Akkoord voor voorbereidingskrediet uitvoering Centrumvisie

Teylingen n B&W kan verder aan de slag met de Centrumvisie. Door een aantal projecten moeten de centra aantrekkelijker worden gemaakt. De gemeenteraad besloot bij meerderheid B&W een voorbereidingskrediet te gunnen. Tevens is een forse som gereserveerd om de projecten te bekostigen.

Door Nico Kuyt

Het gaat om veel geld. Het voorbereidingskrediet voor de uitvoering van het uitvoeringsprogramma Centrumvisie komt uit op 1.7 miljoen euro. Verder nog voor een periode van vier jaar een jaarlijks budget van een ton voor een programmamanager, en voor twee jaar een jaarlijks budget van 90.000 voor een BOA. Tenslotte een reservering van 11,5 miljoen euro voor de uitvoering. Het laatste hangt natuurlijk af van de projecten die ook worden uitgevoerd.

Blanco cheque

Het gaf aanleiding voor de fracties in de gemeenteraad om er kritisch naar te kijken. Er werd een drietal voorstellen tot wijziging ingediend. Alle drie door het CDA, de PvdA, Groen en Leefbaar Teylingen en de fractie Piket. In hun ogen was er eerst een nadere uitwerking nodig van de uitvoering om dat vele geld daarvoor vrij te maken. “Een blanco cheque”, stelde Reny Wietsma (CDA). Er is geen goede specificatie waaraan het geld uitgegeven wordt en geen goede planning. Dit ondermijnt de controlerende taak van de raad. “Aannames zijn de moeder van alle puinhopen. Je krijgt straks een discussie wat er wel of niet in zit”, voegde Paul Witteman (PvdA) toe. Hetzelfde gold volgens de indieners voor de kosten voor een 'coördinator leegstand' van 120.000 euro. Schrappen, zo stelden zij voor. Het besluit om actief leegstand te bestrijden moet plaatsvinden op basis van een goede startnotitie. Ook de kosten voor een extra BOA van 180.000 euro voor handhaving van de blauwe zone moest eruit. Hiervoor is een aparte besluitvorming binnen de gemeenteraad nodig.


Aan de slag

Wethouder Marlies Volten onderstreepte dat voor de verschillende plannen er nog een voorstel met financiering voorgelegd wordt aan de raad. Voor de coördinator is de expertise niet in huis. Burgemeester Carla Breuer stipte aan dat bij de gehouden inspraak het onwenselijke gedrag in de blauwe zone vaak aan bod is gekomen. De BOA is ook nodig als er projecten in het centrum worden uitgevoerd. Het antwoord van B&W was voor meerdere fracties voldoende om het voorliggende voorstel onversneden te steunen. “Nu al een uitwerking en onderbouwing van de plannen, die voor een deel nog moeten worden gemaakt, dan krijg je een oeverloze discussie. Het is nu de zaak om het stukje bij beetje in uitvoering te brengen”, vond Frans van Swieten (Trilokaal). Zij spraken het vertrouwen uit in B&W en dat deze nu aan de slag gaat. Zij zien de voorstellen tegemoet.


Bij stemming kregen de indieners van de voorstellen tot wijziging alleen steun van GroenLinks. Voor deze van de BOA en de coördinator koos één CDA-lid er voor om tegen te stemmen. Het uiteindelijke voorstel werd bij meerderheid aangenomen. CDA, Groen en Leefbaar Teylingen, GroenLinks en de PvdA stemden tegen.


Meerderheid raad niet achter motie handhaving illegale paardenweitjes

Teylingen n De motie van de fracties CDA, PvdA, Groen en Leefbaar Teylingen en Fractie Piket over het toepassen van maatwerk bij de handhaving van illegale paardenweitjes en moestuinen op bollengrond, heeft het maandag 15 maart in de gemeenteraad niet gehaald.

De gemeente is op dit moment bezig om op te treden tegen het illegaal gebruik van bollengrond. Deze is beschermd binnen de Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Duin- en Bollenstreek (ISG). Verontruste gebruikers van de weitjes stuurden brieven naar de gemeenteraad en kwamen in de raadscommissie inspreken. Het resulteerde in de motie voor het hanteren van maatwerk. Handhaving kon wel achterwege gelaten worden bij die percelen, waarvan duidelijk is dat deze oppervlakten bollengrond niet meer voor de teelt rendabel te maken zijn. Dan blijft het braak liggen en resulteert in verrommeling, zo is de gedachte. Maatwerk moet dan worden toegepast.


"Het is niet de bedoeling paarden te houden op eerste klas bollengrond, dan handhaven, maar handhaving moet wel zin hebben en een doel dienen. Als het niet geschikt is voor het telen van bollen, heeft het geen zin", aldus Sybrinne de Vries (CDA). Maar Monique de la Rie (VVD) huldigde een andere mening. De gemeente heeft een wettelijke plicht haar eigen beleid te handhaven. "Het is niet rechtvaardig er nu mee te stoppen. We hebben de toezegging van B&W dat het zorgvuldig wordt gedaan", gaf zij aan en riep en passant de bollensector op om de gebruikers zelf aan te spreken en actief mee te helpen voor een oplossing voor deze gedupeerden.


Overbodig

Burgemeester Carla Breuer verklaarde dat B&W oog en begrip heeft voor de teleurstelling bij de eigenaren en huurders. Maar in de handhaving wordt de menselijke maat toegepast. De motie is niet nodig, want zo wordt er al gewerkt. Als, soms na onderzoek door een deskundig bureau, blijkt dat het niet rendabel is, dan wordt gekeken naar een oplossing, zoals compensatie van bollengrond. Bij stemming haalde de motie het niet. De ChristenUnie, D66, Trilokaal en VVD stemden tegen, dus werd deze met 10 voor en 17 tegenstemmen verworpen. Een andere motie, om de ISG te herijken, werd aangehouden. (NK)