Wethouder Arno van Kempen reikt de wandelwaaier uit aan Tatjana en haar taalcoach Rien. | Foto: pr.
Wethouder Arno van Kempen reikt de wandelwaaier uit aan Tatjana en haar taalcoach Rien. | Foto: pr. Foto: pr.

In gesprek blijven dankzij de nieuwe wandelwaaier

Regio n Wethouder Arno van Kempen heeft op woensdag 24 maart in de bibliotheek Sassenheim de eerste wandelwaaier uitgereikt. De wandelwaaier is een initiatief van de bibliotheken en zal aan de taalcoaches worden uitgedeeld in alle vestigingen van de bibliotheek in de Bollenstreek.

In de hele Bollenstreek zijn meer dan 300 taalcoaches actief om mensen te helpen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Zij doen dat op vrijwillige basis. Door corona is het lastig een taalmaatje goed te begeleiden. Daarom is het taalwandelen in het leven geroepen.


Bloemen en vogels

Om tijdens het wandelen gevarieerde gespreksonderwerpen te hebben, is de taalwaaier ontworpen. Met onderwerpen die je tijdens de wandeling tegen kunt komen, zoals: buitenberoepen, auto’s, bloemen, wolken, vogels of onder de grond. Tal van suggesties worden gegeven om tot een gesprek te komen, waarbij steeds een beetje over Nederland en haar gewoontes wordt verteld.


Op de kaartjes staan gespreksvragen, termen en tips. Ook een foto om het geheel te ondersteunen. Elke week kan door de taalcoach een volgende kaart worden opgehaald bij de bibliotheek. In totaal zijn er twintig taalwandelingen. De wandelwaaiers zijn alleen bestemd voor Taalmaatjes, andere wandelaars kunnen er helaas geen gebruik van maken.


Alle bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland krijgen van Probiblio twee exemplaren als inspiratie om er ook mee aan de slag te gaan. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan wethouders binnen de Bollenstreek.


Op één van de kaartjes staat een afbeelding van een draaiorgel met wetenswaardigheden. En nu maar hopen dat die snel weer in het straatbeeld zullen verschijnen.

Taalhuis

Het Taalhuis organiseert, als onderdeel van de Bibliotheek Bollenstreek, activiteiten voor mensen die beter Nederlands willen leren lezen, schrijven of spreken. Dat doen ze met de inzet van Taalmaatjes. Kijk op www.bibliotheekbollenstreek.nl/onderwijs/taalhuis.html voor meer informatie.