De kinderen van Jaap en Janneke van Beelen verwerken een champagnefles in de nieuwe gevel. | Foto: pr./Bart Jannink
De kinderen van Jaap en Janneke van Beelen verwerken een champagnefles in de nieuwe gevel. | Foto: pr./Bart Jannink Foto: pr.

Pannenbier voor Gezinshuis Alas

n Online veiling op zaterdag 17 april

Voorhout n De bouw van Gezinshuis Alas heeft op maandag 12 april het hoogste punt bereikt. Eind juli wordt het gebouw aan de Componistenlaan opgeleverd.

Jaap en Janneke van Beelen bouwen een nieuw gezinshuis, waar zij vanaf september 2021 jonge kinderen opvangen. Daarnaast biedt de nieuwe woning ook ruimte voor opvang en begeleiding van jonge moeders. Jaap en Janneke zijn in 2014 gestart als pleegouders en zijn sinds 2018 een professioneel gezinshuis. Het nieuwe gezinshuis beidt een veilige plek voor vier moeders om voor hun kindje te zorgen. Ze leren hier groeien naar zelfstandigheid, om uiteindelijk na een relatief korte periode zelfstandig uit te vliegen. Jaap en Janneke hopen hiermee gedwongen uithuisplaatsingen van jonge kindjes te voorkomen.

De aannemer Alkemade Bouw heeft het hoogste punt bereikt en dat heeft het gezin Van Beelen gevierd. Jaap: "Een groot feest was vanwege de coronamaatregelen geen optie, maar we hebben er als gezin toch een bijzonder moment van gemaakt”. De kinderen van het echtpaar verwerkten een champagnefles in de nieuwe gevel. Deze fles noemen ze "het geheim van Alas”. Zowel de aannemer, onderaannemers, de biologische vader van een van de kinderen en het gezin zelf hebben brieven in de fles gestopt. In de brieven beschrijven ze allen op hun eigen manier het ontstaan van het (gezins)huis. Jaap: "We hopen dat de fles de komende 60 jaar niet gevonden wordt. Het idee is dat bij een eventuele verbouwing door toekomstige bewoners, de historie van het gebouw teruggevonden wordt”. Een leuk idee van de architect om op deze manier het hoogste punt te vieren.

Inrichting studio's

De bouw van het gezinshuis wordt door veel inwoners en ondernemers ondersteund. Stichting Gezinshuis Alas organiseert diverse acties om de inrichting van de studio's te bekostigen. Daarom staat er een spectaculaire veiling op de agenda. Janneke: "Zin in een hele leuke avond, een supergezellige veilingmeester en een 100 procent opbrengst voor onze stichting? Kom dan op 17 april om 19.45 uur naar de online veiling op www.gezinshuisalas.nl”. De opbrengst van de veiling wordt volledig gebruikt voor de inrichting van de moeder/baby studio's.


De oplevering van het gezinshuis is eind juli 2021. In september 2021 verwachten Jaap en Janneke de eerste moeders te ontvangen. Meer informatie over het gezinshuis is te lezen op www.gezinshuisalas.nl.


Jubileumboekje laat 75 jaar Oranje Vereniging Voorhout herleven

Voorhout n Vanaf woensdag 7 april zijn de voorjaars-en jubileumboekjes van Oranje Vereniging Voorhout (OVV) huis-aan-huis bezorgd. Dit voorjaar is er een extra boekje; buiten het vertrouwde voorjaarsboekje hebben inwoners ook het jubileumboekje, een bewaarexemplaar, ontvangen.

Het jubileumboekje is tot stand gekomen door de inzet van vrijwilligers van de Historische Kring Voorhout. Deze is met prachtige teksten en meer dan 200 foto’s een goed gevuld historisch boekje geworden.


Emiel van der Hoeven en Dick van der Meer, beide vrijwilligers van de Historische Kring Voorhout, hebben van dit jubileumboekje een prachtig exemplaar gemaakt. Vooraf zijn verschillende vrijwilligers van de OVV geïnterviewd door vrijwilligers: Monique van Buul, Joep Derksen, Dick van der Meer en Kees den Elzen van de HKV.



Het boekje is ruim gevuld met meer dan 200 foto’s. Deze foto’s zijn beschikbaar gesteld door Gerard van Steijn, Emiel van der Hoeven en afkomstig uit het archief van de Historische Kring Voorhout. Onder toeziend oog van HKV-voorzitter Cok van Steijn bedankte OVV-voorzitter Ton Wolvers Emiel van der Hoeven en Dick van der meer voor hun inzet en overhandigde beide heren een geschenk. De voorzitters bezegelden hiermee weer extra de samenwerking tussen de twee verenigingen.


Het eerste exemplaar van het jubileumboek was vorige week voor burgemeester Carla Breuer. Ook zij kreeg bezoek van voorzitter Wolvers, om haar het historisch werk te overhandigden. | Foto: pr.

Dick van der Meer (l) en Emiel van der Hoeven (r) krijgen een bedankje.