Vragen over fietspad Roodemolenpolder na prijsvraag

Teylingen n Als de provincie zelf de initiatiefnemer voor een aanleg van een fietspad door de Roodemolenpolder wordt en dus de grondverwerving en de totale projectkosten voor haar rekening neemt, dan zal B&W een eventuele vraag om deelname aan de gemeenteraad voorleggen.

Door Nico Kuyt

De fractie Piket heeft onlangs vragen gesteld over een gehouden prijsvraag door de provincie, waaruit een fietspad door de Roodemolenpolder als hoog gewaardeerd idee uitkwam. Piket geeft aan dat bepaalde inwoners weer bezorgd zijn geworden dat de jarenlange discussie over het fietspad door de Roodemolenpolder opnieuw gaat oplaaien. Direct omwonenden hadden grote bezwaren, terwijl anderen juist het pad wilden. De gemeenteraad heeft in 2018 unaniem besloten te stoppen met de verdere ontwikkeling van het Fietspad, origineel een provinciaal initiatief. Enerzijds vanwege de kosten. Bij de start van het project zou de provincie de totale projectkosten voor haar rekening nemen. In 2016 is dit gewijzigd naar 50 procent. In 2018 ging het, na een toegezegde subsidie van de regio Holland Rijnland, om een gemeentelijke bijdrage van 345.000 euro. Daarnaast lagen de onderhandelingen over de benodigde grondverwerving stil, aangezien het verschil tussen vraag en aanbod erg groot was. B&W heeft via de publicatie in de Teylinger pas kennis genomen van het winnende idee, maar zal, als de provincie contact met de gemeente opneemt, de historie van het project meedelen. En verklaren dat gemeentelijke deelname pas 'te overwegen valt' als het weer een provinciaal project wordt en deze ook het geld ophoest. Onder die veranderde condities zou de gemeenteraad het pad weer kunnen heroverwegen. (NK)


Geen 'nuloptie' voor STV

Vervolg voorpagina


Sassenheim n Het voorstel voor de twee extra tennisbanen op het Langeveld zorgde voor enige discussie in de afgelopen raadscommissie Welzijn. Zelfs een 'nuloptie' klonk door de raadzaal. 'Niet aanvaardbaar', stelt de St. Exploitatie Sportpark de Roodemolen . Er rust een zware inspanningsverplichting bij de gemeente om medewerking te verlenen om de ontwikkeling van het tennispark conform de afspraak mogelijk te maken. En dit behelst ook het beschikbaar stellen van grond. In 2014 is door de raad de beslissing genomen dat er 11 banen plus twee kinderbanen en een opslag voor gravel zouden worden aangelegd waarvan STV er zelf één zou gaan betalen en de overige banen zouden worden vergoed door de gemeente. "Het komt op ons als stichting ongeloofwaardig over dat wij ineens niet meer aan onze verplichtingen kunnen voldoen omdat er door de raad een zogenaamde 'nuloptie' wordt voorgesteld, wat inhoudt dat het tennispark niet zal worden uitgebreid en waarbij voorbij wordt gegaan aan een afspraak die al lange tijd vast ligt in zowel een raadsbesluit, een intentieovereenkomst. als ook een raamovereenkomst met de stichting", zo stelt voorzitter Ted van Velzen. "Het niet nakomen van deze verplichting zou getuigen van onbehoorlijk bestuur en is daarom wat ons betreft geen optie." De uitbreiding voorziet naar de mening van de stichting ook in een duidelijke behoefte. (NK)


Eerste stap naar gasloos Teylingen

Teylingen n In 2050 gaat de gaskraan dicht en als tussenstap is de doelstelling dat in 2030 in Nederland een paar miljoen huizen al van het gas af zijn. Om daartoe te komen moet iedere gemeente eind 2021 een visie hebben met een wijk-voor-wijk stappenplan. Vorige week lag een aantal uitgangspunten de gemeenteraad als besluit voor als een eerste stap om te komen tot een lokale energiestrategie en -transitie. Unaniem kon de raad zich er in vinden, maar wijzigde wel het B&W-voorstel op een aantal punten.

Door Nico Kuyt

De uitgangspunten moeten leiden tot concrete WAT-WANNEER- en WAAR-kaarten afgestemd binnen de regio. Een van de uitgangspunten is bijvoorbeeld dat de transitie het Teylingse landschap en toerisme niet verstoort. Dus het buitengebied niet zomaar vol zetten met windturbines en zonneparken. Locaties binnen de gemeente worden aan de andere kant niet op voorhand uitgesloten. Particuliere en zakelijke initiatieven worden gestimuleerd, want naast grootschalige energieoplossingen zijn ook kleine nodig, zoals zon-op-dak. En de warmtetransitie moet realistisch en betaalbaar zijn voor iedereen.


De uitgangspunten geven een prioritering aan. Als eerste het zoveel mogelijk in regionaal verband toepassen van restwarmte van bedrijven. Zoals het Project Vondelingenwarmte die gebruik maakt van de restwarmte van de raffinaderij van Shell Pernis in Rotterdam. Dan volgt geothermie, dus warmte uit de bodem. Als derde het toepassen van aquathermie, warmte uit het water van de Kagerplassen, wellicht gecombineerd met Warmte Koude Opslag (WKO). Een pilot in aquathermie vindt in de buurgemeente Katwijk plaats met de Oude Rijn om zo een wijk warm te houden. Bij een WKO worden in de winter de gebouwen verwarmd vanuit opgeslagen energie in een warme bron in het grondwater. In de zomer wordt vanuit een koude bron het teruggepompte afgekoelde water weer gebruikt voor de koeling. Het inzetten van biomassa tenslotte, dat moet zo min mogelijk gebeuren.


Maatschappelijk draagvlak

Een aantal wijzigingen werd door de gemeenteraad doorgevoerd. Deze werden door de fracties in wisselende samenstelling ingediend en aangenomen. Het ging daarbij bijvoorbeeld om het inzetten op een zo breed mogelijk door de inwoners gedragen aanpak. Een tweede om in het stap-voor-stap proces iedere keer de beste keuze maken, want er duiken steeds betere technologieën op. Een derde riep op om het landschap niet onevenredig veel te verstoren en de initiatieven goed landschappelijk in te passen. Een ander vroeg om de energie bij voorkeur langs en/of geïntegreerd in infrastructuur op te wekken, denk bijvoorbeeld aan geluidsschermen met zonnepanelen.