Een zaal vol teamcaptains komen hun quizboek ophalen in 2019. Dit jaar wordt dat anders georganiseerd. | Foto: pr.
Een zaal vol teamcaptains komen hun quizboek ophalen in 2019. Dit jaar wordt dat anders georganiseerd. | Foto: pr. Foto: Piet van Kampen

Teams op afstand in actie tijdens 24 uur SassemKwizzt

Sassenheim n Het laatste weekend van april staat in het teken van SassemKwizzt. De populaire dorpsquiz kan na ruim een jaar in de wacht, toch gespeeld worden. Teams krijgen dit keer 24 uur om het quizboek vol opdrachten en vragen in te vullen en in te leveren.

De liefhebbers hadden het al genoteerd: op zaterdag 24 en zondag 25 april is de derde editie van SassemKwizzt. De quiz waarin teams van minstens tien personen allerlei vragen in verschillende categorieën invullen. Het idee, overgewaaid vanuit Brabant, werd in 2018 voor het eerst in Sassenheim uitgerold. In 2019 deden meer dan honderd teams mee. Ook de aanmeldingen voor 2020 stroomden binnen, maar toen werden de corona-maatregelen afgekondigd. Een aantal keer werd de quiz vooruitgeschoven, maar vorig jaar bleek er geen mogelijkheid om toch te spelen.


Vier weken geleden besloot de organisatie om ervoor te gaan, vertelt Ciska van der Geest. "We gebruiken de quizboeken van vorig jaar. Die lagen al helemaal klaar, toen opeens alles stil kwam te liggen. We willen ze toch graag gebruiken, en doen achterin een vel met alle aanpassingen." De organisatie benadrukt dat de quiz corona-proof is. "Het is niet de bedoeling is dat mensen bij elkaar komen, zoals dat bij de overige twee edities nog wel kon. Teams kunnen nu met elkaar overleggen via platforms als Teams en Zoom."


De grootste veranderingen zitten in de opdrachten. Ciska: "Bij veel van onze sponsoren waren de opdrachten oorspronkelijk binnen. Inmiddels zijn ze allemaal buiten, of op een andere manier aangepast." Dat er dit keer 24 uur de tijd is, in plaats één avond, heeft daarmee te maken. "We willen voorkomen dat iedereen tegelijkertijd op pad gaat. Door de quiz van zaterdag 17.00 uur tot zondag 17.00 uur te houden, geven we teams meer tijd." Ook nieuw: de Kwizz-boeken worden dit jaar bij de teamcaptains aan huis bezorgd, en kunnen een dag later weer buiten bij verschillende adressen worden ingeleverd.

De uitslag wordt over ongeveer een maand online bekend gemaakt. En hoe zit het met de jaarlijkse hint? Ciska lacht: "Hou je ogen goed open wanneer je door Sassenheim rijdt en moet wachten voor een verkeerslicht."