De zonnepanelen in de Veerpolder in Warmond. | Foto: archief
De zonnepanelen in de Veerpolder in Warmond. | Foto: archief Foto: pr.

Online college over duurzame energie

Teylingen n De gemeente Teylingen gaat in april en mei verder in gesprek met inwoners over de energietransitie. De gemeente wil haar bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. Dat betekent dat huizen en gebouwen in 2050 niet meer met aardgas verwarmd worden en dat al in 2030 een flink deel van de elektriciteit die Teylingen verbruikt, duurzaam opgewekt wordt met zonnepanelen en windmolens. Ook gaat de gemeente aan de slag met energiebesparing en isolatie van huizen en gebouwen. Het gesprek tussen inwoners en de gemeente gaat vooral over hoe en onder welke voorwaarden de partijen samen kunnen werken aan de energietransitie. Op dinsdag 6 april is een online energiecollege, en op 15 april en 18 mee zijn online meedenksessies.

De afgelopen tijd is geanalyseerd wat er technisch, ruimtelijk en economisch mogelijk is. Maar ook is het belangrijk dat de maatschappelijke belangen en wensen meegenomen worden. De gemeente wil daarom een open en eerlijk gesprek voeren met haar inwoners.

In de gesprekken staat niet meer ter discussie óf de gemeente een bijdrage levert aan de klimaatdoelstellingen, maar wel hóe. Welke spelregels gelden, hoe kunnen inwoners ondersteund worden bij het duurzaam maken van hun huis, wat vinden zij belangrijk? Iedereen heeft een rol in deze energietransitie: bedrijven, organisaties, de rijksoverheid en ook de gemeente en haar inwoners. Samen moeten zij ervoor te zorgen dat de aarde ook voor de kinderen en kleinkinderen leefbaar blijft.


Wethouder Heleen Hooij: ‘Samen met onze inwoners en ondernemers willen we onze leefomgeving verduurzamen. Het besparen op energie staat voor de gemeente op nummer één. Want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken.’


Online meedenksessies

Samen met de gemeente Hillegom en Lisse organiseert Teylingen een online energiecollege op 6 april om 20.00 uur. Inwoners worden bijgepraat door experts over de effecten van de energietransitie, over wat er kan en mag en welke technieken er op dit moment beschikbaar zijn. Zij geven antwoorden op vragen als: Hoeveel geluid komt er nu eigenlijk van een windmolen? Wanneer heb ik een warmtepomp nodig? Komt er een warmtenet in mijn wijk en wanneer? Wat kunnen we met waterstof? Hoe zit het met de kosten?.


Daarnaast worden er twee online meedenksessies voor Teylingen georganiseerd. In kleine groepjes gaan inwoners de diepte in. Op 15 april 20.00 uur gaat het over de warmtetransitie: hoe verwarmen we onze huizen als aardgas straks niet meer beschikbaar is. Op 18 mei 20.00 uur gaan we in gesprek over energiebesparing en de opwek van duurzame energie (wind- en zonne-energie). Aanmelden kan voor zowel 6 april, 15 april als 18 mei via www.teylingen.nl/energietransitie.


LES en TVW

De gemeente verwerkt de uitkomsten van de gesprekken in de Lokale Energiestrategie (LES): Hierin staat hoeveel duurzame elektriciteit de gemeente wil opwekken, hoe de gemeente dat voor elkaar wil krijgen en welk spelregels hierbij gelden. En in de Transitievisie Warmte (TVW): Hierin wordt in kaart gebracht hoe huizen in Teylingen zonder aardgas verwarmd kunnen worden, wat de gemeente wil bereiken in 2030 en hoe. De LES en TVW worden eind 2021 vastgesteld. Meer informatie op www.teylingen.nl/energietransitie..


Huizenkopers vieren digitaal feest

Voorhout n De bouw van project Spoordijk, met 36 eengezinswoningen in Hooghkamer, is gestart. Spoordijk is een van de laatste woningbouwprojecten in de nieuwe groene en duurzame woonwijk Hooghkamer. Via een livestream vanaf de bouwplaats vierden de toekomstige bewoners op woensdag 10 maart gezamenlijk deze feestelijke mijlpaal. Wethouder Marlies Volten, makelaar Chantal Lefeber en Yvonne van der Hulst, directeur van Van der Hulst Bouwbedrijf gaven onder digitaal toeziend oog van de kopers het startsein voor de bouw.

Waar in normale tijden kopers een start bouw altijd groots op de bouwlocatie vieren, liet de huidige situatie met corona dat deze keer niet toe. Dankzij de livestream konden de toekomstige bewoners toch samen digitaal proosten op een voorspoedige bouw en ook kort kennis maken met elkaar. Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste huizen medio voorjaar 2022 opgeleverd. Maar eerst staat komende zomer de oplevering van de vrijstaande woningen en twee-onder-een-kappers in Eilandenrijk en De Kreken in Hooghkamer op de planning. In totaal komen in Hooghkamer 877 woningen, die zijn verdeeld over vijf woonbuurten. Hooghkamer zal eind 2022/begin 2023 klaar zijn.

Chantal Lefeber, Yvonne van der Hulst en wethouder Marlies Volten. | Foto: pr.