De eenzame ooievaar op het nest in Park Rusthoff. | Tekst en foto: Jan Leune
De eenzame ooievaar op het nest in Park Rusthoff. | Tekst en foto: Jan Leune Foto: Jan Leune

Verzoek maatregelen onveilige Rietpadtunnel

Voorhout n De fiets- en wandeltunnel onder het spoor tussen het Rietpad en de Churchilllaan is onoverzichtelijk en verkeersonveilig. Maatregelen zijn noodzakelijk vindt Carla Hilverda-van Leeuwen (CDA).

door Nico Kuyt

De fractie kreeg vanuit de inwoners opmerkingen over de tunnel onder het spoor. Die wordt door jong en oud gebruikt, zowel op de fiets als lopend, maar er ontstaan daar volgens het raadslid vaak verkeersgevaarlijke situaties. De populaire onderdoorgang wordt ook veel gebruikt om de verkeersonveilige situatie voor fietsers bij de rotonde voor het spoor, bij het spoor en in Herenstraat, te omzeilen. Echter, de tunnel heeft een bocht die zeer onoverzichtelijk is. De fractie vraagt nu B&W de verkeersonveilige tunnel aan te pakken door bijvoorbeeld de streep in het midden van de weg door te trekken, een spiegel te plaatsen of andere maatregelen te nemen.


Vragen over lobby voor snelle aanleg glasvezel

Teylingen n Als er nog glasvezel in de woonkernen Sassenheim, Voorhout en Warmond moet worden aangelegd, mag B&W wel een lobby starten zodat deze worden meegenomen in de gemeenten waarvan het plan is om deze eerder aan te sluiten dan gepland.

Dat vindt het CDA-raadslid Gerben Dijkstra. KPN wil dorpen eerder aansluiten op het netwerk. De provider gaat daarvoor een samenwerking aan met pensioenfonds ABP. Beide partijen willen de komende jaren 1 miljard euro extra investeren in de aanleg ervan in bijna duizend kleine dorpen en kleine woonkernen. Dijkstra heeft begrepen, dat de Teylingse kernen nog niet of niet helemaal zijn aangesloten. Als dit zo is, en Teylingen niet tot die duizend gemeenten hoort, dan wil Dijkstra dat B&W een lobby start zodat de Teylingse woonkernen alsnog worden toegevoegd aan deze lijst van versnelde gemeenten. Hij heeft hiertoe vragen aan B&W gesteld. (NK)


Ooievaar bij volle maan

Sassenheim n Afgelopen week zat geregeld een eenzame ooievaar op het hoge nest in Park Rusthoff. Hier gefotografeerd met een bijna volle maan op de achtergrond. Er is geen hard wetenschappelijk bewijs voor, maar wijdverbreid wordt beweerd dat deze maanstand goed is voor de vruchtbaarheid van mens en dier. Vaste bezoekers van het Sassenheimse lusthof vroegen zich misschien daarom wel af of spoedig een partner volgt. Dat zou, volgens secretaris Monique Knops van het parkbestuur, voor het eerst zijn sinds ruim tien jaar. Niet iedereen verheugt zich daar op. "Ooievaars pikken in het voorjaar volop eenden- en andere kuikens uit het water", zo argumenteerde een van de parkbezoekers haar bezwaar. "Dat doen meeuwen en reigers ook. Dat hoort bij de natuur", reageert Knops. "We hebben het nest niet voor niets laten plaatsen. Hopelijk gaat een ooievaarspaar daar eindelijk weer eens broeden."