Leonie van Zonneveld bij haar minibieb Het Kagertuintje.| Foto: pr.
Leonie van Zonneveld bij haar minibieb Het Kagertuintje.| Foto: pr. Foto: pr.

Gek op lezen, en dus een minibieb in de voortuin

Sassenheim n Aan de Kagertuinen is een minibieb geopend. In deze bieb vind je boeken voor kinderen en volwassenen, en is bedoeld om het lezen te stimuleren.

Leen, ruil of breng een boek, dat is de gedachte achter de minibiebs. Het gebruik is gratis en er wordt niets geregistreerd. Als het boek uit is, kan het weer worden doorgegeven.


Initiatiefneemster Leonie van Zonneveld is zelf vanaf jongs af aan al gek op lezen en zocht een manier om dit door te geven. Zeker in deze tijd, waarin we veel meer tijd thuis doorbrengen en de openbare bibliotheek gesloten is, is het prettig om adresjes te hebben om aan nieuw leesvoer te komen. Daarom opent zij in de voortuin een minibieb.


Doordat er veel boeken geruild worden voor andere boeken staan er steeds nieuwe schatten in de kast. Wie de boekenkast opgeruimd heeft en boeken over heeft kan deze dus een goede bestemming geven.


De bieb is te vinden op Kagertuinen 44 in Sassenheim en 24 uur per dag geopend.


Jeugdfonds Sport & Cultuur nu hard nodig

HULP n Het Jeugdfonds Sport & Cultuur verwacht - op basis van berekeningen van het Sociaal en Cultureel Planbureau - dat de coronacrisis leidt tot een toename van het aantal kinderen dat opgroeit in armoede. Dat betekent dat ook steeds meer ouders het lidmaatschap van de sportclubs en cultuurlessen van hun kinderen niet meer kunnen betalen. En dat terwijl kinderen die thuis te maken hebben met financiële stress juist nu zoveel baat hebben bij een uitlaatklep.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur zorgt ervoor dat ook deze kinderen mee kunnen blijven doen aan sport en cultuur binnen de gemeente. In de onlangs gelanceerde campagne ‘Elk Kind Kan!’ wil het fonds leerkrachten, gymdocenten en andere medewerkers in het basisonderwijs bewustmaken van de hulp die het fonds kan bieden. Geldzorgen hoeven geen drempel te zijn voor ouders.




Elk Kind Kan

Het belang van samen voetballen, turnen, dansen of muziek maken voor kinderen is het afgelopen jaar tijdens de coronacrisis extra duidelijk geworden. Toch schiet dit er door de maatregelen sneller bij in. Uit recente cijfers van NOC*NSF blijkt dat 67 procent van de kinderen minder sport en beweegt sinds de invoering van de tweede lockdown. Gelukkig zijn buitensporten zoals voetbal, hockey en atletiek mogelijk en sinds kort mogen kinderen weer naar zwemles. Maar ook nu er weer wat meer mag en kan, is sport en cultuur niet voor ieder kind een gegeven. Dat mag én hoeft niet zo te zijn, vindt het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Met de campagne ‘Elk Kind Kan!' doet de organisatie een beroep op medewerkers in het basisonderwijs: leerkrachten, intern begeleiders en gymdocenten. Zij kunnen als betrokken professional een aanvraag indienen voor een gezin dat het financieel moeilijk heeft. Het fonds betaalt dan de contributie of het lesgeld voor sport en cultuur, zodat elk kind mee kan doen.