De corsovrijwilligers staan klaar om op pad te gaan in Warmond. | Foto: pr.
De corsovrijwilligers staan klaar om op pad te gaan in Warmond. | Foto: pr. Foto: pr.

Hartverwarmende bloemenactie geeft eerste lentedag extra kleur

n Opnieuw andere invulling Bloemencorso Bollenstreek

Regio n Bloemencorso Bollenstreek mag dan voor het tweede jaar op rij dan wel niet rijden, het zorgde wel voor een lint van bloemen van Noordwijk tot Haarlem. Met het rondbrengen van tientallen bloemetjes naar degenen die in het kader van de hartverwarmende bloemenactie waren genomineerd voor ‘wie verdient er een bloemetje’ kreeg de eerste lentedag extra kleur.

De actie was een groot succes en een samenwerking van het Bloemencorso Bollenstreek met de corsogemeenten en lokale marketingafdelingen. Voor de actie mochten inwoners van Noordwijk, Teylingen, Lisse, Hillegom, Heemstede en Haarlem via de website van het Bloemencorso Bollenstreek aangeven wie een bloemetje verdiende en waarom. “Nu, dat hebben we geweten” zegt een woordvoerder van het corso. “Het vorige weekend ging de actie van start waarna massaal werd gereageerd. Vrijdag hebben we de actie dicht moeten zetten, want de aanmeldingen bleven maar binnenstromen. Er zaten verdrietige verhalen tussen, maar ook heel vreugdevolle.”


Zondagmiddag 21 maart werden in elke corsogemeente en Haarlem maar liefst vijfenzeventig genomineerden met een bloemetje verrast. Vijfenzeventig mensen, omdat Bloemencorso Bollenstreek volgend jaar zijn 75ste jubileum editie groots hoopt neer te zetten. In Warmond was het corsovoorzitter Willem Heemskerk die door wethouder Marlies Volten als een van de eersten een hartverwarmend bloemetje kreeg aangereikt.


Vervolgens gingen de corsovrijwilligers en collegeleden elk hun weg om genomineerden met een bloemetje te verrassen. Het Hospice Duin en Bollenstreek werd aangedaan, een vrijwilliger van Voorhout Schoon kreeg een bloemetje en daarnaast vele anderen met elk hun eigen verhaal. In Noordwijkerhout kregen ook corsobestuurslid Esther den Hertog en Marit Hogervorst, die de stekersgroep KAVB Noordwijkerhout onder haar hoede heeft, een bloemetje voor hun nooit aflatende inzet. In Lisse, Hillegom en Haarlem was het eveneens een bloemenfeest, terwijl in Heemstede de bloemetjes op een later tijdstip worden uitgereikt.


Een bijzondere genomineerde was de heer Bart Bergman, inmiddels gepensioneerd kweker, die vele jaren de bloemen voor de Paus regelde. Vanaf 1990 tot een paar jaar geleden was hij betrokken bij de jaarlijkse aankleding van de paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome. Ook geen onbekende in de sector die een bloemetje uit handen van de lokale burgemeester Lies Spruit kreeg was Ton van Eijk die het corso en kindercorso wel uit de brand hielp met het aanvullen van een bloementekort. Ook heeft hij de dahliamozaïeken in de Bollenstreek van de grond getild. Een groeiend evenement dat door de coronacrisis zoals zoveel evenementen even stil is gelegd.


En dan waren er de vele tientallen lieve mensen die een bloemetje verdiend hadden vanwege moedig gedragen eenzaamheid door de coronacrisis, ziekte, maar ook bijzondere verjaardagen en jubilea. Bloemen zeggen dan meer dan woorden en wat was iedereen blij met deze hartverwarmende bloemengroet. Na de Gezichten van het Bloemencorso Bollenstreek was dit de tweede actie van het alternatieve corsoprogramma dat op 17 april, de oorspronkelijke corsozaterdag, met een spraakmakende actie wordt afgesloten.


Dependance Leo Kannerschool in Voorhout

Teylingen n Bij de gemeente is een verzoek ingekomen voor een nevenvestiging van de Leo Kannerschool bij Kleen4Care in Voorhout. Kleen4Care biedt onderwijs aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen met gedrags- of ontwikkelingsproblemen. Denk hierbij aan autisme, ADHD of angst- en gedragsstoornissen.

Door Nico Kuyt

De Leo Kanner Onderwijsgroep heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend voor het starten van een nevenvestiging bij jeugdhulpvoorziening Kleen4Care in Voorhout. Deze voorziening begeleidt jeugdigen die op hun eigen school zijn uitgevallen. De leerlingen hebben niet genoeg aan de begeleiding die hun school kan en moet bieden. Enige jaren verbleef de Leo Kanner in de voormalige Kompasschool in Sassenheim, maar vanwege het tegenvallende leerlingenaantal moest de school de deuren sluiten. Vorig jaar heeft de gemeenteraad besloten geen instemmende verklaring voor het vestigen van een nevenvestiging af te geven, omdat de aanvraag niet in lijn was met regionale afspraken die waren gemaakt en omdat onvoldoende overleg was gepleegd met de samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs.


De gemeenteraad heeft het college toen de opdracht gegeven om eerst met partijen in gesprek te gaan en te bekijken of een oplossing mogelijk is. Er is nu een overeenstemming met het samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Duin- en Bollenstreek bereikt. B&W legt nu de raadscommissie Welzijn een vestiging voor. Daarmee komt er een passend aanbod aan onderwijs-zorgarrangementen.


In 2020 zijn meerdere gesprekken gevoerd tussen Leo Kanner Onderwijsgroep, samenwerkingsverbanden en gemeenten met Kleen4Care. De Leo Kanner Onderwijsgroep biedt al enige tijd onderwijs aan bij Kleen4Care. Met het afgeven van de instemmende verklaring heeft de gemeente een plicht tot huisvesting. Op dit moment heeft Leo Kanner Onderwijsgroep voldoende capaciteit gerealiseerd bij Kleen4Care om les te kunnen geven.


Plan voor arbeidsmigranten in kruithuisjes

Teylingen n Bij de gemeente is een verzoek ingekomen voor de huisvesting van arbeidsmigranten op Rijnsburgerweg 27, ook wel bekend als de kruithuisjes. B&W neemt het in behandeling.

Door Nico Kuyt

Aan de Rijnsburgerweg 27 staan enkele voormalige munitiedepots een weinig te verkommeren. De eigenaar wil deze nu renoveren en inpandig verbouwen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Hij heeft aangegeven dat het gaat om 52 arbeidsmigranten. De plannen voor het voormalig gekraakte complex moeten nog wel nader uitgewerkt worden. Als voorbeeld heeft de eigenaar bij zijn principeverzoek een ontwerp toegevoegd van eenzelfde huisvestingslocatie in Katwijk.


Gekraakt

Toen de huisjes gekraakt waren, bevonden zich in de barakken een stal met schapen en een koe, een reparatieshop voor motoren, opslag van pianola's en een opvang van huisdieren. Er heeft eerst als krakers een kunstenaarscollectief in de gebouwen geslopen. Die is er later weer met enig gepast geweld uitgeknikkerd door een ander krakersverband, zogenaamd 'in opdracht van de eigenaar', die evenwel van niets wist. Er is dus wel sprake van enige levendigheid in het verleden rond de barakken. De gemeente heeft het complex eens met politiegeweld 'ontzet'. De sloten werden door de gemeente wel vervangen, maar werden steeds doorgeknipt. Later is door de rechter een ontruiming bevolen, wat ook weer strandde vanwege een gebrek in het bestemmingsplan.


Nu ligt er dan het principeverzoek voor bewoning van arbeidsmigranten. Het is een bevoegdheid van B&W. Wat deze besluit, zal binnenkort duidelijk worden.