Vraag naar boten groter dan aanbod

Warmond n De traditionele opening van het vaarseizoen onder de Jeneverboom aan de Kaag mag dan deze maand voor het tweede achtereenvolgende jaar wegens corona niet zijn doorgegaan: de vraag naar nieuwe en tweedehands boten in deze regio is groot. "Zelfs nog groter dan vorig jaar en dat was al een topjaar”, zegt Mitchell Smithuis van jachthaven Fort Marina in Warmond. Vakantie in het buitenland lijkt voorlopig vrijwel uit zicht, althans menigeen gaat uit van vakantie in eigen land. De vraag naar boten is mede daardoor zelfs groter dan het aanbod. Tal van buitenlandse botenbouwers kunnen niet leveren en de aanvoer van boot- en scheepsmotoren uit Azië stokt: "Die zitten vast in containers”. Smithuis zegt dat zijn bedrijf klanten die vorig seizoen een order hebben geplaatst nog wel kan bedienen, maar nieuwe klanten moeten "nog enige tijd” wachten voordat ze met de door hen bestelde motorboot het water op kunnen. De bootverkoper heeft om daarom extra veel elektromotoren ingekocht.


Ondertussen zijn de meeste motor- en zeilboten in de jachthavens van Teylingen weer in het water getakeld. Dat geldt ook voor het eind vorige seizoen door Herman de Jong uit Warmond aangeschafte zeewaardige zeiljacht de Svala. Wat bezielt een man van 73 jaar zo’n schip te kopen? Zie pagina 19 voor het antwoord op deze vraag.


Krant dagje later

Redactie n Vanwege Koningsdag verschijnt De Teylinger volgende week een dag later. U vindt de krant op donderdag 29 april op de deurmat en bij de bekende ophaalpunten. Persberichten en/of foto's insturen kan tot en met woensdag 28 april 9.00 uur, naar redactie@deteylinger.nl. Meer nieuws staat ook op www.deteylinger.nl.