje bijdragen aan een gezonde, duurzame en sociale leefomgeving in hun buurt. Ook het optimisme waarmee dit gebeurt, ondanks deze moeilijke tijd is mooi. Belangrijk dat overheden waar nodig dit ondersteunen, zodat het kan blijven bestaan!”.