Al 40 jaar hebben leerlingen van Het Bolwerk, de Overplaats en de Springplank een eigen tuin in Park Rusthoff.
Al 40 jaar hebben leerlingen van Het Bolwerk, de Overplaats en de Springplank een eigen tuin in Park Rusthoff. Foto: pr.

Schooltuin gaat dit jaar voor kleur

Sassenheim n Het schooltuinproject in Park Rusthoff is weer gestart. Een heel groeiseizoen lang komen 100 basisschoolkinderen wekelijks naar het park voor deze buitenlessen. Dit jaar gaan ze voor kleur bij het landelijk thema 'Geef Kleur Door'. Dit in het kader van het Internationaal Jaar van Groente en Fruit.

Actueler dan ooit blijkt dat buiten zijn de beste manier is om gezond bezig te zijn en te blijven. Het project van 21 weken tuinieren, dat de schooltuinvrijwilligers van Rusthoff voor de scholen verzorgen, valt altijd weer in goede aarde. Een veilig klaslokaal van 500 m2 en een slimme tuinindeling maken het mogelijk om de kinderen een seizoen lang mee te nemen in natuurvriendelijk tuinieren. Het is een kennismaking met het telen van bloemen, groenten en kruiden en hun geur en smaak, kringloop, bodem en insecten.


Er zijn veel raakvlakken met het overheidsprogramma, Jong Leren Eten. Met het nieuwe project Geef Kleur Door krijgen de worteltjes, peren, rode bietjes, sla, tomaatjes en regenboogsnijbiet dit jaar een extra betekenis.


Bijenlint Bollenstreek

Daar komt nog bij dat niet alleen de schooltuin, maar heel Park Rusthoff is aangesloten bij het Bijenlint Bollenstreek. Om die reden krijgen de leerlingen ook een zakje kleurig bloemzaad mee om de broodnodige insecten te helpen. Dat kan in de eigen tuin, maar ook door hier en daar “een tegel te wippen” zodat ze actief mee doen aan het project Steenbreek. Het is tevens een stimulans mee te doen aan het bijentelweekend van 17 en 18 april.


Drie basisscholen

Kortom, een jaartje groen voor de jeugd maakt de kans op een mooie gezonde toekomst voor hen, maar ook voor ons, alleen maar groter. Deelnemende scholen zijn Het Bolwerk, de Overplaats en de Springplank. Al 40 jaar hebben zij dit in hun onderwijsprogramma ingebouwd en omdat de schooltuinvrijwilligers het op een dienblaadje, panklaar, aanreiken vergt het van de scholen geen grote inspanning om dit leerzame project te blijven volgen. | Foto: pr.


TOP maakt zich op voor beslissingsduel

Sassenheim n In een weinig doelpuntrijk duel is TOP/LITTA er nog niet in geslaagd de finale om het landskampioenschap te bereiken. Het eerste duel werd knap gewonnen, maar In het tweede duel in the best of three werd verloren van PKC/Vertom (15-20). Hierdoor is een derde wedstrijd nodig die op dinsdag 13 april is gespeeld in Papendrecht*. De inzet is een plek in de finale in Ahoy op zaterdag 17 april.

TOP startte op zaterdag met dezelfde basisspelers en opstelling als vorige week. PKC had de opstelling enigszins aangepast, hield international Olav van Wijngaarden op de bank en had de beginvakken gewisseld. Van Wijngaarden wilde de coaches van PKC graag tegen aanvoerder Mick Snel opstellen en dat gebeurde dan ook. De eerste acht minuten waren voor TOP dat na de 0-1 voor PKC uitliep naar 4-1. PKC verdedigde in die fase sterk, maar verzuimde zelf te scoren en was de bal snel weer kwijt. Na de 4-1 ging TOP maar liefst drie keer door de schotklok en gaf het PKC de kans 5 keer op rij te scoren. Zo was de stand na 15 minuten spelen 4-6. Met rust stond er nog maar een magere 7-9 op het scorebord. De voelbare spanning van de wedstrijd vergoedde echter veel voor alle thuiskijkers.


Na rust schoot Celeste Split gelijk de 8-9 binnen, TOP leek wat beter uit de pauze te zijn gekomen. Met de 10-10 van Mick Snel kwam TOP weer langszij. Dit was zijn 1354e goal in de Korfbal League. Snel komt hiermee op de nummer twee positie van de schutters aller tijden, achter Blauw-Wit speler Marc Broere (1465 doelpunten). Een mooie mijlpaal, maar niet eentje die TOP de winst bezorgde. PKC scoorde, na een gemiste strafworp, twee keer en liep weer uit naar 10-12.


TOP kreeg maar geen grip op de wedstrijd en coaches Braunstahl en Harland lieten de dames van vak wisselen. Zo probeerden ze een andere dynamiek in de vakken te krijgen. Dit lukte niet en met zijn zevende goal gooide Jonker de wedstrijd definitief op slot. Eindstand 15-20. Een terechte overwinning voor PKC dat TOP bestreed met dezelfde wapens die TOP de week daarvoor succesvol gebruikte in Papendrecht.


Finale op zaterdag 17 april

Door het verlies van TOP is de stand van de play-offs weer in evenwicht en hebben beide ploegen nog alle kans op de finale. Ook in de andere play-off strijd (KZ tegen Fortuna) kwamen de teams weer in evenwicht. De derde wedstrijden op dinsdag zullen dus beslissingen moeten brengen en bepalen wie er in de finale staan zaterdag 17 april in Ahoy. *Bij het ter perse gaan van deze krant was de uitslag van het derde duel nog niet bekend. Kijk voor de actuele informatie op www.deteylinger.nl. | Foto: pr./René van Dam

Mick Snel in actie tegen PKC. | Foto: pr./René van Dam