De Zweilanderpolder, op de route Kaagsociëteit-Zevenhuizen.
De Zweilanderpolder, op de route Kaagsociëteit-Zevenhuizen. Foto: pr.

Rondje Kaag gaat deze zomer ook door de Zweilanderpolder

Warmond n De Zweilanderpolder wordt deze zomer opnieuw recreatief toegankelijk gemaakt voor fietsers en wandelaars. In goed overleg met en dankzij de medewerking van twee grondeigenaren wordt via een nieuwe aan te leggen route door de Zweilanderpolder dit jaar weer onderdeel van het Rondje Kaag. De polder is sinds 2003 gesloten voor fietsers.

De nieuwe route door de Zweilanderpolder is geen jaarrond fietsroute. Het is een extra variant tijdens het zomer- en pontjesseizoen die zorgt voor meer variatie en spreiding van de recreatiedruk. De route moet nog worden aangelegd en opent pas deze zomer. Het is nog niet precies bekend wanneer de werkzaamheden kunnen worden afgerond. Op het kleischelpenpad kunnen recreanten van de polder genieten - in alle rust - want ze zijn te gast op andermans grond.


Wethouder Heleen Hooij van Teylingen is opgetogen over de openstelling van de Zweilanderpolder. “We zijn veel dank verschuldigd aan de grondeigenaren die het voor recreanten mogelijk maakt deze prachtige fietstocht te maken. Het is echt een wonderschone belevenis die ik iedereen kan aanraden. Het wachten is nu alleen nog op de opening.”



Nieuwe steiger aan Zijldijk

Voor de route door de Zweilanderpolder is een nieuwe steiger aangelegd aan de Zijldijk nabij het fietspad door de Boterhuispolder. Vanaf daar vaart straks een nieuw pontje (om de Kaagsociëteit) dat verbinding maakt met het nieuwe wandel- en fietspad (kleischelpen) door de Zweilanderpolder. Het pad leidt naar het pontje naar Kaageiland of de andere kant op richting Oud Ade. Het pad functioneert in twee richtingen. Het gebruiken van het bestaande pontje aan het einde van de Zijldijk bleek geen optie. Deze blijft daarom slechts functioneren om de Kaagsociëteit te voet te bezoeken.


Voor dit rondje rondom de Kaag was geld vanuit de Leidse Ommelanden beschikbaar. Doel is om op meer plekken, dichter in de buurt van het water te kunnen wandelen en fietsen. Om dit te realiseren werden gesprekken gevoerd met vele partijen met belangrijke belangen in de vorm van eigendom of zakelijke belangen. “Met hen werden de mogelijkheden in beeld gebracht en kansen benut,” aldus de gemeente.


Boterhuispolder

In 2018 al werd in de Boterhuispolder een nieuwe fietsroute, een boerenwandelpad en een 39 hectare groot weidevogelgebied gemaakt. De Zijldijk (voorheen een doodlopende weg) is daarmee een doorgaande wandel- en fietsroute geworden.


Het project Rondje Kaag is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Leidse Ommelanden. Dit door gemeente Leiden getrokken programma richt zich op toename van recreatie in het groen, op het behoud van de biodiversiteit en op de ontwikkeling en het behoud van waardevolle en aantrekkelijke (agrarische) landschappen om daarmee het toeristische imago van de Leidse regio te versterken. De gemeente Teylingen heeft het project Rondje Kaag geleid en het project wordt door de grondeigenaren gerealiseerd en beheerd. De realisatie is mogelijk gemaakt door bijdragen van provincie Zuid-Holland, Holland Rijnland, gemeenten Leiden, Leiderdorp, Kaag en Braassem en Teylingen.


Bevolkingsonderzoek borstkanker

Warmond n Vrouwen uit Warmond, die zijn geboren in de jaren 1946 t/m 1971, kunnen vanaf 13 april weer meedoen aan het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek borstkanker. Zij kunnen daarvoor terecht in het mobiele borstonderzoekscentrum voor de Sporthal de Geest. Tot begin mei 2021 worden ruim 930 vrouwen uit Warmond per brief uitgenodigd om borstfoto’s te laten maken in het onderzoekscentrum.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. Dit gebeurt in een (verplaatsbaar) onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Zuid-West. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.


Het doel van het bevolkingsonderzoek borstkanker is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker. Als borstkanker vroeg wordt ontdekt, is de behandeling vaak minder ingrijpend. Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Indien vrouwen klachten hebben of veranderingen opmerken aan hun borsten, wordt hen aangeraden niet op een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek te wachten, maar naar de huisarts te gaan.


Iedere drie jaar

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en ze voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen ze de cliënten weer iedere twee jaar uitnodigen.

Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.


Coronavirus

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd. Meer informatie op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.


Zonnebloem zoekt secretaris

Warmond n Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Al meer dan 65 jaar. De Zonnebloem zet alles op alles om mensen met een handicap een onvergetelijke dag te bezorgen. Een lichamelijke beperking hoeft wat dat betreft nooit een belemmering te zijn. De Zonnebloem wil dat iedereen volop van het leven kan genieten. De vrijwilligers maken dit mogelijk. Stuk voor stuk doen zij er alles aan om mensen een onvergetelijk moment te bezorgen. De afdeling Warmond wil graag activiteiten blijven organiseren. Hiervoor zijn we hard op zoek naar een vrijwillige, enthousiaste secretaris.

Als secretaris draag je zorg voor het secretariaat van de afdeling en verzorg je de online vrijwilligersadministratie. Je bereidt de bestuursvergaderingen voor en doet de verslaglegging. Daarnaast ben je onderdeel van het bestuur. Je helpt mee met het richting geven aan de koers van de vereniging. Je deelt je tijd zelf in. Gemiddeld besteed je ongeveer een dagdeel per week.


Het belangrijkste is dat je goed kunt samenwerken in een team. Het online uitvoeren van een aantal taken is geen probleem voor je. Je kunt ruimte geven aan kwaliteiten van andere vrijwilligers en hen ook stimuleren. Je vindt het leuk om het verschil te maken en je in te zetten voor lichamelijk beperkte medemensen.


Wist je dat mensen die vrijwilligerswerk doen gelukkiger zijn? En gezonder? Je zet je talent in en krijgt er heel veel voor terug. Een goed gevoel, waardering. Natuurlijk krijg je ondersteuning. En je kunt cursussen en workshops volgen. De Zonnebloem vergoedt de onkosten en je bent goed verzekerd.
Wil je ook deel uit maken van het actieve en gezellige bestuur? Dan geven zij je graag alle informatie om dat mogelijk te maken. Maak hiervoor een afspraak met de voorzitter van de Zonnebloem in Warmond: Egbert van der Weide: 071- 3016590.