Toprijdsters Loesanne en Lisa van der Geest en Anne Leltz testen de baan. | Foto: pr.Arjen Vervoort
Toprijdsters Loesanne en Lisa van der Geest en Anne Leltz testen de baan. | Foto: pr.Arjen Vervoort Foto: pr.Arjen Vervoort

De wieltjes onderbinden

Warmond n Met een ietwat haperend startschot schiet wethouder Arno van Kempen twee jonge rijdsters weg. De Warmondse IJsclub heeft op zaterdag 3 april de nieuwe skeelerbaan in de Veerpolder officieel geopend.

"Kriebels in de goede zin van het woord" krijgt Christiaan Zuiderduin ervan als hij op de zonnige middag de rijders over het asfalt ziet rijden. Als initiatiefnemer heeft hij veel werk verzet om de skeelerbaan, die in de winter met een laag water erop ook als ijsbaan dient, op het terrein van WIJC aangelegd te krijgen. "Vorige week waren hier 67 kinderen, waarvan veel een van de drie gratis proeflessen volgden. Het is meteen een van de redenen om de baan aan te leggen; we willen het skeeleren laagdrempelig maken."


De 200 meterbaan in de Veerpolder werd in december 2019 opgeleverd, in april 2020 moest de officiële opening worden verzet. Een jaar later die dan toch een feit, na een lang traject. "'Niet over een nacht ijs gaan' is wel van toepassing op het hele proces," zegt voorzitter Philip van der Post. "In 2015 kwam het oude idee van een skeelerbaan naar boven, eind 2016 kregen we de financiering rond." De gemeente Teylingen deed een bijdrage van 125.000 euro. Het Schipholfonds doneerde 45.000 euro. Het oefenplein voor de jeugd heet daarom ook het 'Schipholplein'. Binnen de eigen club werd het overige bedrag gefinancierd. Niets leek een snelle aanleg in de weg te staan. Vervolgens werd de buurt geïnformeerd. Vanuit de aangrenzende Merenwijk kwam flink veel protest, vanwege de angst voor overlast. Van der Post: "Die buren waren verdeeld in twee clubs. Met een van de wijkverenigingen, Karpers en Forellen, konden we om tafel zitten. Uiteindelijk hebben we, samen met de gemeente, een convenant ondertekend. De andere wijkvereniging pakte het feller aan, en stapte naar de rechter. Uiteindelijk heeft ook de Raad van State ons in het gelijk gesteld, en konden we beginnen met de aanleg."

Nu alle hobbels zijn genomen, rest een gladde skeelerbaan, waar -vanwege de maatregelen- tot nu toe vooral jeugd actief op is. De senioren mogen langzaamaan ook weer het asfalt op. Zuiderduin hoopt dat het eerstvolgende toernooi in juni door kan gaan. "Dat is wat we als club uiteindelijk graag willen. Een jaar rond activiteiten en veel meer reuring."